Kako se lahko PROBLEM spremeni v IZZIV?


Pravimo, da pri skavtih nimamo problemov, pač pa samo izzive. Pri nas tudi ni slabega vremena, pač pa samo dobra ali slaba oprema (pripravljenost), kar smo še kako pokazali na letošnjem Jamboreeju Norost, ki deluje.

Pa še nekaj je pri skavtih: mi brcnemo ven iz besede NEMOGOČE delček NE. Toliko za uvod in morda za razumevanje nadaljnega besedila.

Zadnjič sva imela s sinom zelo resno debato o tem, kakšna je razlika med problemom in izzivom. Kot dva skavta sva prišla do razlage, ki se mi zdi zanimiva in bi jo rad podelil z vami dragi bralci. Seveda sva s sinom odprta za drugačne poglede.

Midva sva definirala razliko med problemom in izzivom takole: Ko nam nekaj gre narobe ali nam nekaj nagaja: imamo problem. Takoj ko pa v sebi ponotranjimo željo, da bi problem reševali, se ta spremeni v izziv.

Ali malo drugače: Če lastnik problema nič ne naredi za njegovo reševanje, problem tudi ostane problem. Do konca. Če pa se ga lotimo reševati, se takoj spremeni v izziv, ki ga lahko na koncu rešimo (ne nujno sami) in se iz tega kaj naučimo. Tudi če ga ne rešimo do konca, se pri procesu reševanja nekaj naučimo.

Seveda veva, da imata obe besedi tudi druge pomene, ki jih v tem zapisu nisem opisoval.

Evo, takole sva modrovala… Kaj menite vi?

Aleš Čerin

19 odgovorov
 1. Aleš Čerin
  Aleš Čerin says:

  Janez: A potem daš prav najinem razmišljanju? Še sam ne vem če je v redu.

  Dani: In tako si svoj problem spremenil v izziv, kajne? Dobrodošel! Večkrat se oglasi. Tudi “v živo”.

  Odgovori
 2. Rak
  Rak says:

  V tekstu nisem zasledil, pa vendar. Si ga tudi naučil, kako pristopiti k analizi problema in postopkov razreševanja. In pa to, da razreševanje enega problema lahko sprroži nov problem. Ampak, običajno se rešitev hitro najde, ko se reševanje prične. Vso srečo in uspeha vama želim!

  Odgovori
 3. pavel
  pavel says:

  se zelo strinjam z dvema modrima skavtoma!
  Kaj se dogaja, če človek probleme kopiči? Hitro propada kot oseba.
  Vmes pa je stanje odvisnosti, zasvojenosti: slepim se, da bom problem premagal tako, da bom počel nekaj KAR MI PAŠE ( droga, sanjarjenje, in druge odvisnosti).

  Odgovori
 4. Aleš Čerin
  Aleš Čerin says:

  Dragi Rak. Ne nisva se še pogovarjala o tem, se pa bova. Hvala za dobro iztočnico. Prav včeraj smo skavti reševali enega hujših izzivov. Pri tem sem se veliko naučil. Tudi od odličnega moderiranja.

  Pavel: Hvala – saj ne vem če sva toliko modra. Se pa strinjam, da je kopičenje problemov (ki jih ne spreminjaš sproti v izzive – jih rešuješ) še največji problem. Problem zavedanja, da jih je treba reševati.

  Odgovori
 5. Ivan
  Ivan says:

  Tudi sam moram pohvaliti včerajšnjega moderatorja. Prvič sem naletel na takšen način moderiranja. Menim, da smo na dobri poti, da izziv rešimo.

  Odgovori
 6. Aleš Čerin
  Aleš Čerin says:

  Ivan, ja včeraj smo imeli pravo učno uro odličnega moderiranja. Tone je pravi car na tem področju. Tudi sam se s tem ukvarjam, četudi ne vedno za take namene. Ja smo na dobri poti. Zdravo prevladuje.

  Vesel sem, da si prišel. Četudi je bilo dolgo, si se lahko pri tem veliko naučil: kako se rešuje probleme-izzive na savtski način.

  Plakate bom pripravil v obliki miselnega vzorca in jih boš našel tule – ko pridejo na vrsto.

  Odgovori
 7. Boštjan
  Boštjan says:

  Ja res je bila zanimiva tema in upam, da še bo. Še vedno pa nasprotujem temu, da se tvoj problem, ki ga rešuješ imenuje izziv. Jaz še vedno mislim, da je problem še vedno ne glede na to ali si ga začel reševati.
  Boštjan

  Odgovori
 8. Žogca
  Žogca says:

  Hmmm … Moj bivši je govoril, da težave niso težave, ampak izzivi, ki nas naredijo boljše. Potem je odšel. Očitno mu ni bilo do izzivov, do tega, da bi postal boljši. In spet, pozneje, je meni govoril, da je vse mogoče, prav vse. In ob neki tretji priložnosti dodal, da ni mogoče, da bi nama uspelo. Ni tema, ampak sem se spomnila teh kontradiktornih izjav, ko sem brala tvoj zapis.

  Vsekakor nam je laže živeti, če težave jemljemo kot izzive. Težava namreč pomeni frustracijo. Izziv pomeni zagon.

  Odgovori
 9. Aleš Čerin
  Aleš Čerin says:

  Kar razberem draga Žogca je, da govoriš bolj o dvoličnosti, neiskrenosti, nepoštenosti, ki si jih očitno doživela. Želim ti, da bi si kmalu pridobila tudi drugačne izkušnje v življenju. Vzemi to kot izziv.

  Odgovori
 10. Aleš Čerin
  Aleš Čerin says:

  Hvala Boštjan, se kar strinjam, da je problem preteklost od izziva (ko je rešen problem), venar samo tako če se človek dejavno vključi in se pri reševanju problema kaj nauči. Če ti problem reši drug, to ni bil noben izziv, kajne?

  Ja, tudi meni se je zdel pogovor o reševanju problemov zanimiv. Hvala.

  Odgovori
 11. Saša
  Saša says:

  @Aleš; hvala da si to objavo delil z mano. Res bi lahko probleme in izzive definirali tako, kot praviš.
  Sicer pa sem sama 30 let vač ali manj uporabljala terminologijo problem in kljub ameriškim pobožnim željam, da bi v poslu omenjala le izzive, se jaz trdovratno upiram in vztrajno omenjam probleme 🙂
  A saj je vseeno, kako temu rečeš, bistvo je, kaj se ti ob tem mota po glavi. 🙂

  Odgovori
 12. Aleš Čerin
  Aleš Čerin says:

  @Saša: Resnično, je najbolj pomembno kakšno naravnanost ima človek v glavi, četudi včasih lahko (v timskem delu) tudi izrazoslovje naravna glavo. Štejejo pa itak samo dejanja.

  Zanimivo, da sva se lotila iste teme.

  Odgovori

Trackbacks & Pingbacks

 1. […] pladnju”. Pridejo in še preden sploh kaj pomislijo, izpostavijo problem (ki je pravzaprav izziv) in pričakujejo odgovor na vprašanje: “Kaj (ali kako) naj naredim?”. Kako rado nas […]

 2. Aleš Čerin pravi:

  New blog post: Kako lahko PROBLEM spremeni v IZZIV? http://tinyurl.com/54g8ff

Pusti komentar

Se želite pridružiti pogovoru?
Vabljeni ste, da prispevate!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja