Ljubljanske mlekarne so za 8x povečale količino plastike pri jogurtu

S sicer odličnim jogurtom Ljubljanskih mlekarn v litrski embalaži sedaj namesto 6 g plastike in 27 g papirja, kupite kar 48 g plastike. 8-kratno povečanje!

Zakaj se je podjetje Ljubljanske mlekarne d.d. odločilo za tako drastično povečanje deleža plastike (količina plastike se je z novo embalažo povečala za 8x!), mi nikakor ni jasno. Gotovo jih vodi kakšen ekonomski izračun, ki je v časih vedno večje skrbi za okolje, popolnoma nesprejemljiv.

Dejstva:

 • 8-kratno povečanje količine plastike (prej 6 g sedaj 48 g),
 • povečanje mase embalaže za 45% (od 33 g na 48 g) – povečanje transportnih stroškov in dodatno onesnaževanje okolja,
 • neupošetevanje hierarhije koncepta 3R (reduce, reuse, recycle – zmanjšaj, ponovno uporabi, recikliraj): Novo embalažo je možno samo reciklirati, kar je na dnu 3R hierarhije. Prej je bilo embalaže za 45 % manj (upoštevanje “reduce” koncepta, ki je precej višje po hierarhiji) in še to je bilo možno reciklirati.

Strategija minimaliziranja odpadkov, ki sem jo osebno pri Ljubljanskih mlekarnah doslej zelo cenil, je padla še pri njih. Seveda razumem, da se embalaža, ki je bolj prijetna za oko tudi bolje prodaja, vendar ali ne bi koncepta marketinga lahko gradili tudi na odnosu do okolja. Marsikdo bi se zamislil in sprejel idejo.

Morda pa sam ne vem vsega ozadja, zato pozivam predstavnike Ljubljanskih mlekarn, da utemeljijo izbiro embalaže za njihov jogurt iz ekoloških, marketinških in ekonomskih vidikov. Predvsem pričakujem ekološko razlago.

Kaj pravite vi dragi bralci bloga?

Foto: Aleš Čerin

22 odgovorov
 1. Janez
  Janez says:

  Ali obstajajo v Sloveniji kakšne direktive, ki urejajo to področje. Mislim glede embalaže in možnosti recikliranja. Ali je vse prepuščeno trgovcem oz. proizvajalcem?

  Odgovori
 2. Aleš Čerin
  Aleš Čerin says:

  @Janez: Ne vem če so. Najboljša “direktiva” smo mi potročniki, ki se pred hladilnikom v trgovini odločamo, o tem pišemo in spodbujamo.

  Za podjetja je najboljša “direktiva” dobiček.

  Odgovori
 3. Maček v žaklju
  Maček v žaklju says:

  Takole na oko sta obe obliki embalaže enako neprivlačni. Tale MU koncept se mi na sploh ne zdi kak poseben kvalitativen preskok. Očitno gre pri novi embalaži za cenejši material. Če bi bil enak kot prej, bi bila seveda menjava in večja poraba povsem nelogična. Z uporabo recikliranega materiala se da pri plastiki krasno varčevati, sploh če izdelek nima kakih posebnih mehanskih in trajnostnih zahtev – embalaža za enkratno uporabo je kar vzorčni primer.

  Odgovori
 4. Aleš Čerin
  Aleš Čerin says:

  @Maček v žaklju: Ja, tudi meni ta embalaža ne izgleda privlačno. Pa to zame niti ni tako važno, ker gledam na vsebino. In jogurt od Ljubljanskih mlekarn je zame zakon. Odličen je.

  Kar me skrbi je prav ta “pišmevuhovski” odnos do okolja. Kar takole povečati količino plastike na liter jogurta za 8 x! in količino celotne embalaže za 45%. To me skrbi in pa to, da se ljudje ne razburjajo. Apatičnost pač?

  Tudi meni se zdi, da gre za cenejšo embalažo, me pa malo skrbi, ker je stik jogurta z plastiko v novi embalaže veliko večji in s tem tudi možnost izločanja škodljivih snovi v jogurt.

  Odgovori
 5. Maček v žaklju
  Maček v žaklju says:

  Glede na to, da jogurt ni trajen izdelek in je v stiku z embalažo največ kaka 2 meseca, verjetno izločanje škodljivih snovi ni ravno razlog za skrb.
  Ljudem je pri embalaži vseeno, ker jo pač zavržejo in še odvoz odpadne embalaže je brezplačen (za tiste, ki sortirajo). Dokler embalaža za kupca nima nobene vrednosti (se ne odkupuje, recimo), je čisto vseeno, kakšna in kolikšna je.

  Odgovori
 6. Aleš Čerin
  Aleš Čerin says:

  @Maček v žaklju: Vseeno so povečali površino stika, kar ni v smeri večje varnosti. Verjetno pa ni kritično.

  Ja, ljudem je vseeno, zato pa pišemo, kajne? Pač pokažemo dobre in slabe prakse (tokraj je seveda slaba praksa), spodbujamo in s tem tudi malo pristiskamo na proizvajalce.

  Sem pisal na Ljubljanske mlekarne in čakam njihov del zgodbe.

  Odgovori
 7. Urška
  Urška says:

  Živ!

  Zadnjič si rekel, zakaj ti nič ne napišem, če že redno spremljam tvoj blog … No danes bom, ker se popolnoma strinjam s tabo. Tale tema o nepotrebni embalaži je res pereča. Ravno s takim odzivom kot je bil tvoj, lahko kaj spremenimo.

  Upam, da se bo še kakšen drug proizvajalec in ne samo Ljubljanske mlekarne, zamislil nad svojim početjem. Pri nas redno kupujemo njihove izdelke, ker so res kvalitetni tudi če so nekoliko dražji kot uvoženi. Pripravljena sem plačati več zato, ker vem, da v njih ni nepotrebnih konzervansov in tudi brezpotrebne embalaže. Torej bi morali graditi marketing na svojem dobrem imenu, ki pa ga bodo na žalost s takimi potezami, izgubili. Boljši krajši rok uporabe in manj strupena vsebina. Bolje manj privlačna embalaža (če sploh je res manj privlačna?) ter manj onesnaženo okolje.
  Aleš, le tako naprej!

  Lep dan

  Urška

  Odgovori
 8. Peter
  Peter says:

  Sami smo si krivi. In pika.
  Proizvajalci bodo vedno imeli na prvem mestu končni rezultat – dobiček.
  Če bodo omenjali ekologijo, jo bodo samo, če bodo menili, da lahko na ta način povečajo prodajo.
  Sam kupujem najbolj zdravo in za okolje najmanj obremenjujoče mleko – mleko od Planike v vrečki. Najmanj plastike, pa še nehomogenizirano je.
  Dokler bomo kupovali vse, kar nam ponudijo, nam bodo to tudi ponujali.

  Odgovori
 9. Aleš Čerin
  Aleš Čerin says:

  @Franc: Hvala. @Peter: Imaš prav. Sami potrošniki smo krivi, ker sploh ne mislimo ko izbiramo. V prispevku tega pač nisem poudarjal. Sploh se ne zavedamo, da z vsako svojo odločitvijo postavljamo standarde za proizvajalce.

  Kaj bi se dalo tudi narediti na področju zakonodaje. Že za ta isti jogurt morajo Ljubljanske mlekarne zagotoviti na Hrvaškem vračilo 0,5 kune na plastenko (če jo prineseš nazaj). Zakaj tega nimamo v Sloveniji? Dalo bi se.

  Ne strinjam pa se s trditvijo, da vsi proizvajalci delujejo neekološko – nekateri se pač bolj potrudijo kot drugi. nekateri celo ekološkost izkoristijo za marketing. To bi pravzaprav lahko počele tudi Ljubljanske mlekarne, pa niso.

  Odgovori
 10. Razo Čaran
  Razo Čaran says:

  ah no, nek kvazi analtičen tekst 6g tega in 27 gramov onega. Ampak ostanemo pa pri “plastiki”. Kaj je na “papirju”, da se ne zmoči in kakšni sta primerjani umetni masi je pa vseeno? Morda so pa le šli od kvazi ekološke (papir) embalaže k taki, ki se jo preprosto reciklira.

  Odgovori
 11. Aleš Čerin
  Aleš Čerin says:

  @Razo Čaran. Kdo pa pravi, da je to nek analitičen tekst. Sem pač stehtal plastiko in poročal. Papir v prejšnji embalaži vsekakor je in se ga tudi da reciklirati. Vsekakor je papir s čim premazan. Je pa papir.

  Poleg tega so pa maso embalaže (celotne) povečali za 45 %, kar tudi ni v smeri ekološkosti, sploh pa ne v skladu s hierarhijo 3R.

  Sem povprašal tudi Ljubljanske mlekarne in so mi po 8 dneh odgovorili, vendar zelo PR-ovsko – brez vsakih številk in strokovnih utemeljitev. Čakam na bolj resen odgovor, ki ga pa ni in ni.

  Se strinjam z vami, da bi se dalo bolj strokovno napisati in pravzaprav se je v to smer potrudil kolega Danijel na svojem blogu: http://www.ednevnik.si/entry.php?w=danigomba&e_id=107108.

  Za kakšne resne teste o odpuščanju snovi v jogurt, pa bi bila potrebna resna in draga analitika, ki je potrošniki nikakor ne zmoremo. So pa proizvajalci odgovorni za varnost njihovih izdelkov.

  Odgovori
 12. Razo Čaran
  Razo Čaran says:

  Me veseli vaš trud in oblika pritiska na proizvajalca. Sam raje vidim, da izbiro določa ekonomski izračun in kemijske analize kot pa prepričanju potrošnikov “imam boljši občutek, če pijem iz kartonaste embalaže” . Če bomo kdaj pili iz čiste celuloze, potem naj bo karton, sicer gre v vsakem primeru za “plastiko” oziroma sintetične polimere, ki vsi v določeni meri izpuščajo svoje monomere v živila. Koliko in koliko je to škodljivo je pa druga zgodba. Mi je vseč tudi poizkus predstavitve polimerov, ki ste mi ga priporočili, samo kot popoln laik vidim preveč nedoslednosti, da bi se podrobneje spuščal v ta tekst. (Stiropor je le ena od oblik polistirena)

  Odgovori

Trackbacks & Pingbacks

 1. Aleš Čerin pravi:

  "Ljubljanske mlekarne so za 8x povečale količino plastike pri jogurtu": Sem dobil PR-ovski odgovor iz LM in nič več. http://bit.ly/41mQig

 2. RT @podjetje20: Ali bodo Ljubljanske mlekarne odgovorile? http://bit.ly/41mQig Tudi to je PR. Pa da vidmo 🙂

 3. Ali bodo Ljubljanske mlekarne odgovorile? http://bit.ly/41mQig Tudi to je PR. Me zanima preko koliko kanalov mora priti info, da se zganejo.

 4. Ali bodo Ljubljanske mlekarne odgovorile? http://bit.ly/41mQig Tudi to je PR. Me zanima preko koliko kanalov mora priti info, da se zganejo.

Pusti komentar

Se želite pridružiti pogovoru?
Vabljeni ste, da prispevate!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja