,

Leonardov je bilo verjetno vsaj dvajset (FOTO)

Po včerajšnjem odličnem TEDx dogodku, sem bil še na razstavi “Da Vinci – The Genious” na Gospodarskem razstavišču. Odlična razstava. Prav res navdihujoča, kot obljubljajo v podnaslovu.

Česa sem se naučil?

Da je bil Leonardo da Vinci genij sem vedel že prej. Da je bil imel talent na tako širokem področju človekove dejavnosti sem tudi že vedel. A da je bil tako delaven, sem spoznal tokrat. Skoraj ne morem verjeti, da je lahko tako delo opravil samo en človek!

Po mojem občutku je moralo biti “kakšnih dvajset Leonardov”, da bi lahko v 67 letih, kolikor je Leonardo živel opravilo toliko dela: poskusov, skic, risb, zapisov, slik, kipov, tudi anatomskih seciranj, … Preko 6000 strani samo njegovih zapiskov je ohranjenih.

Leonardo je bil oboje – genij in discipliniran. Koliko je (je bilo) takih genijev – se sprašujem – ki pa niso (bili) dovolj disciplinirani, da bi tako vneto opazovali, zapisovali, načrtovali, poskušali, naredili?

Leonardo je bil tudi velik perfekcionist – slike na primer je stalno dopolnjeval in popravljal. Po njegovo delo ni bilo nikoli dokončano, pač pa le “zapuščeno”. Ob koncu življenja naj bi izjavil: “Užalil sem Boga in ljudi, ker moje delo ni doseglo kakovosti, ki bi jo moralo.” Če je to rekel Leonardo, največji genij do sedaj, človek, ki je svoje talente – delaven in discipliniran – razvil do skrajnih zmožnost za eno človeško življenje, koliko to še bolj velja zame. Kar slabo vest sem dobil, ko sem se zavedel koliko svojih darov bom zavrgel.

Leonardo je bil neverjetno radoveden. Za vsako stvar, za katero je imel talent, se je zanimal do podrobnosti in jo do podrobnosti tudi izpilil. Kar nisem vedel je, da je bil tudi odlične pevec in glasbenik.

Leonardo je znal povezovati. Najprej umetnost in znanost. Vsake umetnine se je lotil na znanstven, pravzaprav tudi kar tehnični način. Seveda z globino duha. Ker je želel slikati v skladu z naravo je pokazal na prave proporce človeškega telesa, do katerih se je prebil s seciranjem človeških trupel. Ob tem je odkril tudi delovanje človeškega telesa in celo nekatere bolezni, v mislih in skicah pa je zasnoval tudi prvega humanoidnega robota. Čutite, kako je pri Leonardu vse povezano?

Leonardo je bil perfekten opazovalec. Svoja spoznanja je črpal iz narave, se pri njej navdihoval in pustil, da ga je narava vodila. Takole je zapisal: “Čeprav človeška iznajdljivost pripomore k iznajdbam, ki s pomočjo različnih naprav služijo istemu cilju, ne bo nikoli razvil nobene, ki bi bila lepša, PREPROSTEJŠA in bolj smiselna, kot to počne Narava; kajti v njenih iznajdbah ni nič odvečnega in nič pomanjkljivega.”

Še in še bi se dalo pisati o slavnem mojstru. Leonardo nas po pol tisočletja še vedno navdihuje in nas vabi iz zapečkarskega, nedejavnega, neosmišljenega življenja, k opazovanju, razmisleku in delovanju.

Pregledno in “plastično”

Leonardo Da Vinci je predstavljen celovito – kot izumitelj, znanstvenik, anatom, inženir, arhitekt, tudi kot filozof, glasbenik ter seveda kot slikar in kipar.

Razstava je zasnovana zelo praktično, pregledno in – lahko bi rekel – “plastično”, namreč ideje iz njegovih skic se da videti v obliki primerno velikih maket, nekatere se da celo lastnoročno preizkusiti.

Besedila so napisana PREPROSTO in razumljivo. Razstavo priporočam vsem – tehnikom in umetnikom, slikarjem in glasbenikom, … prav vsem. Pa tudi celotni družini, vse se bodo lahko učili in navdihovali.

 Foto: Aleš Čerin

0 odgovorov

Pusti komentar

Se želite pridružiti pogovoru?
Vabljeni ste, da prispevate!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja