Koliko pokurijo žarnice?


Malo sem računal koliko CO2 spustimo v zrak in koliko premoga (lignita) je treba pokuriti zato, da gori pet 75 W žarnic eno leto (ob predpostavki da gorijo v poprečju 4 ure na dan). In koliko denarja je treba za to.

PODATKI:

Na strani Energetike.net o uporabi varčnih žarnic je kar nekaj zanimivih podatkov:

 • Za 1kWh električne energije pridelane v termoelektrarni Šoštanj porabimo 0,3 kg lignita (30% izkoristek ob upoštevanju pretvorbe iz primarne energije (=lignita) do koristne energije, ki jo porabljamo doma = 1 kg)
 • 1kWh električne energije pridelane v termoelektrarni požene v zrak 0,5 kg CO2

Elektro Ljubljana podaja cene električne energije:

 • 1kWh = 0,09233 € (Gospodinjstvo III. stopnja*; z 20% DDV; Elektro Ljubljana od 1.3.2007 dalje)

*Če vaša naročena moč ne presega 10 kW in imate vgrajene varovalke 3x25A, spadate v skupino gospodinjski odjem III. stopnje.

 • V Sloveniji je 688.733 gospodinjstev (podatki iz popisa 2002).

Izračun porabe električne energije:

 • Eno gospodinjstvo: 5 žarnic x 4 ure x 75W x 365 dni = 547.500 Wh = 547,5 kWh
 • V celi Sloveniji: 377 milijonov kWh

Poraba denarja:

 • Eno gospodinjstvo: 547,5 kWh x 0,09233€ = 50,5€
 • V celi Sloveniji: 34,8 milijona €

Poraba premoga (ob predpostavki, da je energija proizvedena iz lignita v Šoštanjski elektrarni):

 • Eno gospodinjstvo: 547,5 kg (več kot pol tone!)
 • V celi Sloveniji: 377.081 ton

Emisija CO2 v zrak:

 • Eno gospodinjstvo: 274 kg
 • V celi Sloveniji: 188.712 ton

In vse to samo za 5 žarnic na gospodinjstvo. Kje je še vsa ostala krama in ogrevanje?

5 odgovorov
 1. franc
  franc says:

  Ob prebiranju Vašega zanimivega posta sem se opogumil, da postavim vprašanje, ki si ga že nekaj časa postavljam. V Domžalah smo dobili nov nogometni stadion, kjer zdaj že kar po pravilu igrajo tekme ob večerih in torej ob bogati umetni osvetlitvi. Ne vidim posebnega razloga, da je to upravičeno pa to ta trenutek puščam ob strani. Vprašanje, ki me bolj muči je koliko energije potrošijo ob normalnem poteku nogometnega srečanja? Žal vam kot laik ne morem ponuditi nobenega pomembnejšega opornega podatka; sodim, da gre za igrišče običajne velikosti z nekaj tisoč sedišči, da ima stiri konstrukcije z baterijami reflektorjev (ne vem števila in tudi ne moči žarnic) in da izkoriščanje svetlobne moči ni posebno učinkovito, saj je v času tekme obzorje nad Domžalami močno osvetljeno. Hvala za trud.

  Odgovori
 2. Ales
  Ales says:

  Hvala za odziv. Se strinjam z vami, ko trdite, da igranje nočnih tekem ni potrebno oziroma upravičeno.

  Ne morem vam pomagati, če ne veva koliko je luči (to bi se verjetno dalo prešteti) in koliko W žarnice so. Če bi vedela tale dva podatka in pa čas ko gorijo, je izračun enostaven.

  Se bom poskusil pozanimati.

  Odgovori
 3. Matej
  Matej says:

  Kot ljubitelj narave, skavt in naravoslovec sem leta 2001 in 2003 v Sloveniji organiziral aktivnosti ob dnevu zemlje. Ker pa sem tudi ljubitelj nogometa in privrženec NK Domžale, bi pojasnil zakaj so v Domžalah zgradili reflektorje.

  Reflektorji so postavljeni zato, da se lahko nogometne tekme igrajo tudi v večernih terminih. Takrat na srečanje pride več ljudi, TV lahko prenaša tekme ob priljubljenih terminih, igralci imajo rajši večerni termin, kar se navadno pokaže tudi na igrišču. Državno prvenstvo se igra skoraj celo leto, kar pomeni, da je julija in avgusta pred večerom zelo vroče, novembra in marca, pa bi morali tekme igrati sredi dneva. Ljudje, ki imajo radi nogomet želijo, da se ta razvija in reflektorji so korak v to smer.

  Na pamet ocenjevanje upravičenosti uporabe energije za takšne namene je gotovo subjektivno. Če primerjam porabo energije na uporabnika stadijona (1000 povprečno) in z porabo energije vsakega posameznika, če bi doma bral knjigo (luč) ali pa gledal TV, bi hitro ugotovil, da reflektorji niso tako veliko zlo.

  Če sam malo uporabljam avto, še ne bom rekel, da je njegova uporaba neupravičena, ko lahko zmeraj uporabiš kolo ali avtobus. Stvari so vendarle malo bolj kompleksne.
  Je po svetu dovolj res velikih neumnosti.

  Lep pozdrav

  Odgovori
 4. BB
  BB says:

  Ker tudi mene tele žarnice zelo “nervirajo”, sem se odločil presedlat na LED žarnice kjer je to le mogoče. Preizkusil sem že kar nekaj variant (na srečo je ta roba na Ebayu poceni), tako da sedaj vem kaj potrebujem. Prihranski so veliki, sploh tam kjer ni mogoče uporabljati “varčnih” žarnic, kot na primer v raznih lučkah s halogenkami. V naših trgovinah je to (LED), vsaj tisto ki zadovoljivo sveti, še precej drago.
  LP

  Odgovori

Pusti komentar

Se želite pridružiti pogovoru?
Vabljeni ste, da prispevate!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja