Igor Vovk: Živeti preprostost mora postati rutinsko

Igor Vovk, direktor zavoda Iskreni.net, piše o krizi kot priložnosti za družino in odlično poudarja pomen preprostosti za družino. Takole pravi: “Nekoč je bila urbana družina tista, ki je živela v mestu in je večino prehrane kupila v trgovini oz. pri kmetih. Danes “urbana družina” že dlje časa ne živi le v mestih temveč tudi v sleherni slovenski vasi. Sam prihajam iz kraške vasi in družine, kjer smo še v moji mladosti pridelali praktično vso ključno hrano doma. Trenutno se nikakor ne morem spomniti katerega leta smo opustili pridelavo lastnega žita, od katerega leta ni bilo pri hiši več domačega mleka.

Obdelovanje in na drugi strani prepuščanje, kaj bo mati narava dala, me je v otroštvu zelo zaznamovalo in prizemljilo, kaj lahko “pričakujem”. Veselil sem se lahko majhnih stvari in to kljub temu, da sta bila oba starša v službi. Spominjam se, s kakšno vnemo smo kar nekaj časa “šteli” denar in napraskali zadnji dinar, da smo kupili AX-a, s katerim smo se družinsko vozili po vsej Evropi. Delo in PREPROSTOST sta bila sestavni del življenja in posledično tudi vzgoje.

Današnji otroci v imenu dela občutijo le odsotnost staršev. Večjo odsotnost staršev enačijo z “lažjim preživetjem”. Tako težko ovrednotijo, kaj pomeni pridelati hrano, saj se hrano “nabere” v trgovini, kjer te, ne glede na letni čas, čaka v popolnem izgledu. Ker starši časovno preživijo več časa v službi (se še spomnite časov, ko so starši prišli iz službe ob 14h in ni bilo interneta in telefonov?) in je razvoj prinesel večjo dostopnost različnih dobrin, otroci živijo manj PREPROSTO in v večini primerov ne morejo ovrednotiti, kaj se skriva za posamezno stvarjo. Na ta način jih dejansko ropamo veselja nad procesom nad majhnimi stvarmi in na koncu tudi nad odnosi. Prav v odnosu do zemlje se lahko učimo, kaj je temelj odnosa – darovanje … šele potem pride, če pride, žetev.”

V članku potem tudi poišče izhod iz krize: “Zato je prav finančna kriza neprecenljiva priložnost, da osmislimo in spremenimo stil življenja v svojih družinah. Iz krize lahko potegnemo veliko. Rešitev osebno vidim v tem, da moramo slovenske družine spet priti v stik z zemljo, jo več obdelovati in živeti bolj skromno. Ovrednotiti moramo, koliko denarja naša družina sploh potrebuje. Kaj poleg hrane in strehe nad glavo še potrebujemo? Morda se nam v tem kontekstu celo obrne logika, da pomeni ena služba manj, lahko odločitev za kakšnega otroka več. Živeti PREPROSTOST mora postati vsaj tako rutinsko kot se prehranjevati ekološko. 

Na drugi strani pa se moramo kot narod, ki je že več kot 20 let pod samostojno zastavo, odpreti navzven in postati bolj sproščeni in inovativni v gospodarstvu in ustvarjati več dodane vrednosti. Ne razmišljajmo, kaj mi pripada, temveč kaj lahko prispevam v okolje in družbo. Le na ta način bomo zdrav zgled našim otrokom. Vsak lahko začne le pri sebi. Kriza, ki se bo v prihodnjih mesecih poglobila, nam bo pri teh korakih gotovo v pomoč.”

Igor, nimam kaj dodati. Hvala za ta prispevek, ki je popolnoma uglašen z vsebino bloga PREPROSTOST, zato ga z veseljem delim naprej. Povabljeni, da članek preberete v celoti.

Vir: Iskreni.net, Kriza: priložnost za družino

0 odgovorov

Pusti komentar

Se želite pridružiti pogovoru?
Vabljeni ste, da prispevate!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja