Na Planinco!

Nedaleč od Ljubljane, samo preko Barja, je znamenito Podpeško jezero, ki ima podzemni odtok lijakaste oblike, skozi katerega vodi ozko globoko brezno, doslej raziskano do globine 51 metrov. Tako je Podpeško jezero eno najglobljih v Sloveniji. Voda preko tega lijaka odteka v 300 m oddaljeni Hruški potok, ki je desni pritok Ljubljanice (vir: Wikipedija).

Ob jezeru je tudi vas Jezero in nad njo v smeri proti Krimu vas Planinca. Zahodno od vasi Jezero je kucelj s cerkvico svete Ane. Vse tole se da povezati v prijeten popoldanski izlet. Spotoma lahko naberete še mah za jaslice, ki ga je tu v izobilju. Pri nabiranju se držite pravil – ne več kot 20 % površine, ki jo obrašča mah (več nabiranju o mahu).

V vasi Planinca je lepa cerkvica sv. Tomaža (Moj Gospod in moj Bog! Jn 20, 28) iz 13. stoletja, ki je bila med vojno požgana in leta 1989 lepo obnovljena. Domačini iz Jezera in bližnjih vasi so že leta 1989 – kot pravi zapis o obnovitvenih delih – “po moško stopili skupaj” in brez podpore cerkvenih in posvetnih oblasti krasno obnovili znamenito starodavno cerkev. Tako se dela!

Od cerkve pot lahko podaljšate na Krim (1107 m, 1:40 iz Planince). Lahko se vrnete po isti poti do izhodišča ali pa zavijete v smeri Preserij in se še rahlo vzpnete do Svete Ane od koder je lep razgled po Barju, pa vse do Julijcev, Karavank in Kamniških.

Če pa še nimate dovolj, pa lahko na kratko skočite še do Svetega Lovrenca severno od vasi Jezero.

Na kratko

  • Dolžina in višina: 3,30 ure zelo zmerne hoje (7,2 km – merjeno z GPS-om); 338 m skupne višinske razlike
  • Izhodišče: Avto pustite v vasi Jezero. Lahko pri kmetiji Špelin, južno od vasi v smeri proti Krimu. Za kmetijo se odcepi pot na Planinco, ki jo lahko podaljšate do Krima.
  • Pot: Kmetija Špelin v vasi Jezero – Planinca – Preserje – Sveta Ana – Jezero
  • Primernost: Tura je primerna za vse ob vsakem vremenu.
  • Zemljevid: Ljubljana in okolica; 1:50.000
  • MapMyRun: ogled poti (naloži si GPS sled)

Foto: Aleš Čerin

2 odgovorov

Pusti komentar

Se želite pridružiti pogovoru?
Vabljeni ste, da prispevate!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja