Skavti praznujejo Dan Zemlje 2009 med zvezdami

Skavtinja Marjeta Kos, odgovorna pri skavtski organizaciji za aktivnosti ob Dnevu Zemlje takole piše:

22. aprila praznujemo svetovni dan Zemlje. Sodelujoče organizacije se med seboj povezujejo v posebno omrežje Earth Day Network.

V Sloveniji smo med sodelujočimi organizacijami že kar nekaj let tudi skavti združeni v ZSKSS.

Dan obeležimo z različnimi akcijami: čiščenje okolice, zbiranje papirja, popravilo in prodaja rabljenih koles, ponovno naseljevanje rakov v potok …, letos pa se bo/je 1900 skavtinj in skavtov iz 42 lokalnih enot podalo v naravo kar ponoči, saj je mednarodno leto astronomije.

Svetlobna onesnaženost

Svetlobna onesnaženost

Tako bomo opazovali nočno nebo tudi s pomočjo strokovnjakov in teleskopov, se učili orientacije, si ogledali astronomski observatorij, spoznavali legende o ozvezdjih, merili svetlobno onesnaževanje (to lahko narediš tudi ti tukaj), imeli astronomski tabor in orientacijske izzive na temo astronomije …, v primeru oblakov pa opazovali, poslušali in tipali naravo, se skrivali, opazovali živali. Tule najdete celotno gradivo ob Dnevu Zemlje.

Naj dodam, da se skavti trudimo širiti zavest o tem, da en dan praznovanja Dneva Zemlje ni dovolj. Tudi do prijatelja nisi pozoren le en dan v letu (npr. na njegov rojstni dan). Vemo pa, da tudi mi pogosto premalo naredimo, ostanemo včasih le pri besedah … Zato smo tudi sprejeli in začeli izvajati vzgojni namen, da bomo s služenjem v družbi (=prostovoljno delo) in okoljsko vzgojo razvijali čut do narave in sočloveka ter dejavno odgovarjali na zaznane potrebe.

Dan Zemlje vidim kot možnost, da opozorimo na skrb za okolje tudi ostale – povezujemo se z občino, s taborniki, z lokalnimi društvi (letos posebno astronomskimi), mimoidočimi.

In ja, če sem morda koga od vas, ki tole berete, prepričala, da se malo zmiga in kaj naredi – naj tudi zares kaj naredi. Saj veste, malenkosti štejejo!

Marjeta Kos

8 odgovorov

Trackbacks & Pingbacks

  1. Aleš Čerin pravi:

    Skavti praznujemo Dan Zemlje pod zvezdami. Sicer pada dež, oblaki – čakamo! http://is.gd/u4Cs

  2. Aleš Čerin pravi:

    Skavti praznujemo Dan Zemlje pod zvezdami. Sicer pada dež, oblaki – čakamo! http://is.gd/u4Cs

  3. Aleš Čerin pravi:

    New blog post: Skavti praznujejo Dan Zemlje 2009 med zvezdami http://tinyurl.com/c7qqm6

Pusti komentar

Se želite pridružiti pogovoru?
Vabljeni ste, da prispevate!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja