Jože Plečnik je bil velik mož, a ima PREPROST nagrobnik

Geolov me je pripeljal na ljubljansko pokopališče Žale, kjer sem uspešno našel dva geozaklada. En je bil povezan z našim slavnim arhitektom Jožetom Plečnikom, drugi s kostnico iz 1. svetovne vojne. Zanimivo, da me tale igra vedno znova pripelje na mesta, ki jih drugače sploh ne bi obiskal. Kot verjetno že veste, sem nad igro navdušen in vam jo toplo priporočam.

Plečnik in njegov nagrobnik

Ko sem se takole zaradi geolova znašel na Žalah, sem kamnoseka, ki je tam postavljal nagrobnik, povprašal, kje je grob mojstra arhitekta Jožeta Plečnika. Lepo mi je opisal pot do njega (naj vam zaupam kar koordinate, ki vas bodo lepo pripeljale do groba: N 46°04.033′ | E 14°31.842′ ali po domače: za cerkvijo Svetega križa, malo proti vzhodu opazujte velika drevesa, v bližini je velik borovec).

Že od prej sem vedel, da je nagrobni kamen mojstra Plečnika nekaj posebnega, kar je lepo opisal arhitekt in permakulturnik Ira Zorko, s katerim sem se spoznal na lanskem TEDx Ljubljana.

Plečnik je bil velik mož. Sedaj si kar težko predstavljamo kako velik arhitekt je bil. Ustvarjal je v takratnih velikih evropskih prestolnicah kot sta bili Dunaj in Praga, pa tudi v rodni Ljubljani je pustil ogromen pečat. Več o njegovem življenju in delih najdete na teh straneh: www.arhitekturni-vodnik.orgwww.plecnik.net (povezava vodi do filmčka – v angleščini), Facebook stran “Ljubim Plečnika”.

Po drugi strani pa je bil mož živel zelo skromno, bil je preprost in tudi zelo veren. Umrl je 6. januarja 1957 na svojem domu v Ljubljani. Zanimivo je, da je nekaj let pred smrtjo oblikoval in tudi izklesal nagrobni spomenik v svoji kamnoseški delavnici. Tak PREPROST.

Arhitekt Ira Zorko na TEDx Ljubljana o Plečnikovem nagrobnem kamnu

Arhitekt Ira Zorko v svojem TED govoru (pri 9.00 minute) pravi, da je Plečnikov nagrobnik s svojo ekstremno, mejno lego skoraj kot kamen spotike, ki ga je treba zaščititi, da se ga s plugom pozimi ne poškoduje (pravzaprav je že poškodovan – glej fotko).

Arhitekt pravi tudi, da je Plečnik s tem, da si je sam izdelal nagrobnik in ga tako mejno postavil gotovo hotel nekaj povedati. Ni samo lega kamna, ki je ekstremna, mejna, skrajna, tudi oblika je nenavadna. Arhitekta Zorka spominja na vogelni kamen, na temeljni kamen. Kot bi hotel mojster tu zgostiti svojo modrost življenja in reči: “To je čvrst temelj, na tem bi se dalo še marsikaj sezidati.” Na kamnu lahko – če smo dovolj ponižni, da se sklonimo – opazimo krasen relief, venček življenja in preminevanja, prerajanja.

Primerjava kamnov

Ko sem tako hodil po ljubljanskih Žalah in opazoval bahave, ogromne marmorne spomenike, so se primerjave s PREPROSTOSTJO mojstrovega nagrobnega kamna kar same vsiljevale. Seveda, ne poznam ljudi, ki počivajo pod bahavimi kamni, vem pa, da je mojster Plečnik bil velik mož in PREPROST obenem. Prav o tem govori tudi njegov kamen. Hvala mojstru za zgled.

Foto: Aleš Čerin

1 odgovori

Pusti komentar

Se želite pridružiti pogovoru?
Vabljeni ste, da prispevate!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja