Veliki Draški vrh in Viševnik: 2 krat 2000 (FOTO)

Med Božičem in silvestrovim se vsako leto, če le vreme omogoča, odpravim na kakšno “ornk” planinsko turo. Tudi letos je bilo tako. S sinom in zetom smo se odpravili v Julijce, točneje na Veliki Draški vrh (2243 m) in da je bila mera za letos polna še na Viševnik (2050 m). Kar dva dvatisočaka v Julijcih v enem dnevu.

Včerajšnji dan je bil kot nalašč za hribe. Vreme (v hribih) jasno, v dolini pa zoprna megla, toplo – na višini preko 2000 m smo hodili v majici, snega ne preveč, a vendar dovolj za drsanje po ne preveč strmih pobočjih.

Pot ni bila pretežka, četudi me je pri vzponu na Viševnik že kar malo “dajalo”. Razgled po Sloveniji popoln. No pravzaprav nepopoln, ker so iz meglenega “morja” štrleli le vrhovi višji od 1000 m :). Med potjo pa zanimivi pogovori … Res lep dan.

Na kratko

 • Dolžina in višina: Osem ur zmerne hoje; okoli 1215 m višinske razlike
 • Pot: Rudno polje (avto smo pustili kar pri kasarni) – sledite markirani poti na Vodnikovo kočo. Na Studorskem prevalu (1892 m) med Ablanco (2005 m) in Velikim Draškim vrhom (2243 m) smo zavili v lahko brezpotje in v težko prehodno ruševje. Po kakih 100 m ruševja je treba poiskati dobre prehode na greben. Pozor pred zdrsom! Kmalu smo se dvignili na severni greben Velikega Draškega vrha in po lahkem brezpotju na vrh.
  Z vrha Draškega vrha je lep razgled najprej na Tošc (sosednji “debeluh”), Triglav, Rjavino, Kanjavec, Stoge, Škednjevec, tudi malo Debelega vrha je videti, pa v dolino Krme in naprej na Karavanke in Kamniške.
  Z vrha smo se podrsali nazaj v amfiteater Jezerce od koder smo se dvignili na Srenjski preval (1959 m) med Malim Draškim vrhom (2132 m) in Viševnikom (2050 m). Markirane in precej izpostavljene poti pod Malim Draškim vrhom v tem času ne priporočam. Z Viševnika smo se spustili nazaj na Rudno polje.
 • Primernost: V zimskem času je ta pot primerna le za izurjene gornike, ki znajo najti prehode v lažjem brezpotju in ki so primerno opremljeni za zimsko turo (dereze, cepin).
 • Zemljevid: Bohinj; 1:25.000.
4 odgovorov
  • Aleš Čerin
   Aleš Čerin says:

   Blitz, res lepa. Podobna “naši”, samo da smo Ablanco spustili. Z Velikega Draškega vrha na Viševnik smo ubrali spodnjo varianto. Zgornja je precej nevarna v tem času … in za koga tudi takrat ko ni snega 🙂

   Si malo “pocedil sline”, kaj?

   Odgovori

Pusti komentar

Se želite pridružiti pogovoru?
Vabljeni ste, da prispevate!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja