Bulmastifi: afera ali tragedija?

Predsednik Pahor je izjavil, da dogajanja v zvezi z bulmastifi “ne razume kot afero, ampak kot tragedijo.” Pa sem šel PREPROSTO pogledati v Slovar slovenskega knjižnega jezika, kjer sta oba pojma lepo definirana:

  • afera -e ž (e) pozornost vzbujajoča nečedna zadeva ali dogodek,
  • tragedija ekspr. zelo žalosten dogodek, huda nesreča

Predsedniku sporočam, da je tole dogajanje v našem “jet-setu” omreženem okoli znanega odvetnika in v katerega kot kaže, da je vpleten kar velik del vladajoče elite oboje, tragedija (izguba človeškega življenja je vedno tragedija) in afera.

Če pogledamo najprej sodno plat afere. Vrnitev psov – brez problema, ter po drugi strani nezmožnost napadenega Tržičana v štirih letih iztožiti pravično odškodnino za svojo invalidnost – to je politična afera v katero je vpletena sodna in verjetno tudi izvršna oblast. To je mesto ukrepanja za predsednika Pahorja. Da s svojo avtoriteto (težko mi gredo te besede z jezika za našega predsednika) doseže razčiščenje do konca in ukrepa. To sicer napoveduje na svoji spletni strani z naslednjimi besedami: “»Če bi minister Pogačnik odstopil, jaz ne bi vedel, zakaj. Samo zaradi ljubega političnega miru. To se mi ne zdi prav. Treba je najprej ugotoviti, kaj je šlo narobe, da bi taka ravnanja lahko v bodoče preprečili.« Bomo videli.

Pa poglejmo etično plat afere. Neetično je vpletanje živali v spolno življenje ljudi. Ne samo neetično, tudi po zakonu kaznivo. In neetično je tragedijo in afero, ko se je zgodila, “zatušati”, da elita ostane neomadeževana. “Normalni” mediji (tisk, TV) so po izbruhu afere kar potihnili in vso stvar so “gonili naprej” samo internetni mediji. To, da o aferi-tragediji piše odkrito samo tako rumen medij kot je Požar report (in da se je na koncu izkazalo, da ima prav), je tudi afera, gospod predsednik.

Popolnoma neprimerno pa je afero zanikati in gledati na etični vidik kot na nekaj drugotnega v primerjavi s pravnim vidikom. Tu je predsednik Pahor popolnoma zašel, predsednik Türk, ki se praktično sploh ni oglasli, pa popolnoma odpovedal v svoji poglavitni vlogi. Ali je morda to zanj tudi drugorazredna tema?

Foto: Anne Sinivaara, SXC

0 odgovorov

Pusti komentar

Se želite pridružiti pogovoru?
Vabljeni ste, da prispevate!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja