Je vaš otrok razrvan in ne more spati? Kaj pa pije?

Vašemu otroku ne dovolite piti kave, kofeinske osvežilne pijače (npr. Coca Colo) pa dovolite, kajne? Kaj pa Red bull in podobne energijske pijače? Ali ste kdaj pomislili na to, da te pijače vsebujejo znatne količine kofeina? Ste kdaj prebrali kaj piše na plastenki, pločevinki?

Analiza

Za izobraževanje laboratorijskih analitikov za HPLC (High Performance Liquid Chromatography) smo s kolegi razvili metodo za določanje količine kofeina v različnih pijačah: kavi, zelenem čaju, Coca-coli, Red bullu in Cockti (deklarirano nima kofeina).

Rezultati:

 • Kava: 73 mg/skodelico (150 ml)
 • Zeleni čaj: 53 mg/skodelico (150 ml)
 • Coca-Cola: 48 mg/plastenko (500 ml)
 • Red bull: 76 mg/pločevinko (250 ml)
 • Cockta: ni prisoten

Učinki kofeina

Učinki kofeina so dobro znani in dobro opisani (Wikipedija). Naj naštejem samo nekaj učinkov:

 • poživilo, ki stimulativno vpliva na centralni živčni sistem,
 • povzroči nespečnost, povzroči glavobol (lahko ga tudi odpravi), poveča razdražljivost in omotičnost,
 • poveča hitrost bitja srca, zoži žile, razširi dihalne poti in omogoča lažjo krčljivost določenih mišic,
 • šibek diuretik (pospešuje izločanje vode),
 • kofein je droga, ki tako kot druge povzroča zasvojenost. Med mnogimi učinki, ki jih ima na telo, deluje šibkeje od drog kokaina in heroina. Ker deluje po enakih kanalih, povzroča zasvojenost.

Potem se pa čudimo…

Naše analize so pokazale, da vsebuje 0,5 litra Coca-Cole (nekateri otroci zlahka spijejo 1l na dan, kajne?), skoraj toliko kofeina kot skodelica kave (48 mg). In če pomislimo, da imajo otroci znatno nižjo težo, je učinek kofeina še toliko večji. Primer: 20 kg težak otrok občuti štirikrat večji učinek kofeina kot 80 kg težak odrasel človek. Po domače: 20 kg otrok, ki spije pol litra Coca-cole, je v primerjavi z odraslim izpostavljen učinku štirih skodelic kave. Ste že kdaj stpili štori skodelice kave naenkrat?

Potem se pa čudimo, da so otroci nervozni, ne morejo spati, se težko koncentrirajo in so težko pri miru.

Potem se pa čudimo, da dojenčki nočejo spati. Če mati doji, kofein, ki ga zaužije s kavo, osvežilnimi pijačami, … prehaja v materino mleko in učinkuje na dojenčka. Kako pa naj potem revež spi, če je ves umetno vznemirjen (več o dojenju v povezavi s kofeinom)?

Poleg tega pa Coca-Cola po mojem mnenju zavaja potrošnika. Na plastenki deklarira kofein kot del arome (citiram: “Sestavine: …, arome (vključno s kofeinom), …”), kar sploh ni res. Kofein je pač bel prašek grenak sicer in brez vonja. V količini kot ga je najti v kola pijačah, ljudje ga ljudje ne občutimo kot aromo. Sicer pa sploh ne povedo koliko ga je v pijači. Za mene izredno zavajajoče (več o povezavi med aromo in kofeinom).

Naša stara znanka Cockta ne vsebuje kofeina (tudi mi ga nismo dokazali). Priporočam. Če ni vode v bližini ?.

Foto: Aleš Čerin

14 odgovorov
 1. Gala
  Gala says:

  Aleš, kokakola ni škodljiva samo zaradi nespečnosti. Tudi za zobe ni ravno dobra, pa cukra ima tudi en kup. Sedaj, ko so omejili kajenje bodo šli v tej smeri. To sem prepričana. Sicer pa sem se enkrat, ko em še dojila najedla “enga” štrudla s ful preveč cimeta in mi je mama rekla, ja boš vidla kako bo spal. In res spal je kot mina. Tudi cimet torej ni nedolžen. ..Sem včeraj odprla svoj blog na wordpressu, mogoče kaj napišem. Ti sporočim.

  Odgovori
 2. Ales
  Ales says:

  Ja Gala, vem. Tokrat sem izpostavil samo kofein in njegov spodbujajoči vpliv na naše otroke. Jah, tem pijačam se je itak treba izogibati. Nam to kar uspeva. Jih pač midva ne kupujeva. Če jih pa otroci kje sami, pa tudi ni velike škode.

  Je za razmišljati o teh rečeh, kajne? Gala, pošlji mi link na tvoj novi blog. Se kaj oglasim.

  Blitz, vem, da si bil včasih malo odvisen od Coca-cole. In vidim, da se odvajaš. Bravo!

  Odgovori
 3. Ales
  Ales says:

  Dragi Blitz! Ali se ne spomniš časov, ko si razlagal, da vsak dan spiješ eno Coca-Colo (1,5 l)? Za pivo ne vem. Mislim pa da ne. Vsekakor je pa bolj zdravo. Vendar tudi tu ni za pretiravati…

  Odgovori
 4. Ales
  Ales says:

  Ja, in veš kaj sem slišal včeraj od človeka, ki dela v operacijski: da če vržeš jetra (ja prav si slišal jetra!) v Coca Colo, jih naslednji dan ni več. Izginejo oziroma se raztopijo. Nisem sicer še poskusil…

  Odgovori
 5. modriorel
  modriorel says:

  Kar se tiče hiperaktivnosti so stvari pri ADHD zelo kompleksne. Zano je namreč, da lahko kofein pri nekaterih otrocih z ADD nadomesti podobne tablete kot je ritalin, ki pa ima mnogo več stranskih učinkov kot kofein.

  Drugače pa se vsak dan srečujem z mulci, ki gredo po šoli v trgovino po energy drink in čips, v šoli pa nočejo jesti malice, ker jim je zanič.

  Odgovori

Trackbacks & Pingbacks

 1. Aleš Čerin pravi:

  @AlesCerin Jutri poročam o rezultatih. Nekaj je pa že tule: http://bit.ly/85Tmn

 2. […] kofeina, ki ima farmakološke učinke na centralni živčni sistem. Lansko leto sem že pisal o učinkih kofeina. Še posebej me skrbijo otroci, za katere veliko govorimo, da se ne morejo skoncentrirati, da ne […]

 3. […] V naši družini nikoli ne kupujemo “mehkih” pijač. Niso zdrave, vsebujejo vsa mogoča barvila, lahko umetna sladila ali sladkor v prevelikih količinah (okoli 9g/l), nekatere tudi kofein, o katerem sem že pisal. […]

 4. […] O škodljivosti kofeina (posebej za otroke) pa si oglejte tale blog. […]

Pusti komentar

Se želite pridružiti pogovoru?
Vabljeni ste, da prispevate!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja