Večer s pesnico Nežo Maurer

O pesnici Neži Maurer sem že pisal v zvezi z njenimi odličnimi idejami o vzgoji otrok (Otroci vladajo staršem). Manja Rozman, skavtinja in prijateljica je obiskala Mohorjev večer s pesnico. Takole pravi:

Ko sem se peljala domov in v glavi urejala vtise s tega večera, sploh nisem vedela kje naj pravzaprav začnem. Srečala sem se z gospo, pesnico, ki je prej nisem dobro poznala. Poznala sem jo le po imenu, nisem pa poznala njenega dela, nisem brala njenih pesmi. Še največ sem vedela o njej preko šolskega berila.

Presenetila me je pesničina neverjetna širina duha, šarm, pronicljivost. Presenetila me je njena odkritost in zmožnost razdajanja – sebe. V kratkem večeru nam je dala neverjetno veliko. Delila je z nami svoje spomine na otroštvo v Podvinu pri Polzeli, preko težkih let odraščanja, vojne, smrti, lakote, do delovnih brigad in vseh njenih služb. Lahko smo pokukali v njene družinske spomine, spomine ob izzidu njene prve pesmi, preko vseh priznanj in nagrad do priznanja Slovenka leta 2008.

Ob recitiranju pesmi o umrli materi smo z njo zajokali in se kasneje nasmejali ob njenih anekdotah. Pesnica nam je podarila neverjetno poln večer, ki ti ga lahko da samo človek, ki je dosti preživel in v zrelih letih lahko gleda na pretekle dogodke s prizanesljivo vedrino. Ob njej smo začutili srce velike, pokončne ženske na kateri se je uresničil rek: “Preizkušnja, ki te ne zlomi, te okrepi”.

Objavljano še eno od njenih pesmi za odrasle. Zbirke njenih pesmi najdete tule.

OGENJ

Biti ogenj, goreti in dogoreti!
Pepel ni ostanek ognja,ostanek teme je.
Biti ogenj!
Svet je presvetljen,
tudi vesolje.
Ni strahu pred neskončnostjo,
ne pred večnostjo.
Vsak hip je večnost,
vsaka ura, vsak dan.
Svetla sem in plapolam.
Svetla sem in mirno gorim.
Tlim in sem svetla.
Kjer sem, je svetlo in toplo.
Biti ogenj –
do zadnjega zublja,
do zadnje iskre,
do zadnjega diha!

Foto: Wikipedija

3 odgovorov
  1. *maxika
    *maxika says:

    Brez zamere – otroštvo je preživljala v Podvinu pri Polzeli… V naši družini smo navdušeni bralci in na-pamet-znalci njenih pesmi pa tudi okoli njene rojstne hišice se kdaj sprehodimo pa vemo…

    Odgovori

Trackbacks & Pingbacks

Pusti komentar

Se želite pridružiti pogovoru?
Vabljeni ste, da prispevate!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja