Geocaching, igra, ki te potegne – od računalnika v naravo

Ste že slišali za Geocaching, visoko tehnološko avanturistično-raziskovalno igro lovljenja zakladov? Igra se jo tako, da se s pomočjo GPS naprav (ali prenosnih telefonov, ki imajo vgrajen GPS) išče “zaklade” – škatlice različnih velikosti, ki vsebujejo vpisni dnevnik in kakšno drobno pozornost za izmenjavo. Po svetu je trenutno razporejenih skoraj 1,6 milijona zakladov, v igro pa je vključenih okoli 5 milijonov geolovcev.

Kako se jo igra?

Najprej naj povem, da je igra brezplačna (lahko se sicer kupi “Premium” članstvo, pa po moje ni potrebno).

1. Prijavi se na www.geocaching.com. Na tej strani najdeš v okolici kraja, kjer se trenutno nahajaš koordinate zakladov. Če imaš pametni telefon, si nanj lahko naložiš program, ki ti pri nalaganju koordinat zakladov in pri iskanju močno pomaga. Za  telefone z Androidom lahko kupiš original program (6,99 €) ali pa si naložiš brezplačno verzijo c:geo-open source, ki meni odlično deluje.

2. Vnesi koordinate: V telefon ali GPS napravo si vnesi koordinate zakladov (zelo preprosto!), ki jih želiš poiskati. Lahko si jih v naprej naložiš in jih potem iščeš, ko se ponudi priložnost. OPOMBA: Moj sin sploh nima GPS-a ali pametnega telefona, pa je zelo uspešen geolovec. On PREPROSTO uporablja zemljevid, ki si ga stiska z internetne strani ali si ga kar nariše. Tako samo s pomočjo zemljevida poišče lokacijo in tam poišče zaklad. Je pa treba reči, da je on zelo spreten skavt in da ima prav “nos” za skrivališča. Morda bo imel z nekaterimi lokacijami, kjer ne bo v bližini značilnih objektov malo več težav.

3. Poišči zaklad: Za geolov se primerno obleci (gojzarji za v naravo), s seboj vzemi svetilko (tudi podnevi, da posvetiš v kakšne luknje) in kuli. Vklopi GPS, ki te pripelje v bližino zaklada, na kakih 5 – 10 m, potem pa moraš zaklad na mikro ravni poiskati sam. Nekateri zakladi, pravzaprav večina, so skriti na zelo zanimiv način. Sam, četudi sem skavt in sem navajen iskati skrivališča, imam kar kdaj težavo najti mikrolokacijo. Vsak zaklad ima tudi namig, kje je skrit. Namigi so zakodirani, a tudi precej dvoumni, kar se meni zdi še posebej zanimivo. Kakšen zaklad vsebuje drobne predmete za izmenjavo. Torej, če kaj vzameš ven iz škatlice za spomin, nadomestiš s predmetom približno enake vrednosti. Sam se s tem ne obemenjujem in me izmenjava ne zanima. Meni je bolj zanimivo iskanje samo.

4. Vpiši v dnevnik: Vsak zaklad vsebuje dnevnik v katerega se vpišeš. Zaklad vrneš na svojo prvotno lokacijo.

5. Vpis obiska na spletni strani: Ko prideš domov (lahko seveda tudi kar na lokaciji, če imaš dostop do interneta) vpišeš obisk zaklada na spletno stran www.geocaching.com in podeliš s soigralci svoje vtise in fotografije, če želiš.

Zakaj mi je igra zanimiva?

  • Igra ima zame izjemno zanimiv koncept – potegne te od računalnika v naravo. Všeč mi je tudi to, da je sicer visoko-tehnološka igra, povezana z računalnikom in internetom obenem pravzaprav zelo PREPROSTA.
  • Trud – pričakovanje – veselje: Igra je taka, da se je treba za nekaj potruditi in da nekaj pričakuješ. Zaklad! Četudi vem, da zaklad materialno ni kaj posebnega, pa je čar pričakovanja in čar iskanja poti. Potem pa ko po trudu zaklad najdeš, je veselje veliko. Poskusite!
  • Igra je privlačna za otroke in mladostnike (pravzaprav za vso družino), ki jih preko visoke tehnologije (GPS, pametni telefoni) potegne v naravo. Otroci, pa tudi odrasli so navdušeni tudi nad izmenjavo drobnih pozornosti.
  • Igra je zasnovana participativno – udeleženci sami postavljajo (po zelo PREPROSTIH pravilih) zaklade. Pravzaprav je vsa logistika prepuščeni iniciativi, iznajdljivosti in spretnosti udeležencev. Organizatorji so dali na voljo samo internetno platformo.
  • Zakladi so postavljeni v urbanem in naravnem okolju, ponavadi na zelo zanimivih, privlačnih mestih, ki jih sicer nikoli ne bi obiskal. Nekatere lokacije so nekako tematsko povezane med seboj: povezujejo zanimive kraje povezane s kako znano osebo – npr. arhitekt Jože Plečnik v Ljubljani ali slovenski slikarji. Tako je igra tudi precej poučna.
  • Igra je globalna. Lahko pa igraš lokalno ali globalno. Oboje je zanimivo.

Moje izkušnje

Sam igro igram šele dva tedna in sem našel šele 12 zakladov. Vsak po svoje je zanimiv, najbolj pa sta me pritegnila zaklada Draga pri Igu in Escape from the city – to the middle of a motorway. Hvala markpolona!

Kot sem že omenil, me je v igro potegnil čar iskanja, sodelovanja s sinom in drugimi ter spoznavanje krajev, ki jih gotovo nikoli ne bi odkril.

S sinom sva en zaklad tudi že postavila na našem bližnjem Golovcu. Na prav luštni lokaciji. Povabljeni! Koordinate najdete tule 🙂

0 odgovorov

Pusti komentar

Se želite pridružiti pogovoru?
Vabljeni ste, da prispevate!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja