Mrtvaški ples pod kraškim robom

Z ženo sva se odpravila na Primorsko na lepo januarsko turo. Namesto snega, mraza, poledice, je bilo že čutiti pomlad, čeprav smo šele na začetku januarja.

Tudi medved se je že zbudil in nama dal misliti. Še posebej v povezavi z znamenito fresko Mrtvaški ples v cerkvici v Hrastovljah…

Na kratko

 • Dolžina in višina: približno 5 ur in pol zmerne hoje; 307 m višinske razlike
 • Pot: Kubed (pod Črnim kalom zavij levo proti Hrastovljam) – vzpon na hrib Lačna (1 ura) – lep sprehod malo dol, malo gor, a skoraj po ravnem do vrha Kuka (1,5 ure) – Dol pri Hrastovljah – Hrastovlje (1,5 ure) – po kolovozu nazaj na Kubed (1,5 ure).
 • Primernost: za vso družino (tudi za otroke, ki zmorejo tako dolgo pot).
 • Zemljevid: Primorje in Kras 1:50.000

Opis poti

 • Avto pustite v vasi Kubed (233 m). Markacijo poiščite na drugi strani ceste in se zapodite v hrib. Pot ni prestrma in se zložno dviguje do vrha Lačne (451 m). Splezajte na stolp za lep razgled. Če se vam na ljubi nič zato, ker imate enak razgled čez kakih 15 minut v smeri proti Sočergi. Lepo se vidijo Julijci, tudi Triglav, Slavnik, Učka, kraški rob, morje, …
 • Do Kuka vodi lepa grebenska pot po prostranih planotah. Na Velikem Gradežu (507 m) se obrnite levo po markaciji, ki vas pripelje v vas Zazid, vendar se vi prej obrnite levo v vas Dol pri Hrastovljah.
 • Po asfaltu se kratko sprehodite do znamenitih Hrastovelj. Obvezno si oglejte čudovite freske v cerkvici svete Trojice. V času najinega obiska nama jo je razkazala prijazna gospa Rozana Rihter (za info pokličite: 031 432 231) s strokovno razlago. Odlično!
 • Posebno pozornost posvetite znameniti freski Mrtvaški ples. Midva sva ob njej takole premišljevala: “Ja, ne uidemo ji sestri smrti. Prav nihče – od otroka do papeža.”
  Bodite pozorni na četrti lik od leve, ki sestri smrti celo ponuja mošnjiček, da bi jo podkupil s cekini. A ne gre.
 • Vrnite se nazaj na cesto in se po kolovozu med Lačno in Vrhom (296 m) malo spustite in nato še dvignite do Kubeda.

Zanimivost

 • Na delu poti ko sva se vračala od Hrastovelj po samotnem kolovozu nazaj do Kubeda, naju je preganjal medved. Slišala sva namreč obilno lomastenje (pokanje velikih vej), kakih 10 m od naju, velike iztrebke in medvedje brundanje. Pognala sva se v beg. Kar zajeten kos poti sva z ženo tekla, od časa do časa poslušala in vedno sva slišala lomastenje in brundanje. Čisto v bližini. Zaradi mraka in gostega grmičevja medveda nisva videla. Dokler nisva prišla do avta, se nisva nehala tresti :-).
 • Še malo prej sva v Hrastovljah ob znameniti freski Mrtvaški ples filozofsko premišljevala, da sva gotovo tudi midva že kje “v vrsti“. Potem ko naju je preganjal medved, se nama je pa zdelo, da sva že “na vrsti“, pa tokrat pravzaprav nisva bila. Uf!

Foto: Aleš Čerin, Elizabeth MeyersUnsplash (medved)

14 odgovorov
 1. Aleš Čerin
  Aleš Čerin says:

  Karmen: Hvala. Saj še ni bilo tragično, hoditi v taki bližino tako velike brundajoče živali pa resnično ni bilo prijetno.

  Ana od srca: Ja, nič luštno ni bilo. Je pa dobra izkušnja in kot pravi Karmen – priložnost za bliskovit premislek o življenju.

  Odgovori
 2. Turdus
  Turdus says:

  Še en odličen, temeljit zapis v duhu: Spoznavajmo (svet in) domo vino. (Tudi vino imajo nadvse pitno v teh krajih!)
  Elegantno si povezal Mrtvaški ples z vajinim medvedjim tangom – ne vem, kako daleč je bil avto, je šlo za sprint ali maraton – vsekakor sta se uspešno izognila papeževi družbi na freski!
  Leto sta začela intenzivno – naj se tudi nadaljuje tako, od “poslednjih stvari” zgolj z globinskimi predihanostmi!

  Odgovori
 3. Aleš Čerin
  Aleš Čerin says:

  Dragi Turdus! Hvala za pohvalo. Vina se ne dotikam kadar vozim, vem pa da ga imajo v teh krajih.

  Medved: Od avta sva bila oddaljena kaka dva kilometra – rahlega vzpona. Tekla sva okoli 500 metrov, potem pa izjemno hitra hoja ;-). Po kakem kilometru naju je nehal slediti.

  Vse dobro v novem letu tebi, tvoji “sovpregi” in celi družini.

  Odgovori
 4. Rak
  Rak says:

  Je dosti teorij, kako odgnati medveda. Ampak najboljša je tista, da pravočasno uideš. 😛
  Še malo črnega……, ni važno kako hitro tečeš pred medvedom, važno je, da je še vsaj eden za tabo. :mrgreen:

  Odgovori

Trackbacks & Pingbacks

 1. […] vročini ob 16h podamo naprej. Kape v gostilni namočimo v vodo, da nam hladijo razgrete glave. Medveda, ki občasno gostuje v dolini med Hrastovljami in Kubedom ni več. Hvala […]

 2. Aleš Čerin pravi:

  New blog post: Mrtvaški ples pod kraškim robom http://tinyurl.com/9vo5et

 3. […] sem pisal o srečanju z medvedom na izletu v Hrastovljah. Z ženo sva se sunkovito in skoraj brezglavo pognala v beg, medved pa z nama vštric nekaj metrov […]

 4. Aleš Čerin pravi:

  New blog post: Mrtvaški ples pod kraškim robom http://tinyurl.com/9vo5et

Pusti komentar

Se želite pridružiti pogovoru?
Vabljeni ste, da prispevate!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja