Barva kape: logika in razmišljanje iz škatle (UGANKA)

Štirje možje so do vratu zakopani v pesek. Na glavi imajo kape: dva rumeno in dva zeleno. Možje vedo, da sta po dve kapi rumeni in dve zeleni. Eden je na drugi strani zida, skozi katerega se ne vidi. Gledajo lahko samo v smeri kot je narisano, ne morejo se ozreti nazaj. In tudi drugače ni nobenih takih fint, kot na primer, da stena kaj odseva, da se med seboj pogovarjajo, …

Ko eden od mož s pomočjo logičnega razmišljanja pove katere barve kapo ima na glavi, so rešeni vsi. Kateri mož lahko z gotovostjo trdi, katere barve kapo ima na glavi? Utemelji!

6 odgovorov
 1. jm
  jm says:

  tretji z leve razmislja. ce bi tale za mano videl dve enaki kapi bi vedel kaj ima. ker je tiho imava jaz in tale pred mano razlicni. tale pred mano ima zeleno torej grem jaz v trgovino kupit trenirko.

  Odgovori
 2. Andrej
  Andrej says:

  srednji na tej strani zidu, saj vidi da ima oni pred njim zeleno kapo, lahko sklepa, da ce bi zadnjividel 2 zeleni kapi, bi vedel da sam nosi rumeno, ker se ne oglasi torej vidi eno rumeno in eno zeleno. Torej ima on rumeno kapo.

  Odgovori
 3. Neža
  Neža says:

  Tudi jaz sem prišla do enake rešitve, čeprav mislim, da to ni rešitev, tako niso rešeni vsi. Ta zadnji, čisto desni vseeno ne ve ali ima on rumeno ali zeleno, saj ne ve kaj je na drugi strani zidu.

  Odgovori
 4. (jm)
  (jm) says:

  Neža – Ko eden od mož s pomočjo logičnega razmišljanja pove katere barve kapo ima na glavi, so rešeni vsi.

  Nikjer ne piše, da mora vsak povedati za svojo kapo.

  Odgovori

Pusti komentar

Se želite pridružiti pogovoru?
Vabljeni ste, da prispevate!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja