Skavtski Jamboree: Umazana zgodba izza zakulisja

Jane Ciperle, odgovoren za zbiranje in ločevanje odpadkov na letošnjem skavtskem Jamboreeju Norost, ki deluje je napisal tale blog o zakulisju ločevanja odpadkov. Hvala Jane.

Brez vozila bi bilo resnično težko, saj je bilo treba stalno obiskovati ter preverjati delo vseh štirideset podružnic. Seveda je bilo stanje različno, od odličnega pa tja do graje vrednega, kar je pripomoglo k izpadu še kakšnega dodatnega lasu. Tako bi se lahko začel sestavek o bančnih filialah, trafikah ali poslovalnicah trgovske verige, ampak resnica je veliko bolj umazana, kot bi si predstavljali. Prostor dogajanja je blaten do gležnjev in še čez, vozilo kolo, podružnice pa kante za smeti, ki so včasih potrpežljivo, drugič pa hvaležno sprejemale vase vse, kar jim je bilo namenjeno.

Nič kaj vabljivo področje za katerega bi prostovoljci stali v vrsti, a vseeno nujno in potrebno vse pozornosti. Mogoče sem se prav zaradi tega odločil za vlogo smetarja na vseslovenskem Jamboreeju “Norost, ki deluje!”.

Naloga, ustrezno pospraviti vse odpadke, ki bodo nastali na tako velikem projektu, mi je predstavljala velik izziv. Kljub temu, da nisem natančno vedel v kaj se spuščam, se mi je nekako svitalo, da prostega časa ne bo veliko. In ga resnično ni bilo.

Zjutraj smo zajahali traktor ter po vsem taboru izpraznili posode za odpadke. Obstajale so tri vrste posod:

 • ena za embalažo,
 • druga za ostalo in
 • tretja za organske odpadke.

V prvi smo zbirali plastično embalažo, papir, steklo ter pločevino, pod rubriko ostalo pa se je znašel predvsem higienski material, razne vrvice ter različni ostanki programa.

Vsebino kant smo (skupina skavtinj in skavtov, ki so služili na Jamboreeju kot osebje) v središču za ravnanje z odpadki stresli na mizo ter ročno še enkrat ločili odpadke. Eno pa po neo, potrpežljivo, zavzeto in celo skrito pred očmi javnosti. In ko pa smo se vsi skupaj navadli pravilno ločevati odpadke, pa se je tabor končal in že so prišli drugi udeležneci, ki jih je bilo treba ponovno naučiti skrivnosti pravilnega odlaganja odpadkov.

Mislim, da je bilo naše delo za nas, udeležence v tej pustolovščini, dober uvod v nov triletni vzgojni namen ZSKSS, ki poudarja odgovoren odnos do okolja ter sočloveka.

Jane Ciperle

Foto: Skavt.net

7 odgovorov
 1. Aleš Čerin
  Aleš Čerin says:

  Janetova zgodba je navušila tudi urednike Drugega sveta, tako da so objavili na Drugem svetu s tem uvodom:
  “Vseslovenska skavtska pustolovščina Jamboree: Norost, ki deluje! je postregla tudi z marsikatero umazano zgodbo. Dobesedno umazano, kot lahko preberemo v zapisu Janeta Ciperleta, smetarja na skavtski prireditvi, ki je poudarjala odgovoren odnos do okolja in sočloveka. Smetarjeve dogodivščine razkrivajo vse od ekološke vzgoje udeležencev pustolovščine do ročnega razvrščanja odpadkov.” Še povezava.

  Bravo Jane in hvala seveda tebi in celi ekipi na Jamboreeju. Vsem ste nam bili za zgled.

  Odgovori
 2. skavtinja
  skavtinja says:

  Heiiila !!! Res skavtski jamboree je bil zagotovo zanimiva in nepozabljiva izkušnja. Upam , da ste uspešno odvažali odpadke… =) bodite pripravljeni !!!

  Odgovori

Trackbacks & Pingbacks

 1. […] s prijatelji: Jane Ciperle, odgovorni za ločevanje odpadkov na skavtskem Jamboreeju o katerem sem že pisal lansko leto, se je lotil novega podviga. Spet […]

 2. […] – 1 – 2 – 3, Uroš Ješe, Matej Planinc, Judita Kač, Rigmor Lauridsen iz Danske, Jane Ciperle. Hvala in dobrodošli s še kakšnim […]

 3. Aleš Čerin pravi:

  Sem bil danes na tabornem prostoru Jamboreeja (Podturjak). Trava se je že skoraj popolnoma zarasla. http://is.gd/h4Og in http://is.gd/h4Ot

Pusti komentar

Se želite pridružiti pogovoru?
Vabljeni ste, da prispevate!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja