,

Malohiškarji – majhne hiške za bolj preprosto življenje

V ZDA se kaže življenjski trend postavljanja majhnih hišk. Tudi pri nas?

Promovira ga Gibanje malohiškarjev, ki je združeno v Društvo malohiškarjev (Small House Society). Poslanstvo društva je “podpirati raziskave, razvoj in uporabo majhnih življenjskih prostorov, ki pospešujejo trajnosten način življenja za posameznike, družine in skupnosti po celem svetu.”

Vse več ljudi, si PROSTOVOLJNO izbira majhno stanovanjsko površino zato ker kot pravijo, “izbiramo preprosto, da bi drugi lahko preprosto – živeli.” Odlična naravnanost!

Vedno več arhitektov in gradbenikov ponuja te majhne hiške – zaradi povpraševanja po njih seveda.

Kaj je majhna hiška je seveda tudi vprašanje. Za nekoga je malo 200 m², za drugega pa 20 m²? Seveda so tudi družine različno velike in to je treba upoštevati. Lahko se da tudi združiti nekaj takih hišk v naselje, se zgradi tudi nekaj skupnih prostorov (pralnica, delavnica, skupna velika kuhinja, …). Kakorkoli odločitev za PREPROSTOST in tudi za STOPNJO preprostosti je vedno v naših rokah.

Pri nas v Sloveniji imamo na tisoče vikendov, ki so podobni tem malim hiškam, vendar koliko ljudi pa resnično in predvsem stalno živi v teh malih hiškah?

Bomo videli kako hitro se bo ta trend uveljavil tudi pri nas, če bomo plačevali davek na nepremičnine, kot nam ga vlada obeta.

Foto: Anna Armbrust, Pixabay

5 odgovorov
 1. Vitalka
  Vitalka says:

  Imam izkušnjo iz vikenda oz. garsonjere velike 23 m2. Res da nisem še v njej živela več kot 14 dni, ampak tako za vikend je super, čeprav nimamo balkona ali vrta. Ko prideš tja, greš ven veliko hitreje kot doma. Doma je vedno nekaj za pospravljat, tam pa pač ni kaj dosti na razpolago, zato te prisili, da si najdeš veselje zunaj.

  Ko greš domov, imaš v pol ure vse pospravljeno, tako da naslednjič spet z veseljem prideš. Ker je malo omar, je malo cunj, ampak jih je še vedno zadosti. Ker je majhna miza, ne moreš vabiti na kosilo ali večerjo, še vedno pa je za dobre prijatelje dovolj prostora za klepet ob kozarčku vina.

  Res da včasih sanjamo o kakšni sobici več, ampak nas hitro mine, ker se v tem našem gnezdecu res dobro počutimo.

  Odgovori
 2. ana od srca
  ana od srca says:

  Jaz si tako želim več prostora … prostor, prostor … tukaj v Lj. se počutim ujetnico v bloku … povsod je tesno … manj kot 10 m2 na osebo se meni zdi malo …

  No, če bi to stanovanje bila hiša sredi vrta, potem bi bilo vse drugače!

  Problem sodobnih časov je, da imamo vsega veliko. Pri nas je veliko knjig. Potem obleka, če vsega ne premenjaš vsako sezono (pri nas se seveda to ne zgodi) in če kaj pošparaš od enega otroka do drugega, zahteva vse to prostor …

  Pri nas ne moremo imeti niti mize, za katero bi se lahko hkrati vsi stisnili.

  Pri prijateljih je bilo še huje … otroci so s krožniki v naročju sedeli na posteljah …

  Ja, vikendek jaaa, to bi bilo super … Samo tam si notri le, ko zebe in ponoči …

  Vse dobro! 🙂

  Odgovori
 3. Aleš Čerin
  Aleš Čerin says:

  @Vitalka: Evo, dobra izkušnja. Ja, res v majhnem imaš tudi hitro vse pospravljeno…

  @ana od srca: Seveda, da pri vas ni na odmet prostora. Tudi sam pravim, da je treba upoštevati velikost družine, pa tudi druge okoliščine (hobiji, obdelovanje vrta, …).

  Pri nama se sedaj gnezdo prazni in od 30 m2 na člana smo že pri 45 m2. Kaj kmalu bo tako, da bo 90m2 na člana … Pa razmišljava o alternativah. Nekateri pač ne razmišljajo in grejejo 200 m2 za eno rit.

  Odgovori
 4. ana od srca
  ana od srca says:

  Mi je tako všeč, Aleš, ko si to zapisal! To je to! Da bi imel človek toliko prostora, kot ga potrebuje … in ali sprejel koga k sebi, če ima prostor – ali pa menjal …

  Ni prav, da imajo lahko ljudje prazne ali skoraj prazne hiše …

  Vse dobro ti želim!

  Odgovori

Trackbacks & Pingbacks

 1. Aleš Čerin pravi:

  New blog post: Malohiškarji – majhne hiške za bolj preprosto življenje http://bit.ly/NFxkt

Pusti komentar

Se želite pridružiti pogovoru?
Vabljeni ste, da prispevate!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja