Eko pijača: Kako skuhati 100 litrov kompota ali čaja?

V naši družini nikoli ne kupujemo “mehkih” pijač. Niso zdrave, vsebujejo vsa mogoča barvila, konzervanse, sladkor v prevelikih količinah (okoli 100 g/l = približno 5 velikih žlic) ali pa umetna sladila. Nekatere pijače vsebujejo tudi poživilo kofein, o katerem sem že pisal v zvezi z otroci.

Relativno drage so in ne prinašajo dodane vrednosti v življenje. Pa še ekološko so sporne zaradi plastike, ki gre po enkratni uporabi v smeti (žal premalo v reciklažo), ter dragega transporta od proizvajalca na police in domov.

Tako v naši družini kuhamo čaj ali kompot v velikih količinah. To pomeni približno 100 litrov na mesec. Rad bi še vas navdušil za to zdravo pijačo in ekološko sprejemljvo varianto. Ni težko.

Oprema

 • Posoda za shranjevanje vina iz nerjaveče pločevine: Mi uporabljamo 100-litrsko posodo s plavajočim pokrovom in pipo (pipa mora biti kovinska!). Dobiš ga v vsaki gradbeni ali kmetijski trgovini.
 • Gorilnik za plin in plinska jeklenka: Gorilnik naj bo tak kot ga imajo na kmetijah za kuhanje prašičem.
 • Dve gigantski filter vreči: V praksi sta to dve otroški plenici iz blaga zašiti tako, da pustiš eno stran odprto in dva trakca za zavezati.
 • Parafinsko olje: Dobiš ga v vsaki kmetijski trgovini.
 • Lesena palica za mešanje.
 • Plastična posoda za nalivanje vode v posodo in za odlaganje uporabljanih gigantskih filter vreč.

Material

Za 100 litrov pijače potrebuješ:

 • Sveže/suhe zdravilne rastline: Sveže nareži na drobno, na približno pol cm široke rezine. Suhe zdravilne rastline zdrobi. Zdravilne rastline stresi v gigantski filter vreči. Vrečo vedno napolni samo do polovice, da rastline niso preveč zgnetene, kar onemogoča dobro ekstrakcijo. Mi največ uporabljamo meto, meliso, kamilice, lipo, bezeg (vse to imamo na vrtu), materino dušico, dobro misel, šentjanževko, …
  OPOMBA: Rastline naberi EKOLOŠKO, kar pomeni, da nikoli ne trgaš zaščitenih rastlin, nikoli ne potrgaš vsega (pusti vsaj 2/3 rastlin), ne nabiraš ob prašnih in prometnih cestah in sveže rastline takoj uporabiš.
  ALI
  Sveže/zmrznjeno sadje
  : Sadje operi, nareži na za kompot primerne kose (z lupinami, če ni sadje škropljeno in lahko kar s pečkami) in stresi v gigantski filter vreči. Mi največ uporabljamo jabolka (skupaj z jabolki je fino, če dodate še cimet in klinčke – po okusu), hruške, slive, grozdje, maline, ribez, včasih tudi borovnice, višnje.
  Količina: Ne vem točno koliko materiala potrebuješ. Sam nikoli ne tehtam. Za orientacijo: približno dve na pol polni gigantski filter vreči :-). Suhih rastlin manj kot svežih. Ni pa količina tako zelo pomembna. Pijača bo samo bolj ali manj aromatična.
 • Sladkor: 3 kg/100 litrov (to je le 28 % od količine sladkorja v “mehkih” pijačah!)
 • Citronska kislina ali sok stisnjenih limon: Dve žlici citronske kisline (ca. 40 g)/na 100 litrov (za kislo sadje nič!) ali limonin sok iz okoli 1 kg limon.
 • 70 % alkohol: Dobiš ga v lekarni. Tudi šnopc je dober.

Postopek

 • OPOMBA: Med celotnim procesom, posebno pa na koncu, pazi na čistočo!
  Dobro operi posodo za shranjevanje vina in tudi oba pokrova. Uporabljam detergent za pomivanje posode, ki ga dobro sperem s toplo vodo.
  V gigantski filter vreči dodaj rastline ali sadje. Pazi, da sta gigantski filter vreči trdno zavezani s trakcem.
 • V posodo za shranjevanje vina natoči vodo. Uporabljam plastično vedro. Ne napolni posode čisto do vrha, pač pa pusti kakih 10 cm od roba prostor za rastline.
  PREVIDNOST! Odstrani vse gorljive predmete iz okolice gorilnika, da se kaj ne vname!
 • Pod posodo za shranjevanje vina namesti gorilnik (za podlaganje gorilnika uporabljam kar navadne “cegle”), prižgi gorilnik in pusti, da voda zavre.
 • Dodajanje zdravilnih rastlin/sadja:
  a) Zdravilne rastline: Ugasni plin. Počasi in previdno, da ne prekipi, dodaj filter vreči z zdravilnimi rastlinami v vročo vodo. Hitro pokrij, da čimmanj dišečih snovi izpuhti v zrak. Rastline naj se namakajo okoli 30 minut.
  b) Sadje: Sadje dodaj že v mrzlo vodo. Vre naj kakih 15 minut. S palico večkrat premešaj. Hitro pokrij, da čimmanj dišečih snovi izpuhti v zrak.
 • S pomočjo lesene palice odstrani filter vreči. Pri tem pazi, da se ne opečeš!
 • Dodaj sladkor in citronsko kislino. Dobro premešaj z leseno palico.
 • Še vročo pijačo čimprej pokrij s plavajočim pokrovom, ki si ga prej dobro obrisal s 70 % alkoholom (tudi šnops je dober). V špranjo ob robu nalij približno 0,5 dl parafinskega olja. Tako preprečiš dostop zraka v pijačo in onemogočiš razvoj mikroorganizmov. Pokrij še z zunanjim pokrovom.
 • Na zdravje!

Na tak način mi kuhamo pijače že več kot 10 let. Ta količina poleti zadošča 6 članski družini za 1 mesec, pozimi pa seveda malo več.

Ali si lahko predstavljate koliko plastenk nam ni bilo treba vreči v smeti? In koliko mehkih pijač nam ni bilo treba kupiti niti popiti?

Vesel bom, če se bo kdo od vas bralcev lotil kuhanja in mi tudi sporočil svoje izkušnje.

Foto: Aleš Čerin

25 odgovorov
 1. frau Blitz
  frau Blitz says:

  Super prispevek. V bloku je zadeva neivedljiva (vsaj v teh količinah), ko pa bomo v hiši, bom takoj sprobala. To s plastiko je res grozno. Pri nas zaenkrat pijemo cedevito in sirup z vodo, pa čaj in seveda pivo, haha. Ampak to tvoje se bolj mamljivo sliši.

  Odgovori
 2. Aleš Čerin
  Aleš Čerin says:

  Hvala frau Blitz. Ja mi to kuhamo že okoli 10 let. Ne vzame pretirano časa, ker se samo kuha. Rabiš pač nekaj malega (relativno poceni opreme), prostor in sadja, rastlin.

  Krasno, da boste poskusili. Samo to boš verjetno ti in ne herr Blitz osebno ;-).

  Sem se potrudil in napisal zelo podrobno, pa še ne vem če je v redu. Če bi prebrala tale prispevek ali bi šlo? Kaj praviš?

  Lep dan.

  Odgovori
 3. Sabina
  Sabina says:

  Jaz si skuham jabolčni kompot, ki ga imam za dva dni. Zavrem vodo, vržem noter jabolka, dodam meliso in baziliko – eno vejico bazilike, tri do štiri vejice melise – pa malo rjavega sladkorja. Potem pa pustim, da se ohladi, ali pa pijem vročega. Idejo sem dobila na enem pikniku, kjer je ena gospa iz Bovca pripravila tri vrste jabolčnega kompota/soka z različnimi začimbami. Enega z pehtranom (izjemen okus!), za ostala dva pa se ne spomnim. Definitivno meta. V enem primeru pa je bil v mešanici zelišč celo majaron.
  Ker se napitek porabi v dveh dneh, ni potrebno dodati veliko sladkorja. V bistvu ga dam samo zato, da se malo posladkam. Sicer pa je napitek odličen tudi brez sladkorja.
  Aleš, po moje bi bilo bolje, da enkrat nakupiš večje količine steklenic in jih potem uporabljaš vsako sezono. Plastika je definitivno slaba izbira.

  Odgovori
 4. Aleš Čerin
  Aleš Čerin says:

  Hvala Sabina za tole popestritev pijač z zanimivimi zelišči. Bom poskusil v majhnih količinah seveda.

  Sabina morda nisem bil dovolj jasen v zapisu. Na tale moj način kuhanja sploh ne rabiš nobenih steklenic, niti plastenk seveda. Pijača se ohrani kar v 100l sodu (s parafinskim oljem se preprečuje dostop bakterijam in zraku). Tako, da pijačo samo elegantno točiš iz pipe. Kot vino. Torej: skuhaš, zapreš s plavajočim pokrovom in točiš. To je to.

  Odgovori
 5. Ivan
  Ivan says:

  Tudi midva z ženo sva se pred leti lotevala podobnega postopka s to razliko, da sva domača jabolka prešala. Izdelal sem si manjši mlin za mletje jabolk. Kot pogonski motor sem uporabil običajni vrtalnik pri tem sem gred mlina vpel v vrtalno glavo vrtalnika. Zmleta jabolka so šla v prešo. Sok smo nato v velikih loncih skuhali na plinskem štedilniku ter ga zlivali v sod izdelan iz nerjaveče pločevine in s plavajočim pokrovom. Dodatno sladkanje soka ni bilo potrebno. Tvoja izvedba s plinskim gorilnikom pod sodom je elegantnejša kot kuhanje na štedilniku. Preostanek stisnjenih jabolk smo namočili in pustili stati nekaj časa. Nakar smo to mešanico precedili in na ta način pridobili odličen jabolčni kis.
  S sokom smo običajno napolnili dva 100 liter-ska soda, ki smo ju vztrajno praznili čez celo zimo. Sok je bil dokaj »močan«, zato smo ga pri pitju dodatno redčili z vodo (pol, pol). Eno zimo se na je kar nekaj soka pokvarilo. Očitno je bilo nekaj narobe v postopku priprave.
  Potem se kuhanja soka nisva več lotevala med drugim tudi zato ker sva ostala brez »brezplačnih« domačih jabolk. Verjetno pa se bova proizvodnje soka ponovno lotila, ko na najini parceli zrastejo lastna jabolka.

  Odgovori
 6. Aleš Čerin
  Aleš Čerin says:

  Ivan, bravo. Ja to je klasika. Če imaš jabolk dovolj za sok, super. Samo pasteriziranje na štedilniku je ubijajoče, kajne? Pa še pokvari se, ker predolgo traja in temperatura v posodi že pade pod 80 st. C.

  Če imaš sod, kupi gorilnik (ni preveč drag) in takole kuhajte kompot ali čaj. Sedaj ko še nimate dovolj jabolk 🙂

  Čaj in kompot tudi lahko zavreš, tako da se nikoli ne pokvari. Sok pa lahko greješ samo do 85 st. C (pasterizacija). In izmeri s termometrom – je kar potrebno natančno – če je premalo, se pokvari, če preveč greješ ni dobro.

  Lep vikend.

  Odgovori
  • ivo
   ivo says:

   Aleš, da ti malo pomagam pri tvojih nasvetih.
   Mogoče se me boš spomnil, sem prijatelj od Rajka Šimonke in sem sedel zraven tebe pri malici v Veržeju na letošnjem zajtrku za moške. Zraven smo pa pili naš sok.
   Vglavnem, domača pasterizacija soka je preprosta, če upoštevaš tale pravila:
   – uporabljati čisto posodo in pribor
   – jabolka sprešati in sok pustiti čez noč, da se usede
   – preliti v inox posodo in postaviti na mesto kjer bo sok shranjen
   – segrevati do 80°C (teoretično bi bilo dovolj že 76°C) več je škoda, ker uničiva preveč vitaminov in mineralov – encimi so pa na žalost že šli “po gobe”.
   – pri temp nad 60°C med segrevanjem neprestano mešati, da sok ne dobi priokusa po “kuhanem”
   – ko je celotna količina soka segreta do 80°C, ugasniti ogenj, pobrati peno po vrhu in takoj pokriti z čistim pokrovom in takoj doliti olje. Tako bo temp soka sterilizirala tudi pokrov. Še bolje bi bilo v tem trenutku naliti v steklenice, katere za nekaj trenutkov postaviš v ležeči položaj, da se še sterilizira zamašek, nato pa pričeti takoj z ohlajevanjem, vsaj pod 45°C

   Ker se mi zdi škoda sladkati tvoj čaj z sladkorjem, predlagam, da bi na tak način pasteriziral, recimo 50 lit soka in skuhal 50 lit čaja ter ga oba skupaj vročega cca 78 – 80°C nalil v eno od teh vročih posod, ter takoj pokril, kot to že delaš do sedaj. Tako bi po mojem nastala odlična osvežilna, nesladkana pijača.
   Lep pozdrav iz Prlekije.
   Janez trstenjak – http://www.naravnisok.si

   Odgovori
   • Aleš Čerin
    Aleš Čerin says:

    Odličen nasvet profesionalca. Ja, se te spomnim. Sem si pogledal tudi filmček na tvoji spletni strani …

    Tudi tvoj nasvet glede kombinacije čaja in jabolčnega soka je perfekten, samo kaj ko sam nimam dovolj jabolk za stisniti sok. Ali se ga da jeseni dobiti pri vas? Ali ga pripeljete morda tudi v Ljubljano? Takoj ga vzamem. In jabolka tudi.

    Hvala in lep pozdrav v Prlekijo.

 7. Katja
  Katja says:

  Zanimiva ideja, a k sreči je meni uspelo fante navadit samo na vodo. Tako da že dalj časa ne kupujemo več sokov, čaj pride na menu občasno, kompot pa skoraj nikoli. Sadje raje pojemo kar sveže.
  Vsako leto pripravimo tudi več litrov bezgovega sirupa, da ko se komu močno zalušta sok, odpremo sirup. Drugače pa ga porabimo za v čaje.
  So pa meni izjemno po godu domači zeliščni čajčki (njamsi melisa, lipa, bezeg…)

  Aleš, če sem prav razumela, a ti gorilnik kar pod sod postaviš in vse skupaj “skuhaš” kar v sodu?
  To je pa ful dobra ideja. A taka vrsta priprave nič ne škoduje sodu?

  Odgovori
 8. Aleš Čerin
  Aleš Čerin says:

  @Katja: Hvala za komentar. Kompot: seveda je sadje najboljše kar surovo, vendar mi ga imamo veliko in ga uporabimo tudi za kompot. Predvsem poleti ko ga je veliko.

  Gorilnik: Ja kar pod sod. Mu nič ne škodi, ker je iz nerjavečega jekla. Paziti moraš le, da je pipa tudi železna. Nekateri sodi imajo namreč kar plastično.

  Veliko uspeha pri kuhanju …

  Odgovori
 9. meta
  meta says:

  Joj, pri nas pa smo bolj lene sorte, pa rajši pijemo kar vodo. Jabolka pa pojemo surova. Plastenk kupimo enih par na leto, pa jih potem polnimo z vodo, če je potrebno kje imeti pijačo sabo – recimo v hribih. Sicer pa izgleda fletno tole z meto, samo nekdo mora biti kar priden. Pa zelo domiseln 🙂

  Odgovori
 10. Aleš Čerin
  Aleš Čerin says:

  @meta: Saj voda tudi gre. Samo čaj je boljši, pa še bolj zdravilen. V hribih pa itak rabiš energijo.

  Ja tale način kuhanja je super – skuhaš enkrat za skoraj cel mesec, potem pa samo točiš. Dela pa niti ni veliko, meta zrase skoraj sama, …

  Odgovori
  • Aleš Čerin
   Aleš Čerin says:

   Draga Snežinka, ja imate prav. To je 40 g liter, a je vseeno več kot pol manj kot v mehkih pijačah in ledenem čaju, kjer je okoli 90 g sladkorja na liter.

   Sem se v članku prej zmotil in napačno podal, da je v mehkih pijačah le 9g/l (že popravil). Sem se zmotil kot kakšen osnovnošolec.

   Vse dobro vam želim.

   Odgovori

Trackbacks & Pingbacks

 1. […] ob potrošništvu, ki temelji na prekomerno sladkani hrani? Blog Preprostost nam tu postreže simpatičen nasvet, kako pripraviti dovolj lastne zdrave pijače, da je ne bo več potrebno kupovati v […]

 2. Aleš Čerin pravi:

  Kuham 100 litrov čaja iz mete in melise. Še zadnji letošnji pridelki zdravilnih rastlin z vrta… Evo navodila: http://bit.ly/3jExzG

 3. Aleš Čerin pravi:

  Za vroče (bodoče) poletne dni sem skuhal 100 litrov čaja iz mete. Poglejte kako: recept in navodila. http://bit.ly/3m3kzQ

 4. […] Še najboljše za otroke pa je malo sladkan kompot ali čaj, o katerega pripravi pišem tule. […]

Pusti komentar

Se želite pridružiti pogovoru?
Vabljeni ste, da prispevate!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja