Pica po italijanskem receptu pripravljena na italijanski način. Tako pečem tudi kruh.

Kolega mi je povedal za italijanskega mojstra peke pic Vita Iacopellija in mi poslal spodnji video. Skupaj z vnuki smo si ga večkrat ogledali in na enem praznovanju po tem receptu in na ta način pekli pice za goste. Odlično nam je uspelo in od tedaj vedno uporabljam ta recept in ta način. Oboje je pomembno. Tudi podrobnosti. 

Po tem receptu pripravim tudi testo za kruh. Pečem ga 1 uro pri 185 °C. Odličen je.

Recept

Ta količina sestavin je za deset pic ali za okoli 2,5 kg kruha.

Sestavine za kvasni nastavek

POMEBNO: Pripravi vsaj 12 ur prej.

  • 300 ml vode
  • 300 g moke
  • 5 g suhega kvasa (1 merica)
  • 5 g medu (ali sladkorja) (1 merica)

Sestavine za testo

  • Celotna količina kvasnega nastavka
  • 700 ml vode
  • 1250 g moke (najraje uporabljam belo moko iz Štupnikovega mlina)
  • 32 g soli (dve merici zravnani) OPOMBA: V originalnem receptu je 40 g soli.
  • Oljčno olje – kolikor je potrebno za namazati roke in posodo (ca. 20 g)

Priprava

Kvasni nastavek (12 ur prej)

  • V vodo dodaj kvas in med (ali sladkor), dodaj moko in premešaj.
  • Stoji naj 1 uro na sobni temperaturi. Potem naj stoji 12-16 ur v hladilniku.

Testo

  • Kvasni nastavek zlij v vodo. Premešaj, da dobiš enakomerno maso.
  • Dodaj polovico moke. Premešaj.
  • Dodaj sol. Premešaj.
  • Dodaj še preostalo moko.
  • Daj testo na desko ali čist pult.
  • Primi testo na krajeh in pritiskaj dol. Delaj tako, da dobiš gladko testo.
  • Testo naj počiva 15 minut. Prej pokrij.
  • Naolji si roke z oljčnim oljem.
  • Z lopatko postrgaj po straneh.
  • Primi testo na sredini, ga dvigni in spusti. Delaj tako, dokler testo ni lepo in gladko.
  • Daj nekaj oljčnega olja v veliko posodo. Razporedi olje po posodi.
  • Vrzi testo v naoljeno posodo. Naj počiva 30 minut pri sobni temperaturi.
  • Stresi testo na dilo. Naolji roke z oljčnim oljem.
  • Razdeli testo na tri rezine – kakih 10 cm debele. Te rezine nareži v manjše kose, tako da dobiš 10 kosov.
  • Zavij vsak kos v hlebček, tako, da vlečeš zunanje konce v sredino.
  • Pleh pomokaj in zloži hlebčke nanj. Razdalja med njimi naj bo za 2-3 prste.
  • Hlebčke namaži na vrhu z oljčnim oljem, da se ne primejo na plastično folijo. Zavij v folijo.
  • Naj počivajo 2 uri na sobni temperaturi.

Omaka

  • Odmeri paradižnikovo mezgo (300 g), sol (4 g), oljčno olje (6 g) in origano (1,5 žličke) ali/in sveže liste bazilike (po okusu).
  • Dobro premešaj.
  • Kar ostane, daj v primeren lonček s pokrovčkom in shrani v hladilniku.

Siri

  • Nareži mocarela sir na ca. 1 cm debele kocke ali naribaj sir/parmezan

Oblikovanje pice in peka

  • Odstrani plastično folijo.
  • Malo pomokaj lopatko, z njo odstrani hlebčke in jih daj na pomokano desko ali pult.
  • Pritiskaj s sredine navzven, da narediš krog.
  • Pritiskaj zrak h krajem in vleci narazen do 25 – 30 cm premera.
  • Daj na pekač in razporedi omako. Kraje namaži z oljčnim oljem.
  • Pečico segrej na maksimalno temperaturo – pri nas gre do 275 °C. Speci do zlate barve obrobe.
  • Pico daj ven iz pečice, dodaj še druge sestavine in speci do konca – da sir zabrbota in da obroba dobi zapečeno barvo. Obroba bo mehka in hrustljava.
  • Če je treba, s škarjami nareži pico na četrtine ali osmine.

Peka kruha

  • Stresi testo na pekač na katerem je peki papir (ali dobro pomokan). Pokrij z drugo posodo, da voda med peko ne more izhajati.
  • Peči kruh 1 uro pri 185 °C.
  • Vzemi kruh ven iz pečice. Ne odkrivaj, dokler se ne ohladi.

Druge koristne informacije


Foto: Aleš Čerin

0 odgovorov

Pusti komentar

Se želite pridružiti pogovoru?
Vabljeni ste, da prispevate!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja