“Saj mi nimamo nobenega psa …” ali kam nas pelje laž

Zgodba iz šolskega življenja

Dijakinja: “Profesorica nisem mogla v šolo, ker si je naš pes zlomil nogo in sem ga peljala k veterinarju.” Profesorica mami dijakinje: “Ali je s kužkom že vse v redu?” Mama: “Mi nimamo nobenega psa.” Znano?

Zgodba iz parlamenta

(glej Dnevnik RTV SLO z dne 20.1.2010 pri 10,09 min)*

Minister Golobič v parlamentu: “Nobeno od posojil Ultre ni bilo reprogramirano.” Poslanec Vizjak ministru Golobiču: “Lagali ste v tem državnem zboru, da nobeno posojilo ni bilo reprogramirano.” Minister Golobič: ” … bo imel na sodišču priložnost dokazati vse drugo kar je izrekel.”A glej ga zlomka, poslanec Vizjak je imel prav. Minister Golobič je kmalu potrdil reprogramiranje dolgov Ultre: “Očitno je, da je vmes prišlo do sklepanja aneksov.”

Kam nas pripelje laž?

Ministra Gregorja Golobiča so že drugič eksplicitno dobili, da je lagal (prvič je zatajil svoj lastniški delež v podjetju Ultra). No, jaz mu tudi tega ne verjamem, da je šele v parlamentarni razpravi prvič slišal za reprogramiranje dolgov. Pravzaprav ministru Gregorju ne verjamem prav nič več. Karkoli bo izrekel, prav pred vse bom dal en velik vprašaj. Tako to je v življenju, gospod minister. Izguba zaupanja. Pa ne samo pri meni …

Sam se sprašujem kako nizko v gnojnico laži se še lahko potopi “nova politika”. Ali predsednik parlamentarne stranke in minister za visoko šolstvo, nima prav nobenega odnosa do lastne integritete. Kolikokrat pa ga je še treba dobiti v laži (ali v novoreku: v napaki), da ga bo predsednik vlade zamenjal?

Ali se minister za visoko šolstvo zaveda, da s svojimi dejanji daje zgled vsem svojim v resorju (profesorjem, javnim uslužbencem, študentom, …) in celotni javnosti?

Naj telegrafsko predstavim kam vodijo take laži (kot sam vidim):

 • laž – več laži – ne verjamem tistemu, ki je laž izrekel – laž se ne obravnava in ne kaznuje (v tem primeru je na potezi predsednik Pahor, tudi predsednik republike dr. Danilo Tuerk bi se lahko oglasil kot moralna avtoriteta)
 • nezaupanje v politiko, s tem v parlamentarno demokracijo – ne grem na volitve – nizka udeležba = izguba legitimnosti volitev,
 • izguba zaupanja v družbi kot celoti,
 • populistična gibanja – … še kaj – totalitarni sistem.

Prevelik pesimist? Se še da kaj narediti?

Laž kot model za obnašanje mladine

Prav nekaj podobnega se dogaja tudi v šolah, kjer laž ni več laž, pač pa nekaj normalnega. Se jo sploh ne obravnava več, pač pa veselo tolerira. Bomo videli kako bodo obravnavali dijakinjo iz prve zgodbe. Kaj menite kako se bo končala zgodba o psu, ki ga sploh ni?

*Opomba: Tale dnevnik si poglejte tudi v 10,58 min ko Rajko Gerič, odgovorni urednik informativnega programa, razlaga še druge laži in zavajanja ministra Golobiča v zvezi s poročanjem RTV SLO in pa prispevek o laganju študentov (se pa hitro učijo!) in nekaterih zdravnikov v zvezi s pisanjem potrdil o bolezni za podaljševanje študentskega staža.

Foto: Bjorn de Leeuw, SXC

4 odgovorov
 1. Danilo
  Danilo says:

  Bolje vrabec v roki kot Golobič na strehi. Je pa treba poiskati vrabce in govoriti o vrabcih – morda to še najbolje počnejo blogerji: Vrabci so preprosti in ti opozrjaš na te preproste reči. To potrebujemo.

  Golobiči pa prenašajo pošto in sporočila o tem, kako uspeti, se obdržati in mladi jih dobivajo. Če začnejo še vrabci prenašati sporočila. Morda samo potrebujejo pravi medij 🙂

  Odgovori
 2. Aleš Čerin
  Aleš Čerin says:

  @Danilo, ne samo da vrabci govorijo samo o vrabcih, pač pa o vsem, tudi o golob(ič)ih. Samo vrabcev je veliko in vedno glasnejši bodo … in vedno več “čivkov” bodo spustili v medijsko pokrajino.

  Jate se že zbirajo …

  Odgovori

Trackbacks & Pingbacks

 1. Aleš Čerin pravi:

  Finance: Ultra je lani dvakrat zaprosila NLB za reprogram posojila. Vsaj prvi reprogam je bil odobren… Spet "napaka". http://bit.ly/6Vlw8W

 2. Aleš Čerin pravi:

  RT @BlogPreprostost “Saj mi nimamo nobenega psa …” ali kam nas pelje laž http://tinyurl.com/y98fah2

Pusti komentar

Se želite pridružiti pogovoru?
Vabljeni ste, da prispevate!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja