Tone Pavček: Treba je mnogo preprostih besed …

Včeraj je sin za šolo pripravljal plakat in referat o velikem pesniku Tonetu Pavčku.

” … kakor: kruh, ljubezen, dobrota, da ne bi slepi v temi na križpotjih zašli s pravega pota.”

Vedno, že od mladosti naprej, sem rad prebiral njegove pesmi. Pa so mi na misel prišli tile trije njegovi citati, ki sem jih poiskal kar tule. Rad bi jih delil z vami. Tudi kot kontrapunkt neumnostim, ki jih tvezijo na nekaterih prireditvah za mlade.

 • Ko hodiš, pojdi zmeraj do konca. Spomladi do rožne cvetice, poleti do zrele pšenice, jeseni do polne police, pozimi do snežne kraljice, v knjigi do zadnje vrstice, v življenju do prave resnice, v sebi do rdečice čez eno in drugo lice. A če ne prideš ne prvič, ne drugič do krova in pravega kova poskusi: vnovič in zopet in znova.
 • Na svetu si, da gledaš sonce. Na svetu si, da greš za soncem. Na svetu si, da sam si sonce in da s sveta odganjaš – sence.
 • Treba je mnogo preprostih besed kakor: kruh, ljubezen, dobrota, da ne bi slepi v temi na križpotjih zašli s pravega pota.

Hvala Tonetu Pavčku za te besede.

“Pavček je tudi po človeški plati izjemno zavezan mladim, zato ni naključje, da ga je Unicef leta 1996 imenoval za enega svojih ambasadorjev.” pravijo na strani SAZU. Ja, pesnik razume mlade čisto drugače…

Oglejte si še odličen intervju z njim na RTV Slovenija, ki ga lahko tule tudi preberete.

Foto: Aleš Čerin, SAZU – Slovenska akademija znanosti in umetnosti

8 odgovorov
 1. Maxika
  Maxika says:

  Ne, ravno prav.
  Hvala za tole. Da sem pri sebi spet malo obnovila pot, ki jo je hodil ta sončni človek.
  Škoda, da ne moremo videti plakata – vsaj na daleč…

  Odgovori
 2. Maxika
  Maxika says:

  Sinov plakat – kako je uspel…? Moja hči je šele zaključila prvo triletje in se z referati in plakati še ni srečala… Včasih smo iskali podatke po knjižnicah in časopisih; predvidevam, da je zdaj edini vir besedil in fotografij internet…?

  Odgovori
 3. Aleš Čerin
  Aleš Čerin says:

  Plakat izgleda odlično, ni ga pa še zagovarjal, tako da še ne vem za oceno.

  Sin je že v osmem razredu in je verjetno normalno, da tvoja hči še nima plakatov v tretjem razredu. Četudi nisem prepričan, da jih naši otroci niso imeli že takrat.

  Ja internet je vir, četudi smo poiskali doma kakšno knjigo pesmi.

  Hvala za odziv.

  Odgovori

Trackbacks & Pingbacks

 1. Aleš Čerin pravi:

  Kako pobožajo te besede v teh dneh:Treba ja mnogo preprostih besed kakor: kruh, ljubezen, dobrota, … http://go.meebo.com/edusatis.si/7

 2. […] pred kratkim sem pisal o njem, ne da bi vedel za ta njegov visok življenjski jubilej. Pisal sem o njem kot o prispodobi človeka […]

Pusti komentar

Se želite pridružiti pogovoru?
Vabljeni ste, da prispevate!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja