Petra in Borut: Oba v pokoj!

Za dva človeka, ki delujeta na zanimivih, a precej različnih področjih, se zadnje čase sprašujemo ali bosta nadaljevala svojo kariero. Prav v istem obdobju sta pred odločitvijo.

Najbolj slavna slovenska športnica Petra Majdič in minister za zdravje RS Borut Miklavčič. Saj vem, da je primerjava težka, sta le različnih generacij, delujeta v različnih »športih«, verjamem, pa da sta oba vrhunsko obremenjena, četudi na zelo drugačna načina. Obema svetujem, da se upokojita.

Petra Majdič

Petra je kot športnica, ki je v precej netipičnem slovenskem športu (kjer Slovenci še nismo imeli velikih uspehov) in ki je – roko na srce – pravzaprav eno samo veliko garanje. Sam sem pred mnogimi leti tekel maraton in si vsaj malo predstavljam koliko kilometrov je za Petro; na smučeh, na rolkah, na suhem. Koliko pregibov je opravila z vsakim od svojih sklepov. Koliko možnosti za obrabo si je ustvarila. Potem še ta nesrečna jama v Whistlerju …

Petra je stara 30 let, dosegla je vse kar si je zadala v mladih letih. Petra nam je Slovencem v resnici prinesla veliko več kot je »objektivno« vredna bronasta kolajna z olimpijskih iger. Dala nam je Zgled o katerem sem pisal, dala nam je Pot in dala nam je navdih. Kdor je hotel videti, slišati, sprejeti, … mu je Petra dala veliko.

Po moje je čas, da si zada še kakšen drug cilj. Na njenem mestu bi pomislil na ustvarjanje družine. Petri želim, da se med okrevanjem temeljito zazre vase, naredi temeljit premislek in se potem odloči za nove, drugačne izzive. Na nas, na uspehe požrešne Slovence, naj v trenutkih odločitve kar pozabi. Večina bi ji itak svetovala naj nadaljuje kariero, da se bomo še naprej greli v njeni senci.

Borut Miklavčič

Borut Miklavčič je minister za zdravje. Minister je obremenjen, bolj psihično kot fizično. Resor, ki ga vodi, je strašno zahteven. Minister ni več najmlajši, star je 66 let in lansko poletje ga je med potapljanjem obšla slabost. Doživel je manjšo možgansko kap. Kot opozorilo. Zadnje dni mediji poročajo o hospitaliziranju ministra, o pogovorih s predsednikom vlade, ki od njega zahteva polno kondicijo (kar je normalno). Govori se o možnih kandidatih za njegovo zamenjavo.

Če bi bil na mestu predsednika vlade, bi ministra zamenjal. Ne zato, ker ni dober, pač pa zato, ker bi mu želel izkazati spoštovanje kot človeku in ne samo uspešnemu managerju. Zato, ker bi želel, da bi še nekaj časa živel in tudi zato, ker ga ne želim »ubiti«. Je pa čisto mogoče, da se minister sam noče odločiti za počitek, mogoče noče priznati, da je za »v staro šaro«.

Obema želim temeljit razmislek o nadaljnji življenjski poti. Da bi se pravilno odločila. Predvsem zase.

Foto: Wikipedija

2 odgovorov

Trackbacks & Pingbacks

  1. Aleš Čerin pravi:

    Minister Miklavčič že v službi http://bit.ly/bIZsyu Nisem verjel, da bo minister tako trmast … Moj komentar: http://bit.ly/955yJO

  2. Aleš Čerin pravi:

    Petra in Borut: Oba v pokoj! | PREPROSTOST http://bit.ly/c90vo2

Pusti komentar

Se želite pridružiti pogovoru?
Vabljeni ste, da prispevate!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja