Petra Majdič je Zgled!

Kdor je včeraj gledal nastope Petre Majdič na olimpijskah igrah v Vancouvru, ni mogel ostati hladen ob pogledu na športnico, ki je kljub očitnim bolečinam odtekla “zgodbo” za film.

To dekle, ki je kljub zlomom reber dosegla olimpijsko medaljo, je resnično Zgled (nalašč pišem z veliko), ki nas lahko vse navdihuje. Kljub poškodbi, kljub očitnemu hendikepu, kljub “krivici”, ki se ji je zgodila, je držala besedo. Petra ne govori veliko, pač pa trdo dela, tudi pametno, se obkroži s predano ekipo in doseže tudi tisto kar se ne da.

V trenutni slovenski sprijeni pasje zaznamovani gnojnici, v nakladaštvu aktualne slovenske politične elite, ki povsod vidi razloge in vzroke za svoj neuspeh, samo v sebi ne, je Petra pokazala pravo izhodno strategijo:

 • pamet v roke,
 • postavljanje visokih ciljev,
 • odlično moštvo (primerjajte moštvo Petre in našo aktualno vlado),
 • trdo delo, ki ga je kot dekle z majhne kmetije gotovo navajeno in pa
 • trden sistem vrednot, ki jih izkazuje skozi tiste redke izjave, predvsem pa z Zgledom.

Hvala Petri Majdič za  besede, ki jih je včeraj izrekla Slovencem in Slovenkam v kamere za slovensko TV: “Če sem jaz zmogla, potem zmore vsa Slovenija! Ne se nikoli predat, četudi smo večkrat na kolenih. Vedno lahko vstanemo, vse lahko naredimo. Čudeži se dogajajo!”

Res Petrina “zgodba” v Vancouvru, ponuja veliko snovi za razmislek, veliko biserov za življenje vsakega človeka, veliko naukov tudi za našo družbo. Poiščimo jih.

Petri Majdič želim čimprejšnje okrevanje.

Foto: Wikipedija

10 odgovorov
 1. Karmen
  Karmen says:

  Vse spoštovanje naši športnici za izjemen dosežek ter vzgled močne volje! Tudi jaz ji želim, da se hitro in dobro pozdravi!

  Ne morem pa mimo tega, da se sprašujem kam gre današnji šport ,kakšen je športni duh današnjega časa?
  Športnica je dobila precej sredstev proti bolečini, da je lahko dosegla cilj in morda tudi tvegala svoje življenje.
  Uspeh za vsako ceno, je to prav ?
  Vemo , da so poživila v različnih oblikah postala del športa in da treningi zahtevajo dobesedno celega človeka.
  Je to prav, da se na tak način stremi k preseganju človeških zmogljivosti?

  http://24ur.com/ekskluziv/domaca-scena/petra-majdic-iz-smrtne-nevarnosti-v-zgodovino.html

  Odgovori
 2. Aleš Čerin
  Aleš Čerin says:

  @Karmen: Ja, današnji šport je krut, pa tudi včasih ni bil dosti manj. Se je pa profesionaliziral in kot vsak profesionalizem v tem krutem svetu je pač krut.

  Danes tudi nešportniki stalno uživajo sredstva proti bolečinam, pa če je treba ali ne. To so ena najbolj prodajanih zdravil. Meni se ne zdi nič narobe, če jih vzame športnica ob taki katastrofi. Sredstva proti bolečinam, ki jih je dobila Petra, so bila gotovo take narave, da niso pripomogla k poživljanju. Itak so jo preverili za nedovoljena poživila, kot vsako dobitnico kolajne.

  Ko gledamo take drame, se mi navadni smrtniki niti ne zavedamo kaj pomeni posvetiti 20 let nekemu cilju, potem se ti pa takole zalomi. Sam sem pred leti tekel maraton, kar trdo treniral in vsaj malo slutim vse napore, ki jih je med treningi prestajala Petra. Zato ne bom nič sodil, če je to vredno ali ne. Za njo je bilo in na tej poti jo ni ustavil nihče in nič.

  Vsekakor pa je Petra na svoj način pokazala na izhodno strategijo za vsakega od nas in za celo državo. To se mi zdi dragoceno, pa če je medalja ali ne.

  Odgovori
 3. frau Blitz
  frau Blitz says:

  Mah, jaz pa mislim, da ni normalno, da so ji tako poškodovani dovolili štartati. Kako so lahko šele po tekmi ugotovili, da ima zlomljena rebra? Zdravnika, ki jo je pregledal bi bilo treba malo preveriti,. Tokrat se je dobro izšlo in so heroji in zmagovalci, če pa bi se obrnilo drugače bi pa ….Se samo na Humarja spomnem. Življenje je vsekakor bolj pomembno kot medalja. Seveda se veselim zanjo in jo razumem, da je tvegala. Ne razumem pa ljudi okoli nje, res ne. Je pa to samo moje mnenje.

  Je pa dobra primerjava s poslovnim svetom. Majdičevi je to mučenje osebna izbira. Problem postane, ko se začne to pričakovati od vseh okoli sebe. Svakinja, ki je zdravnica je ravno danes povedala, da njeni pacienti ne upajo na bolniško in so prisiljeni delati po 12 ur skupaj ne vem koliko časa in si ne upajo niti pisniti.

  Profesionalni šport je postal gladiatorski. Poznam zgodbo nemškega nogometaša hrvaškega rodu, ki so mu zaradi analgetikov odpovedale ledvici?. Sedaj toži klub, ker mu je športni zdravnik prikrival nevarnost.

  Odgovori
 4. Aleš Čerin
  Aleš Čerin says:

  @frau Blitz: Ja, itak, da je šport gladiatorski. Še celo na precej nižjih nivojih kot so olimpijske igre. Mislim, da tukaj drugi niso sploh mogli odločati (oziroma ji je trener svetoval naj ne nastopi), pa je sama tako želela. ja res prav tako kot Humar.

  Primerjava s poslovnim svetom je prava, samo to se nam zdi skoraj normalno. Da se človek izčrpa do onemoglosti.

  Odgovori

Trackbacks & Pingbacks

 1. […] kot je »objektivno« vredna bronasta kolajna z olimpijskih iger. Dala nam je Zgled o katerem sem pisal, dala nam je Pot in dala nam je navdih. Kdor je hotel videti, slišati, sprejeti, … mu je Petra […]

 2. Aleš Čerin pravi:

  Petra pozdravljena v Sloveniji! Hvala za dober zgled. Želim čimprejšnje okrevanje in dober razmislek o prihodnosti … http://bit.ly/a2tSPR

 3. Edusatis pravi:

  Petra pozdravljena v Sloveniji! Hvala za dober zgled. Želim čimprejšnje okrevanje in dober razmislek o prihodnosti … http://bit.ly/a2tSPR

 4. Petra pozdravljena v Sloveniji! Hvala za dober zgled. Želim čimprejšnje okrevanje in dober razmislek o prihodnosti … http://bit.ly/a2tSPR

 5. Petra nam je pokazala izhodno strategijo. Ne pa samo nakladanje, jamranje in iskanje razlogov za neuspeh. http://bit.ly/a2tSPR

 6. Aleš Čerin pravi:

  Petra nam je pokazala izhodno strategijo. Ne pa samo nakladanje, jamranje in iskanje razlogov za neuspeh. http://bit.ly/a2tSPR

Pusti komentar

Se želite pridružiti pogovoru?
Vabljeni ste, da prispevate!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja