,

Humanitarno-ekološka akcija: Pomagamo družini Pinter in recikliramo

Zbiramo plastične zamaške, za nakup novega avtomobila, pomagali družini Pinter iz Velenja.

Verjamete ali pa ne, ampak življenje lažje in prijetneje teče, če ima človek dvoje – zdravje in spoštovanje do sočloveka. Družina Pinter si želi in potrebuje najprej zdravje. In na določen način jim bo na tej poti do zdravja pomagal tudi nov avto.

Najmlajši član družine Pinter Žiga, je še mladoleten. In dobesedno priklenjen na invalidski voziček zaradi cerebralne paralize. Njegov stik z zunanjim svetom in vrstniki je tako odvisen predvsem od prevoznih sredstev, torej vozička in avtomobila. Obiskovati mora tudi preglede v rehabilitacijskem centru Soča.

Zdravje ni prizaneslo niti očetu Jožetu, ki je januarja letos preživel operacijo tumorja na ušesu. Po operaciji pa ga še dodatno spremljajo težave pljučne enbolije, astme. Poleg tega, da je Jože že dve leti na bolniški, mora dodatno obiskovati tudi terapije za obraz v Kliničnem centru.

Glavnina skrbi tako ostaja na mami Nataši, ki mora oba svoja družinska člana voziti na omenjene lokacije. Trenutno ima družina star in rabljen avtomobil, ki se pogosto kvari in na katerega se ne morejo več ravno zanesti pri izvajanju prevozov. Ker so kreditno nezmožni, so se odločili zbirati sredstva za nakup novega avtomobila s pomočjo zbiranja plastičnih zamaškov.

Osnovni izračun pa kaže, da jim sredstva od prodanih zamaškov, za nakup avtomobila, lahko zberemo dokaj hitro. Zadostuje, da vsako odjemno mesto dnevno prejme po samo 1 kg zamaškov, kar skupaj pomeni 1300 kg dnevno. Torej lahko potrebno količino 30 ton zberemo že v enem, najkasneje dveh mesecih. Tudi s tvojo dobro voljo in pomočjo, pomagati družini Pinter, bo cilj dosežen.

Trajanje akcije

Zbiranje zamaškov bo potekalo najkasneje do septembra 2010 oziroma bo zaključena prej, ko bo zbrana količina 30 ton zamaškov, za katero bo kupec le teh družini Pinter nakazal skoraj 10.000 € za nakup novega avtomobila. O kvoti mesečnih zbiranj in zaključku akcije bo družina Pinter obvestila tudi blogersko skupnost, ki v akciji sodeluje.

Kakšne zamaške zbiramo

Praktično vse, od plastenk sokov, vode, olja, pralnih praškov, mehčalcev, itd. Ob tem pa je potrebno upoštevati dvoje:

 • zamaški naj bodo velikosti do 10 cm
 • zamaški naj bodo čisti

Zbirna mesta po Sloveniji

 • Zbrane zamaške lahko dostavite najbližjemu lokalnemu gasilskemu društvu. V Sloveniji je nekaj čez 1300 lokalnih gasilskih društev in zelo verjetno je tudi v tvojem kraju. Iskrena zahvala našim gasilcem za sodelovanje
 • Zbrane zamaške lahko pošlješ tudi neposredno družini na naslov : Družina Pinter, Cesta Simona Blatnika 1, Velenje 3320
 • V kolikor pa je še kdo, podjetje ali posameznik, pripravljen sprejemati zbrane zamaške v svojem kraju, naj to sporoči v komentarjih pod zapisom.

Dodatne opcije za pomoč

 • Kdor želi družini pomagati za nakup avtomobila, tudi s pomočjo odvoza zamaškov iz zbirnih lokacij do njih naslova, lahko za dodatne informacije pokliče Natašo Pinter preko mobilnega telefona : 051 45 81 08 ali e-naslov: joze.pinter1@siol.net

Pozivamo

 • Avto hiše, da se odzovejo akciji in družini Pinter omogočijo ugoden nakup avtomobila z določenim delom sponzorstva. Sam bom to gotovo kot reklamo objavil na svojem blogu.

Pomembno

 • Vsi, ki boste zbirali zamaške, kar velja tudi za gasilska lokalna društva, lahko o količini zbranih zamaškov kadarkoli, po elektronski pošti, obvestite blogerje, ki v akciji sodelujemo in smo objavili poziv v akcijo. Rezultati zbranih zamaškov in sredstev bodo mesečno javno objavljeni do konca akcije.

Ekološki vidik

 • RecycleNaj nikomur ne pride na pamet, da bi kupoval pijačo v plastenkah zaradi zamaškov. Vesel bom pa, če se odpoveste vodi in drugim pijačam v plastenkah (kar je itak sporno!), si natočite vodo raje iz pipe (voda je enake kakovosti kot voda v plastenkah!), skuhate naravni čaj, denar pa daruje za družino Pinter.
 • Pozivam organizatorje dogodkov (seminarjev, kongresov, simpozije, okroglih miz drugih izobraževanj, … pa tudi čisto navadnih sestankov), da udeležencem ponudijo vodo iz pipe, denar ki bi ga sicer namenili pijačam, pa pošljejo družini Pinter.
 • S to, recimo ji kar humanitarno-ekološka akcija, bomo finančno pomagali družini, reciklirali del plastike (tudi plastiko, ki ni zamašek odložite ekološko!) in širili zavest o pomenu zmanjševanja uporabe plastike, recikliranja in solidarnosti.

Za kolege blogerje

Kolegi blogerji, ki še niste bili vabljeni pred začetkom akcije, ste vabljeni v nadaljevanju, da na svojem blogu objavite ta poziv k akciji, katerega lahko pospremite s svojimi izbranimi besedami.

Foto: PhotoXpress (plastenka); Jay Lopez, SXC (znak Recikliraj)

0 odgovorov

Pusti komentar

Se želite pridružiti pogovoru?
Vabljeni ste, da prispevate!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja