Je kofein v Coca Coli res aroma?

Na seminarjih o HPLC analitski tehniki za praktični del razvijamo metodo za določanje kofeina v naravnih (kava, pravi čaj) in “mehkih” pijačah (Coca Cola, Red Bull in tokrat tudi M-150). Po to ni tema tega zapisa. Tokrat pišem o učinkih kofeina na vaše otroke in o zavajanju potrošnikov s strani Coca-Cole.

Učinki kofeina

 • Molekula kofeina (Vir: Wikipedija)

  Vse te pijače vsebujejo znatne količine kofeina, ki ima stimulativni učinek na centralni živčni sistem (in tudi druge farmakološke učinke). Lansko leto sem že pisal o učinkih kofeina.

 • Še posebej me skrbijo otroci, za katere veliko govorimo, da se ne morejo skoncentrirati, da ne morejo spati, da so preveč aktivni, … pri tem jih pa stalno “zalivamo” (velikokrat tudi nevede) s kofeinom.

Kakšna naj bi bila doza kofeina za otroka?

Predstavljajte si, da vaš otrok, težak 20 kilogramov, spije pol litra Coca Cole ali druge mehke pijače z vsebnostjo kofeina 0,1 mg/ml (=50 mg/pol litra), kot ga je v kola pijačah. Kaj to pomeni zanj?

 • Uporabili smo Augsbergerjevo formulo za računanje doz za otroke (tako uporabljajo farmacevti v lekarni): Doza za otroka = (1,5 x masa otroka + 10) x doza za odraslega/100
 • Primer: Doza kofeina za 20 kg težkega otroka = (1,5 x 20 + 10) x 50/100 = 20 mg kofeina

Razlaga

 • 20 kg težak otrok, bi lahko (verjetno samo v kakšne zdravstvene namene) zaužil le 20 mg kofeina (=2 dl Coca Cole).
 • Pol litra Coca Cole pa vsebuje okoli 50 mg kofeina, približno toliko kot ena kava, kar pomeni 2,5 x večjo obremenitev otroka s kofeinom kot pri odraslem ali po domače: otrok dobi toliko kofeina kot ga je v približno dveh kavah in pol.
 • Z enim litrom Coca Cole (kar otrokom tudi ni težko spiti npr. na rojstnodnevni zabavi) pa kar 5 kav. Ali se še sprašujete zakaj so vaši otroci nemirni in ne morejo spati?

Zavajanje potrošnikov z deklariranjem kofeina kot arome?

 • Na naših seminarjih se vedno obregnemo ob to kar piše na nalepki Coca Cole. Citiram: “Sestavine: …, arome (vključno s kofeinom), …”).
 • To, da je kofein aroma, ni res, kar potrjuje tudi študija, ki jo je izvedla publikacija Archives of Family Medicine. Ta zaključuje, da samo 8 % rednih pivcev kola pijač razlikuje aromo dodanega kofeina v koncentraciji 0,1 mg/ml (taka koncentracija je v kola pijačah).
 • Povzetek študije najdete na dnu članka, celotno študijo (v angleščini) pa si lahko ogledate tule.

Nasvet za starše

 • Ne smemo metati vseh pijač v isti koš. Naša Cockta NE vsebuje kofeina (kar smo dokazali tudi na naših seminarjih) in iz tega vidika ni škodljiva.
 • Glejte nalepke pijač (predvsem za kofein) in otrokom ne dovolite piti kar vsega od kraja.
 • Še najboljše za otroke pa je malo sladkan kompot ali čaj, o katerega pripravi pišem tule.

Foto: Bethan AbraUnsplash


Is Caffeine a Flavoring Agent in Cola Soft Drinks?

Background

Concern has been expressed about the nutrition and health impact of high rates of soft drink consumption. Caffeine is an added ingredient in approximately 70% of soft drinks consumed in the United States. The soft drink manufacturers’ justification to regulatory agencies and the public for adding caffeine to soft drinks is that caffeine is a flavoring agent.

Objective

To examine the claim that caffeine plays an integral role in the flavor profile of soft drinks, by examining the effect of caffeine on the threshold for detection of flavor differences in cola beverages.

Design

Double-blind crossover study starting November 1998 and ending July 1999.

Setting

An academic research center.

Participants

Twenty-five adult regular consumers of cola soft drinks. Based on a screening session, all were able to detect a flavor difference between cola containing sugar and diet cola.

Intervention

A sensitive version of a forced-choice flavor-detection procedure was used to evaluate the effects of a wide range of caffeine concentrations (range, 0.05-1.6 mg/mL) on the ability to detect flavor differences between caffeinated and caffeine-free cola beverages. Repeated tests permitted determination of significant detection at each concentration in individual subjects.

Main Outcome

Measures Percentage of subjects significantly detecting a flavor difference and mean percentage of trials correct at each caffeine concentration.

Results

Detection of flavor differences increased as a function of caffeine concentration. At the 0.1-mg/mL concentration, which is the approximate concentration in the majority of cola soft drink products, 2 subjects (8%) significantly detected a flavor difference and the mean percentage correct (53%) was at chance levels.

Conclusions

The finding that only 8% of a group of regular cola soft drink consumers could detect the effect of the caffeine concentration found in most cola soft drinks is at variance with the claim made by soft drink manufacturers that caffeine is added to soft drinks because it plays an integral role in the flavor profile. It is valuable for the general public, the medical community, and regulatory agencies to recognize that the high rates of consumption of caffeinated soft drinks more likely reflect the mood-altering and physical dependence-producing effects of caffeine as a central nervous system-active drug than its subtle effects as a flavoring agent.

Whole text

Source: Archives of Family Medicine: Is Caffeine a Flavoring Agent in Cola Soft Drinks?

18 odgovorov
 1. *maxika
  *maxika says:

  No, pa imam potrditev učinka Coca Cole… zato je pa tudi ne pijemo… Ste kdaj na seminarjih govorili tudi o kakšnih neugodnih učinkih čokolade…?

  Odgovori
 2. Aleš Čerin
  Aleš Čerin says:

  Draga *maxika, svarun in Janez!

  V zapisu poudarjam dve stvari:

  1. Ena je čisto farmakološki učinek kofeina, ki je lahko še posebej neugoden za majhne otroke (zaradi manjše mase otroka enaka količina zaužitega kofeina na otroke bolj deluje kot na odrasle). Tu je pač pomembna vsebnost kofeina, ki je sicer naravni proizvod rastlin in ga najdemo v pravem čaju, mate čaju, kavi in še nekaterih drugih rastlinah (tudi v kakavovcu – zato tudi čokolada vsebuje manjše količine kofeina – odvisno od temnosti čokolade).

  2. Drugo je pa zavajenje Coca Cole in verjetno tudi drugih proizvajalcev kola pijač (mi smo pač analizirali Coca Colo), ki rinejo farmakološko aktivno komponento v arome in ji s tem zbijajo pomen. Poleg tega Coca Cola na embalaži niti ne deklarira koliko kofeina vsebuje.

  Red Bull in M-150 imata tu boljši odnos do potrošnika (kofein jasno deklarirata in tudi povesta količino). S tem se seveda farmakološka aktivnost ne zmanjša 🙂

  Tu nisem analiziral delovanja taurina in drugih aktivnih substanc v t.i. energijskih pijačah. Sam se jim izogibam na daleč. Mi čisto druge reči dajejo energijo…

  Jaz otrokom ne bi dovolil piti kofeinskih pijač, sploh ne če so nagnjeni k hiperaktivnosti, ne morejo spati, se težko koncentrirajo, …

  Tudi odrasli, ki imate težave s spanjem morate paziti. Kofe se zvečer ne pije, Coca Colo pa – kofein je pa isti. In nespečnost je tu. Potem se jemlje uspavala…

  Odgovori
  • Natti
   Natti says:

   Naš sin takrat devetletnik je bil pred par leti na veselici z dedkom, ki mu je kupil pijačo po želji. Ko pride domov ob devetih zvečer otrok, ki ponavadi zaspi en, dva tri, ne more in ne more zaspati. Ostali že vsi spijo. luči ugasnjene, le jaz in on bediva. Že otrok se čudi, zakaj ne more zaspati. Potem pa se spomnim in le vprašam, kaj je pil. Dedek mu je kupil Pepsi, ki jo je seveda mali vso spil….

   Odgovori
 3. Blitz
  Blitz says:

  A drži, da bodo otroci majhni ostali, če bodo colo pili?

  Odličen prispevek. Morda bi ga bilo treba poslati na zvezo potrošnikov. Morda v kak medij…

  Odgovori
 4. Aleš Čerin
  Aleš Čerin says:

  Dragi Blitz, hvala za pohvalo. Ja sem premišljeval o tem, da bi ga poslal še kam. So pa že objavili na Drugem svetu. Se mi zdi pomembno, da malo ozavestimo starše in druge o neumnostih, ki jih delamo – tudi nevede oziroma zavedeni.

  Lep vikend.

  Odgovori
 5. Aleš Čerin
  Aleš Čerin says:

  Ja, draga Apu in Foma. Se strinjam, da je v mehkih pijačah (kar Coca Cola je), še veliko reči za katere bi težko trdili, da niso sporne. Ena od njih je prav gotovo ortofosforna kislina. Sladkorja po mojem mnenju ne smemo šteti med strupe, je pa seveda škodljiv v velikih količinah zaradi kalorijske vrednosti (tudi v takih količinah v katerih se pijejo pijače).

  Sam priporočam za čaj ali kompot največ 4 g sladkorja na 100 ml. Malo se ozrite po nalepkah pijač, ki jih pijete vi ali vaši otroci …

  Odgovori

Trackbacks & Pingbacks

 1. […] strup = sladkor. V 1 litru te pijače je okoli 200g sladkorja (drugi strupi: ortofosforna kislina, kofein, aspartam, …) PLESKAVICA: strup = […]

 2. […] strup = sladkor. V 1 litru te pijače je okoli 200g sladkorja (drugi strupi: ortofosforna kislina, kofein, aspartam, PLESKAVICA: strup = […]

Pusti komentar

Se želite pridružiti pogovoru?
Vabljeni ste, da prispevate!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja