Aktivne počitnice v Matkovem kotu (FOTO)

Z ženo sva se vrnila z zelo aktivnih počitnic v hribih. Na Matkovi kmetiji sva preživela štiri čudovite dni. Dnevi so bili tako polni aktivnosti, da sedaj rabiva kakšne dva dni, da prideva k sebi :-).

Prvi dan sva kolesarila po delu Solčavske panoramske ceste (od Matka do Podolševe in nazaj – kakih 18 km vse skupaj). Mimo osamljenih kmetij, s čudovitim razgledom po verigi Kamniških Alp, s postankom pri znameniti zdravilni železni vodi. Kolo sva pustila pri Rogarju v Podolševi in se vzpela na Potočko zijalko in naprej na Olševo. Sedajle je gora polna cvetja … Nazaj grede pa odlična večerja pri Klemenšku.

Drugi dan zjutraj sva se zbudila ob cingljanju kravjih zvoncev in po domačem zajtrku sva se sprehodila po krasnih (to pomeni ne prestrmih) gozdnih cestah in poteh do avstrijske meje, ter se vzpela po neoznačenih pastirskih poteh na osamljeni Matkov Grintavec (1700 m). Saj vrh ni pretirano visok, vendar je pot po grebenu, med vrtovi rodendendrona, pravi užitek. Za hribovske sladokusce. Razgledi sežejo na vse strani od Pece, Olševe, Raduhe, celotna veriga Kamniških Alp se nam pokaže iz čisto druge perspektive, pa Pristovški Storžič, Virnikov Grintavec, Stegovnik nad Jezerskim, celotno “špičje” grebena Košute, pa v Avstriji Obir, … Izjemno!

Zvečer sva pa domačim pomagala grabiti seno … Malo romantike, malo nostalgije in tudi praktične pomoči domačinom. Tako kot zadnjič.

Tretji dan sva želela po pastirskih poteh v Matkovo krnico, ki je praviloma nedostopna “navadnim smrtnikom”. Klemen Matk nama je pot odlično opisal, vendar sva obupala zaradi strmine, vročine in dolžine. Pač tretji dan aktivnih počitnic…
Tako, da sva se raje vzpela do znamenitega Matkovega škafa, ki je letos ogromen. Še sedaj je več kot 10 metrov globok. Matkov škaf je kraterju iz snega podobna naravna znamenitost pod steno Mrzle gore. Pozimi se pod steno zaradi plazov nabere več 10 metrov snega, v katerega slap spomladi zvrta okoli 5 m široko in več 10 metrov globoko luknjo (odvisno pač od količine snega). Prav zanimivo. Za obisk pa tudi v poletnem času priporočam cepin in dereze. Pa pazite, da ne padete v škaf …

Četrti dan sva pa “omagala” od silnih aktivnosti in dan prebila kar na kmetiji. Obirala sva češnje, opazovala krdelo majhnih pujskov, ki so se podili okoli hiše, nabrala nekaj zdravilnih zelišč in zvečer odšla na koncert v Solčavo. Domačini Solčavskega so pripravili prvovrsten kulturni dogodek v znameniti domači cerkvi Marije Snežne.

Sedaj pa resnično potrebujeva nekaj dni, da prideva k sebi po tako aktivno preživetih dneh. Sva pa navdušena nad lepoto narave v Matkovem kotu, prijaznostjo ljudi na Matkovem in širše na Solčavskem ter nad možnostmi, ki jih nudi narava v tem koncu naše domovine. Se gotovo še vrneva na Matkovo.

 

3 odgovorov

Trackbacks & Pingbacks

  1. Klemen Matk pravi:

    Izgleda, da je lepo pri nas v Matkovem kotu in na Solčavskem. Pišejo o nas: http://bit.ly/IPaaM

  2. Aleš Čerin pravi:

    New blog post: Aktivne počitnice v Matkovem kotu http://bit.ly/T9AMM

  3. Aleš Čerin pravi:

    New blog post: Aktivne počitnice v Matkovem kotu http://bit.ly/T9AMM

Pusti komentar

Se želite pridružiti pogovoru?
Vabljeni ste, da prispevate!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja