Iskanje sinergij v družini: 1+1=3 ali več

Velikokrat si želimo, da bi dan imel vsaj nekaj ur več. Morda vsaj 30 ur, pa še bi nam jih zmanjkalo za vse naše dejavnosti. Ali je mogoče iz našega dneva izvleči več ali ga je mogoče nekako “podaljšati”?

Več časa na račun spanja?

Nekaj se vsekakor da narediti na račun spanja. Da se prav razumemo, ne na račun zdravja, pač pa le tistega dela spanja, ki je “brezvezno”, ki je pravzaprav čisto lenarjenje. Prav gotovo ga poznate; spanje, ko čutimo, da smo naspani in da nas pravzaprav samo “modroc” kot nekakšen magnet vleče, da ne vstanemo. Kdor se uspe toliko disciplinirati, da vstane samo eno uro prej kot bi običajno, si “podaljša dan” na 25 ur. Kar znese v letu 365 ur (=15 dni = pol meseca) in v 50 letih 750 dni (=25 mesecev =malo več kot 2 leti). Vredno kajne?

Iskanje sinergij kot pripomoček za več časa?

Pa si poglejmo še drug po mojem mnenju še bolj učinkovit način “podaljševanja dneva”. Imenuje se iskanje sinergij. Iskanje sinergij se da izvesti povsod: v družinskem okolju, v službi, v skupinah, kjer delujemo, … prav gotovo se ga da najti v vsakem okolju.

Človek ima več razsežnosti za katere je potrebno skrbeti v času, ki nam je dan (= n x 24 ur; n=število dni našega življenja, ki nam ni znan; “Bodite torej budni, ker ne veste ne dneva ne ure! Mt 25, 13):

  • telesna (redna telesna aktivnost, primerna prehrana, počitek, odpravljanje stresa, sproščanje, preventiva, služenje denarja),
  • umska (izobraževanje, študij, samoizobraževanje, učenje z delom),
  • odnosna-čustvena (graditev odnosov, zavedanje samega sebe, osebna motivacija, razvijanje empatije),
  • duhovna (integriteta, iskanje smisla bivanja, iskanje poslanstva).

V okviru teh človekovih razsežnosti ima človek veliko vsakodnevnih dejavnosti. Prav vse bi lahko nekako “popredalčkali” v eno od teh štirih človekovih razsežnosti. Delo v službi bi lahko vtaknili v telesno in/ali umsko razsežnost, popoldne, ko gremo teči za rekreacijo prav gotovo v telesno, obisk gledališke predstave v umsko in včasih tudi duhovno razsežnost, branje Svetega pisma, razmislek, refleksijo o prebranem v duhovno razsežnost.

Sedaj pa trik “podaljševanja” našega življenja: iskanje sinergij v naših vsakodnevnih dejavnostih. Kaj je pravzaprav sinergija? Sinergija je, ko je “celota večja kot seštevek vseh delov”; ko 1+1 ni več 2 ampak 3 ali več.

Vemo, da naše življenje ni samo matematika, ni matematični seštevek, posebej ne odnosi med nami. Če je odnos med dvema človekoma (ali med več ljudmi npr. v družini ali delovnem timu) naklonjen, da si pomagata med seboj, da se ljubita, potem je rezultat njunih skupnih dejavnosti večji kot bi bil rezultat dejavnosti vsakega posameznika.

Evo, tako predlagam, da se potrudimo v naših vsakodnevnih dejavnostih poiskati sinergijo, tako da:

  1. ustvarimo ljubeče odnose (pogoje za iskanje sinergij),
  2. damo pomen sinergiji (se potrudimo in poiščemo možnosti zanjo),
  3. najdemo sinergijo in jih aktivno in disciplinirano spravljamo v življenje.

Ne gre za podaljševanje časa, gre za rezultate

Seveda dneva fizično ne bomo mogli podaljšati. Čas pač teče linearno, enakomerno in vsem enako hitro (fizično). Mi pa lahko s pomočjo vsakodnevnega iskanja sinergičnih rešitev ustvarimo več in boljše rezultate (rezultate seveda ne štejem samo kot materialne, pač pa tudi umske, odnosne, duhovne) v času, ki nam je dan. In to pravzaprav šteje, ne pa količina dni, ki smo jih preživeli, kajne?

Družinski primer

Bil je lep aprilski dan, kot nalašč da grem na kolesarjenje (telesno – samo zame). Sem se že skoraj spravil na kolo, ko sem pomislil, da bi bilo fino vzeti s seboj še ženo, da bi se kaj pogovorila (odnosno-čustveno za oba). Tako kolo seveda odpade in samo sprehod z ženo je zame prepočasen.

Kaj ko bi šel delno za sprehod z ženo (telesno – za oba), na vrhu Golovca odtekel hitro svoj krog kakih 5 km (telesno – zame), se spet srečal z ženo in skupaj lahko nadaljujeva sprehod (odnosno-čustveno)? Še iskanje dodatne sinergije: vzgoja otrok (odnosno – zame in za sina). Pa sva se zmenila še s sinom, da se dobiva na štartu kroga in skupaj odtečeva hiter tek (telesno – zame in zanj). Sprejel je povabilo in vse se je lepo izteklo.

Rezultat naših skupnih dejavnosti je bil gotovo večji kot bi bil rezultat naših posamičnih dejavnosti. In to je sinergija: 1+1+1=  … kaj vem morda 8. Kaj pravite?

Aleš Čerin

0 odgovorov

Pusti komentar

Se želite pridružiti pogovoru?
Vabljeni ste, da prispevate!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja