Zakaj bi moral predsednik vlade Pahor reševati težave na Onkološkem inštitutu?

Tole sem prebral na Siol.netu in nekaj takega slišal tudi včeraj v TV dnevniku:

“Celo premier Borut Pahor je ponudil pomoč in se je z “vpletenimi” pripravljen srečati še pred prazniki. Kdaj, danes ali jutri, ali morda po božiču, sploh ni pomembno.”

Kaj pa pacienti?

Seveda se vsi strinjamo, da je nevzdržne razmere, ki se vlečejo že kar nekaj časa, potrebno rešiti. Da se dela velika škoda. Predvsem trpijo pacienti. Gotovo se da trditi, da se je marsikateremu bolniku (to je seveda težko dokazovati, vendar glede na naravo bolezni, lahko utemeljeno sumimo) prav zaradi nerešenih medčloveških odnosov in drugih packarij na Onkološkem inštitutu (OI), poslabšalo zdravje.

Legenda in upanje

Dr. Erik Brecelj, kirurg na OI že leta poskuša z osebnim izpostavljanjem, reševati težave. Ljudje verjamejo v njegovo poštenost. Postal je legenda v boju proti “mlinom na veter” v zdravstvu. Dr. Brecelj je  postal tudi letošnje ime leta na Valu 202. Ljudje njegovega kova mi še dajejo upanje, da v gigantskih sistemih še obstajajo ljudje s pravim sistemom vrednot.

Čestitam dr. Breclju, obenem pa se mi zdi škoda človeka, ki je velik strokovnjak, da se ukvarja s takimi nečednostmi. Kirurg mora operirati in to je to. Po moje ob vseh vznemirjenjih, ki jih dr. Brecelj doživlja, celo operira težko.

Kaj kaže dejstvo, da se je težav lotil reševati premier?

 1. To kaže na nepoznavanje načela subsidiarnosti v naših vladnih vrstah. Načelo pravi, da višji v hierarhiji zaupa nižjemu in ga podpira (poudarjam podpira! in ne naredi namesto njega), da ta reši čimveč izzivov na svojem nivoju, s svojimi sposobnostmi. Vsak dober vodja ve, da se morajo izzivi reševati na najnižjem možnem nivoju v organizaciji.
 2. Težave se morajo reševati tam, kjer nastanejo. Reševati jih mora vodstvo, ki pa je kot kaže prav samo vpleteno (ali je morda celo vir) v težave. To kaže na nesposobnost vodstva in tako vodstvo je treba pač zamenjati. Še posebej, če se stvari vlečejo tako dolgo.
 3. To kaže na nesposobnost Ministra za zdravje, ki si ne ustvari (ali ne želi ustvariti) dovolj dobre slike o dogajanju na OI in potem ukrepati. Tudi to vodstvo si zasluži, da se premier pogovori z njim in ga spodbudi k razmisleku o odstopu.
 4. To kaže, da premier ne pozna osnov delegiranja odgovornosti, ki bi jih moral poznati vsak voditelj, kaj šele predsednik vlade. On je namreč izbral ekipo ministrov in on jo lahko od časa do časa “prevetri”. Ne pa da se ukvarja z zadevami, ki so dva, tri nivoje pod njim. Tako se ne pride nikamor.
 5. To kaže na zmedo v vladnih vrstah, ko ministri nikoli ne vedo kako daleč “v globino” se bo spustil premier. Včasih rešuje železnice, potem se loti kakšnega inštituta, …

Morda besede premierja, “da je pripravljen ponuditi pomoč”, lepo zvenijo, koristijo pa ne.

Foto: Žarko Kecman, SXC

11 odgovorov
 1. Danilo
  Danilo says:

  Odlično! Se popolnoma strinjam. Pahorjevo reševanje težav na Onkološkem inštitutu je na ravni čiščenja kopačk našim nogometašem.
  Mislim, da je tudi rekel, da bo redno hodil na Slovenske železnice in spremljal, kaj se bo tam dogajalo.
  Vse seveda zveni na prvi pogled simpatično, a to je tudi edino, kar ostane – oz na drugi pogled zbledi.

  Odgovori
 2. Aleš Čerin
  Aleš Čerin says:

  @Danilo, hvala.

  Ja, to me spominja na direktorico v velikem farmacevtskem podjetju v Ukrajini, kjer je vodenje še vedno zelo velik problem. Bila je na vodilnem mestu (okoli 50 ljudi), pa se je ukvarjala s tem kakšno obliko naj imajo nalepke za vzorce, ki prihajajo v njeno enoto.

  Za boljše razumevanje: njej sploh ne bi bilo treba vedeti, da nalepke sploh so, kaj šele kako izgledajo, je pa seveda odgovorna za to, da se pravi rezultati povežejo s pravimi vzorci. In je odgovorna, da ljudje pri njej postavijo tak sistem, ki to zagotavlja.

  V glavnem, biti sposoben razmisleka o tem kaj je moj nivo in kaj ni, tega manjka v vladi in tudi v marsikaterem podjetju. O tem ravno govori načelo subsidiarnosti, ki velja za vse nivoje (državno vodstvo, birokracijo, regije, v podetjih, …).

  Odgovori
 3. Rak
  Rak says:

  Prav paradoksalno se danes vladne elite najraje vtikajo v reševanje konkretnih problemov in ukrepov za njihovo odpravo, ki bi jih morala zaznavati in odpravljati ustrezna vladna in ministrska telesa s svojimi kakorkoli že plačanimi uradniki.

  Vlada s svojimi ministri naj vodi politiko(e) za naprej, da do večine problemov v prihodnje sploh ne bo prihajalo.

  Dokler se bo ta praksa nadaljevala, bo pač veljalo tisto srbsko reklo, “sto baka, kilavo dete”

  P:S: Ampak rejting pri neukih volilcih pa s takimi potezami nekomu raste, jutri bodo spet volili “pravilno”, ne glede na bumerang efekt.

  Odgovori
 4. Aleš Čerin
  Aleš Čerin says:

  @Rak: Ja, ravno to želim povedati s tem zapisom. Da naj se vlada posveti vladanju in ne reševanju zadev, dva tri nivoje “pod”.

  Ampak, ker imamo predsednika, ki raje nastopa v javnosti kot pa da bi vladal, on uporabi tudi take reči za nastopanje v javnosti. Dokler ljudje nasedajo “pozi” namesto rezultatom, bo tako.

  Odgovori

Trackbacks & Pingbacks

 1. Socialna akademija: Spet se pogovarjamo o načelu subsidiarnosti. http://bit.ly/4GG1Ri

 2. Aleš Čerin pravi:

  Socialna akademija: Spet se pogovarjamo o načelu subsidiarnosti. http://bit.ly/4GG1Ri

 3. Aleš Čerin pravi:

  Siol.net: Strojevodja Pahor http://bit.ly/9T32BT Politik se ne sme vpletati v operativno vodenje podjetja. Sistemsko! http://bit.ly/4GG1Ri

 4. Aleš Čerin pravi:

  A je Vlačič čisto nesposoben, če se železnic spet loteva premier? http://bit.ly/ce4dIg Kaj pa načelo subsidiarnosti?: http://bit.ly/4GG1Ri

 5. Aleš Čerin pravi:

  @BostjanCizelj Dvojna merila, kaj pa … Kot že nekaj časa. In Pahor se bo raje ukvarjal z Onkološkim inštitutom… http://bit.ly/4GG1Ri

 6. Lekcija o subsidiarnosti na slovenski vladi. A je težko pustiti odgovornost na najnižjem možnem nivoju. http://ow.ly/P5V3

 7. Aleš Čerin pravi:

  Ali predsednik Pahor pozna načelo subsidiarnosti? Če ga, ga ne zna upoštevati. Aja ali pa noče. Še ta možnost je. http://bit.ly/4GG1Ri

Pusti komentar

Se želite pridružiti pogovoru?
Vabljeni ste, da prispevate!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja