How is the Christmas shopping going?

To vprašanje sem dobil te dni od prijatelja iz Avstralije. Božič je, izgleda, za nekatere pač božično nakupovanje. V Avstraliji in pri nas v Sloveniji tudi.

Za našo družino pa Božič ni praznik nakupovanja. Odrekli smo se in se bomo tudi v prihodnje mrzlici božičnih nakupov, na katere nas tako vneto vabijo z vseh strani. Božič je za nas kristjane praznik rojstva Odrešenika. Tako ga praznujemo in doživljamo, četudi nismo povsem imuni za vse kičaste in “odbistvaodvračujoče” vabe potrošniškega sveta. Po drugi strani pa je Božič tudi praznik družine in ga vedno praznujemo v krogu svoje družine.

Na pravo bistvo Božiča letos (tako kot vsako leto) opozarja tudi poslanica letošnje Luči miru iz Betlehema s pomenljivo grafično podobo (manjkajoče žarnice) in naslovom: “Nekaj ti manjka!”.


NEKAJ TI MANJKA

Hej, človek, malo postoj. Daj mi trenutek. Rad bi te videl.

Nemiren si, begaš in iščeš, hitiš. Drviš, da bi našel, kar si želiš. Samo srečo. Samo srečo želiš.

Človek, malo postoj. Daj mi trenutek. Rad bi te slišal.

Razumem te, vem, kaj iščeš. Saj iščeva isto: nekaj, kar bi dalo smisel korakom, upanje stiskam, luč temi. Nekaj manjka, drži?

Človek, malo postoj. Daj mi trenutek. Rad bi ti rekel besedo.

Doslej sem le plaval na svojih oblakih. Dober sem bil in se trudil za vse. A nekaj je manjkalo mojim besedam, korakom, dejanjem in skritim željam. Da bi res videl, da bi res slišal. Da ne bi se gledal z dejanji v zrcalu, da ne bi poslušal le svojih besed.

Ta drobna malenkost … Reciva ji luč. Luč bi mi res spremenila korake. Luč bi mi res osvetlila poti. Luč bi mi dala mir in veselje. Luč bi pregnala strah in obup.

Kje bi jo našel, to luč?

Človek, malo postoj. Daj mi trenutek. Rad bi te imel rad.

Dolgo sem iskal. A danes … sem jo našel. V tebi! V tebi sem našel to drobno luč. V tebi, ki mi nosiš smeh in obup, upanje in bolečino. Vse to se sežiga v najinem srečanju – če te hočem videti, če te hočem sprejeti. In zraste plamen, in zraste luč. Luč, ki bi ti jo rad dal. Luč, v kateri se rojeva Bog. On ti daje, kar si iskal.


Ja res, Luči nam manjka, četudi je v Ljubljani prižganih menda 50 km lučk, ki naj bi presvetlile tisti droben plamen prave Luči, ki nam prinaša mir v naša srca, v naše družine in v družbo.

Želim vam lepo, mirno in doživeto praznovanje božične skrivnosti.

Foto: Andi GrafPixabay

2 odgovorov

Trackbacks & Pingbacks

  1. Aleš Čerin pravi:

    New blog post: How is the Christmas shopping going? http://tinyurl.com/934c4x

Pusti komentar

Se želite pridružiti pogovoru?
Vabljeni ste, da prispevate!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja