Gremo pomagati Železnikom!


Včeraj sem bil v Železnikih in pomagal mladi družini, ki jim je voda zalila bivalni del hiše. Voda je dosegla višino 1,80 m. V celem stanovanju. Sedaj je notri seveda polno blata, mivke, lesa, … Mlada ženska se je skozi strop (k sreči iz mavca) rešila na podstreho. Pohištvo je seveda namočeno in verjetno neuporabno. Sedaj je treba celotno hišo temeljito “pospraviti”, pravzaprav oprati. In takih hiš je samo v Železnikih 350, da ne govorimo o Zalem logu, Davči in drugih vaseh v okolici do katerih so se prebili šele včeraj. Ceste do Zalega loga in Davče namreš sploh ni več.

Dela je ogromno, prav takega fizičnega, rok pa premalo. Pozivam na pomoč. Skavti smo že odgovorili, prav tako pa ste dobrodošli tudi vsi drugi.

Kdo lahko pomaga?

Vsak ki:
– je primerno obut in oblečen (gumijasti škornji so obvezni, delovna obleka, oziroma kot za pot preživetja, rokavice, …)
– pripravljen pomagati.

Kako?

-Pred vstopom v najbolj prizadet del Železnikov se zglasite na štabu Civilne zaščite (pri podjetju Alples), da vas razporedijo na delo (določijo pri kateri hiši boste pomagali) in dajo nekakšno dovolilnico za vstop v Železnike.
-Pri hiši, ki vam jo določijo, se lotite dela. Upoštevajte navodila lastnikov in bodite obzirni! Vstopate v intimni prostor ljudi.

Kaj prinesti s seboj?

NE HODI BREZ:
– ORODJA*,
– hrane in pijače (zase),
– rezervne obleke,
– rutke in kroja (če si skavt/inja).

*ORODJE: lopate (navadne, za sneg), samokolnice, metle, grablje, kanistri, posode za vodo, orodje za čiščenje domov in okolice, …

Nujno potrebna dela

– čiščenje domov (odstranjevanje blata in mokrega pohištva iz hiš, pomivanje, …),
– čiščenje skupnih površin.

Ljudje potrebujejo poleg finančne pomoči, ki je dobrodošla seveda in jo imate priliko darovati danes (21.9. ob 20h na SLO1) in tudi kdaj drugič, tudi prav fizično pomoč pri čiščenju.

Povabljeni v Železnike ali pa druge kraje po Sloveniji, seveda.

3 odgovorov

Trackbacks & Pingbacks

  1. […] s prijatelji: Ob pomoči po poplavah v Železnikih, sem bil navdušen nad požrtvovalnostjo, zagnanostjo in znanjem gasilcev. Od takrat naprej sem […]

Pusti komentar

Se želite pridružiti pogovoru?
Vabljeni ste, da prispevate!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja