Bela kava: pozabljena pijača

Bela kava se mi zdi kot pozabljena pijača v svetu ledenih čajev (kupljenih seveda), kakava v granulah, cedevitah, mehkih pijačah, …

Sam sem jo na novo odkril. Pri nas imamo radi mleko in mlečne napitke, ki jih večinoma pijemo s kakavom. Pa sem odkril belo kavo, ki jo lahko imenujem tudi pijača moje mladosti. Skoraj vsak dan smo jo imeli za zajtrk.

Malo tečno jo je kuhati vsak dan ali pa samo za nekaj dni, pa sem zato “izumil” postopek kuhanja v velikih količinah in v obliki sirupa (a je še kaj farmacevta v meni ali ne).

Postopek

 1. Zavri 5 litrov vode in dodaj 4 škatle (=1 kg) mešanice za belo kavo (Divka, Proja, Seka, Frank, …). Mi kupimo kar vse mogoče znamke in jih zmešamo v poljubnih razmerjih.
 2. Počakaj, da se neraztopljeni deli posedejo na dno in prelij (z zajemalko in preko cedila) v drugo posodo. Filtrata dobiš okoli 4,5 litra.
 3. Dodaj kg sladkorja in dobro premešaj, da se sladkor raztopi.
 4. Ko je sirup hladen, ga nalij v plastenke in shrani.  Jaz kar v shrambi. Sladkorja je dovolj, da se sirup ne pokvari tudi pri sobni temperaturi. Še bolje je pa hraniti v hladilniku.

Lastnosti

 • Bela kava ima izredno dober okus, ki ga (nekateri) povezujemo z otroštvom.
 • Bela kava – pravzaprav se uradno imenuje kavni nadomestek, ki se je pojavil ob pomanjkanju kave v Evropi v začetku 18. stoletju, je pravzaprav pražena korenina cikorije. Ta vsebuje zelo veliko inulina, ki ima tudi zdravilne lastnosti za katere pa nisem prepričan, da se s praženjem ohranijo. Ali kdo ve?
 • Nekatere mešanice vsebujejo tudi pražen ječmenov slad.

Uporaba

 • Pripravi si belo kavo tako, da vliješ malo sirupa v mleko. Sirupa odmeri res malo, da kava ne bo presladka. Prednost je tudi to, da je sladkor že raztopljen in ni problema z mrzlim mlekom. To je to. Na zdravje.
 • Tale sirup pa lahko uporabite tudi za hitro pripravo temnega piva. V svetlo pivo vlijte malo sirupa, pomešajte, pa je. Temna piva so ponavadi itak bolj sladka. Poskusite.

Aleš Čerin

22 odgovorov
 1. Žogca
  Žogca says:

  Vsakokrat, ko slišim za belo kavo, se spomnim pokojne tete mojega očeta. Praktično je živela na beli kavi in kruhu. Dočakala je 94 let. In še več bi jih, če ne bi nesrečno padla, si polomila vsa rebra in potem je morala v dom, kjer je verjetno umrla od žalosti. Skratka, mene bela kava spominja nanjo. Sama je pa nikoli nisem pila.

  Odgovori
 2. Aleš Čerin
  Aleš Čerin says:

  Žogca: Ja včasih smo jo pili skoraj vsak dan. Ko pač še ni bilo veliko za dobiti po trgovinah. Pri nas smo jo imeli za zajtrk skoraj vsak dan. Takrat je nisem preveč maral, sedaj pa sem jo odkril na novo.

  Naslednjič jo pač kupi v trgovini in jo poskusi.

  Odgovori
 3. Žogca
  Žogca says:

  Kupila sem jo. In ne vem, kaj sem delala z njo, ampak bila mi je zanič. Mogoče sem jo narobe pripravila. Potem se je dolgo nisem dotaknila, zdaj pa, sem šla prav pogledat, je ni več. Torej jo je mama odnesla. Ona večkrat odnese stvari, za katere predvideva, da jih ne bom porabila. 😉

  Odgovori
 4. Ivan
  Ivan says:

  Tudi pri nas jo občasno skuhamo. Hčerki nista ravno navdušeni. Meni pa je dobra. Sicer je s pripravo nekaj več dela, vendar dober okus to odtehta. Ta tvoja ideja o pripravi sirupa pa sploh ni slaba. Hvala za recept. Mogoče ga ob priliki preskusimo.

  Odgovori
 5. *maxika
  *maxika says:

  Mi kuhamo belo kavo vsako soboto ali nedeljo. Sproti, ne na zalogo.
  Uporabim Divko ali Projo ali kar oboje. V približno 4 dl mrzle vode dam 2 veliki žlici kave in pustim na štedilniku za zavre. Pazim, da mi ne prekipi, in med rahlim vrenjem mešam z žlico bolj pri vrhu lončka (ne po dnu) dokler ne izgine pena. Potem odstavim in pustim, da se “posede”.
  Potem v lonček za pitje bele kave vlijemo malo te kave, prilijemo vročega mleka, odvisno od želje posameznika – bolj črno ali bolj belo, zraven pa jemo polento. Takšen je zajtrk za vse, tudi za otroke. Kuhamo jo sproti, da je sveža, in jo pijemo vročo/toplo… tistih 4 dl je pravzaprav samo za dva zajtrka za našo 4-člansko družino.

  Odgovori
 6. micka
  micka says:

  Ojla, pri nas kuhamo tako kavo odkar pomnim, vsak dan ali vsaj vsak drugi dan. Pri nas temu rečemo zoc in je zame najboljša pijača na svetu. Jaz jo pijem za žejo samo, nesladkano. Za zajtrk pa jo zmešam z malo mleka (cukra pa ne maram notri) in notri po starem nadrobim kruh in vsak dan tako pojem za zajtrk kofe pa kuh, razen, če imam veliko časa, da se ukvarjam s kakšnimi namazi ali podobnim. Tudi hčerkica, ki hoče biti velika, namesto čokolina je kafe pa kruh.

  Odgovori
 7. Aleš Čerin
  Aleš Čerin says:

  micka: Ja, po odzivih na tale zapis sklepam, da bela kava ni čisto pozabljena. Pri nas je bila…

  Vseeno, če se ozrem po trgovinah, je bela kava postavljena na police, nekako spodaj. V naši trgovini jo komaj najdeš. Tudi iz tega sem sklepal, da je kar pozabljena.

  Hčerkica praviš, da je kafe in kruh namesto čokolina. Sestavine so enake, je pa vse skupaj boljša in bolj naravna izbira. Pa še cenejše. Pri nas smo sina, ki ima 15 let komaj odvadili čokolina.

  Odgovori
 8. Aleš Čerin
  Aleš Čerin says:

  Sem malo spremenil recept za sirup za belo kavo. Precej več kave sem dodal (1 kg!) in tudi malo več sladkorja (5 kg namesto 4,5).

  Razlog? Da je sirup močnejši po okusu. S tem ga je treba manj dodati v mleko in lahko naredimo manj sladko belo kavo.

  Malo več sladkorja pa je tudi boljši konzervans.

  Odgovori
 9. Sabina
  Sabina says:

  Ja, kava naše mladosti. Z belim kruhom. Lepi spomini. 🙂

  Super recept. Edina pomanjkljivost – jaz se izogibam sladkorja kjerkoli se le da. Pa namesto plastenke bi lahko uporabil steklenico 🙂

  Odgovori
 10. Aleš Čerin
  Aleš Čerin says:

  @Sabina: Ja sladkor… Ne da se narediti sirupa brez sladkorja. Sedaj ga je samo malo več (sladkorja), kave pa bistveno. Tako, da ko sirup mešaš z mlekom, ga je potrebno manj dodati. S tem sem v bistvu zmanjšal porabo sladkorja.

  Kaj je narobe s plastenkami? Mi jih dobimo na kakšni zabavi, kjer bi itak končale v smeteh. Jasno je, da pijač v plastenkah ne kupujemo.

  Odgovori
 11. Sabina
  Sabina says:

  Plastenke vsebujejo snovi, ki so škodljive za zdravje. Te snovi se sproščajo v tekočino. Že leta nazaj sem zasledila raziskave, da je plastika rakotvorna. Žal se o tem ne piše veliko, ker bi to dodobra zamajalo industrijo, ki plastiko uporablja za embalažo.
  Jaz sem si za piknike na primer kupila emajlirane posode (slovenski proizvajalec), ki jih celo lahko segrevaš. Mleko običajno kupujem pri kmetih, ki ga prodajajo v steklenkah. Včasih smo hodili h kmetm z emajlirano posodo. 🙂
  Res pa je, da se danes težko izogneš plastiki. Na žalost tudi meni ne uspe.

  Nekaj sem našla na
  http://www.theconscientioushome.net/articles.php?con_id=183
  http://www.debraslist.com/freecontent/fca_toxicbottles.html

  Odgovori
 12. Aleš Čerin
  Aleš Čerin says:

  @Sabina: Aja, toksičnost plastike! Nisem niti pomislil na to. Je pa res, da PET (polietilen sam ni strupen), pač pa so lahko dodatki plastiki. Bom malo preveril ob priliki.

  Hvala za opozorilo. Naslednjič uporabim steklenice.

  Odgovori
 13. Aleš Čerin
  Aleš Čerin says:

  @M.: Kot sem razumel prvi članek, ki govori o razgrajevanju inulina, zdravilne komponente bele kave, pravi, da se sicer inulin razgradi pri 195 st. C, vendar v koristne produkte, ki omogočajo rast “dobrim” črevesnim bakterijam in zmanjšujejo rast “slabim” – patogenim bakterijam. Še bilj kot če so uporabili nesegrete vzorce ali vzorce segrete samo na 165 st.C.

  Izgleda, da je se je potrdilo, kar so naše stare mame že itak vedele: da je bela kava dobra za črevesja otrok in seveda odraslih. Zato so jo pa pili – z mlekom ali tudi brez, kar tako za žejo pri delu na polju.

  Dragi M., hvala za tele študije, s katerimi smo potrdili koristnost bele kave za naša čreva.

  Odgovori
 14. Gregor
  Gregor says:

  Evo danes skuhal Projo/z mlekom in dodatkom žličke medu/ po ¨100.letih¨….omamen vonj in okus,spomini iz otroštva

  Odgovori

Trackbacks & Pingbacks

 1. […] tem blogu sem že pisal o beli kavi (čikorji), kako se jo priravi v velikih količinah in kakšne so njene zdravilne […]

 2. Aleš Čerin pravi:

  Evo, spet sem skuhal 6,5 l sirup za belo kavo. Se še spomnite te pijače? To je pijača mojih mladostnih zajtrkov. http://bit.ly/6ex79

 3. […] sem pisal o beli kavi, ki jo mi pripravimo v obliki sirupa. Sedaj sem si izmislil še kakav v obliki sirupa – namesto […]

Pusti komentar

Se želite pridružiti pogovoru?
Vabljeni ste, da prispevate!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja