Ričet – redkost v naših domovih

 

Priznam, leta in leta ga nismo jedli. Še sedaj ga ne prav velikokrat, recimo štirikrat letno ga skuhamo. Pa je zelo okusna jed in tale recept je meni odličen.

Sestavine (za 6 oseb)

300 g ješprenja (ječmenova kaša)
300 g prekajenega mesa
2,25 l vode
100 g korenčka (trije veliki koreni)
50 g korenine zelene (lahko tudi listje)
50 g pora
70 g (6 žlic) sončničnega olja
75 g čebule (2 srednji čebuli)
1 žlička rdeče paprike
75 g (šest žlic) paradižnikove mezge
2 lovorova lista
ščepec majarona
pol žličke soli

Priprava

Prekajeno meso zavri v vodi in vri 5 minut. To vodo zlij stran.

V 2,25 l vode stresi dobro opran ješprenj. Dodaj prekajeno (in že malo kuhano) meso. Ko zavre, kuhaj na malem ognju še eno uro, da je ješprenj kuhan in meso mehko. Meso razreži na manjše kose (recimo na 1,5 x 1,5 cm) in ga dodaj ješprenju.

Pripravi zelenjavo (operi in nareži na manjše kose – nekateri zelenjavo nastrgajo) in jo rahlo prepraži na olju. Vse to dodaj v kuhan ješprenj. Dodaj papriko, paradižnikovo mezgo in začimbe, ter kuhaj na malem ognju še 10 minut.

OPOMBA: Tale recept za ričet je za one, ki ne marajo fižola. Sam posebej skuham fižol in ga dodam kaki dve žlici kar v krožnik.

Foto: Aleš Čerin

8 odgovorov
 1. Peter
  Peter says:

  Prvo mesto v inovativni uporabi ostankov v naši družini trenutno zaseda ričet skuhan iz vode v kateri se je kuhala velikonočna šunka. Mesa sploh ne pogrešamo.

  Odgovori
  • Aleš Čerin
   Aleš Čerin says:

   Sam tega ne bi prakticiral, četudi vem, da je okus dober. Morda ste opazili v zgornjem receptu, da vodo v kateri 5 minut vrem meso zavržem. Razlog? Zato, da zavržem glavnino soli – predvsem Na-nitrit, ki ni prav nič koristen za naše telo in tudi NaCl (kuhinjska sol). Se zavedam, da s tem zavržem del okusa.

   Odgovori
   • Natti
    Natti says:

    Tudi jaz se strinjam s tabo, Aleš, da ni dobro kuhati jedi v vodi, kjer se prej kuha konzervirano meso, ker imam izkušnjo hude koprivnice pri osebi, ki je jedla enolončnico, kuhano v vodi, kjer se je prej kuhalo suho meso. V hribih, v lovski koči, kjer vodo prineseš v kanistrih, ali topiš sneg in maksimalno varčuješ. Smo v hudih snežnih padavinah enkrat na Silvestra izpod Krvavca gazili do avta in se vozili na urgenco sredi noči po nespluženih cestah…

 2. Natti
  Natti says:

  No, tole “košto” naši otroci jedo pogosto v šoli (v Ljubljani!) in jo vedno pohvalijo. “Ful dobr'” so mi sedajle še enkrat potrdili. Za pripravo je potrebna pravočasna predpriprava sestavin, zato se ričet skuha in poje največkrat pri mamah, doma žal skoraj ne…

  Odgovori
  • Aleš Čerin
   Aleš Čerin says:

   Ja, fino, da ga imajo otroci radi. Meni se zdi prav dober. Sploh mi ni jasno, zakaj ga nikoli nismo kuhali. Morda pa res zato, ker se mi je zdelo, da se ješprenj dolgo kuha. Pa se niti ne več kot eno uro. Ne vem sicer kakšno predpripravo imaš v mislih. Sam po zgornjem receptu porabim kako uro in pol. Od tega se skoraj uro ješprenj kuha sam, brez moje pomoči 🙂

   Odgovori
   • Natti
    Natti says:

    Najprej mamin svarilni stavek iz mladosti: “Pa pazi, da ne boš pripalila!” Jaz velikokrat “pripalim” kakšno jed in ričet se super pripali, če ne paziš… Vprašaj moje domače :-), ker me ravno nepravi trenutek kaj zvabi stran od štedilnika, ker pustim kuhati na nepravem ognju,.. Pripravo ričeta malo podaljša čiščenje zelenjave, predvsem jo pa moraš imeti doma in je potrebno načrtovanje nakupa. Glede na to, da žal pravo kosilo kuhamo le nekajkrat na teden, takrat pripravljam družinskim članom najbolj priljubljene jedi. Priznam. Mož ni navdušenec nad ričetom – na, pa sem ga “zašpecala.” Vidiš. On je kriv, da je ričet malokrat na jedilniku :-).

   • Natti
    Natti says:

    Ponavadi dodamo še več vrst zelenjave in tudi krompir…Zato si podaljšujem pripravo…

 3. Mallka
  Mallka says:

  Ričet je pogosto na našem jedilniku…v babičinih časih, maminih in zdaj mojih. Redko dodamo meso, Če je veliko zelenjave mesa prav nič ne pogrešamo.

  Odgovori

Pusti komentar

Se želite pridružiti pogovoru?
Vabljeni ste, da prispevate!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja