,

Mladenič, ki bi rad bil oče, pa je bil še samski … je poročen in pričakujeta

Kako se razvija zgodba o mladeniču, ki mi je pisal, da “bi rad bil oče, pa je še samski” in zakaj ga občudujem.

Takole je šlo …

Začetek: V enem pogovoru sem – 8. aprila 2020 – govoril o tem, kako lepo je biti mlad oče. Ta pogovor je slišal mladenič, ki me je kar direktno izzval: “Izhajam iz pogovora, ko ste poudarjali, da je dobro biti mlad oče. Sam sem star 25 let in imam absolutno željo po očetovstvu in to čim prej. Ne morem pa izpolniti tega, ker sem trenutno še samski. Kakšen je vaš pogled na to situacijo? Vse dobro!”

Kar hitro – 20. aprila 2020 – sem se lotil odgovora in napisal prispevek z naslovom Rad bi bil oče, pa sem še samski s temi poudarki:

  • Kaj pomeni spoznati žensko na oba načina. In da ona spozna tebe?
  • Kaj ženska pričakuje od moškega?
  • Praktična ravnanja, če še nimaš punce

Čudovita zveza z mlado katoličanko: Čez nekaj več kot eno leto – v juniju 2021 se mi je mladenič javil s spodbudnim ‘update-om’: “Aleš, Bog daj. Zdaj je pa že kar nekaj časa preteklo od vašega članka “Rad bi postal oče, pa sem še samski” in sem vam dolžan že kakšen “update”, če se tako izrazim. Skratka, Bogu hvala za vas in ves vaš v to vložen trud. Na koncu je KatStik postal kraj srečnega srečanja tudi zame in sem trenutno že praktično 8 mesecev v čudoviti zvezi z mlado katoličanko, s katero si deliva tudi iste življenjske sanje tako o poroki kot ustvarjeni družini. Bo pa zdaj v času poletja možno izpolniti tudi moje vabilo na kakšen pohod po naši Sloveniji skupaj z vami, kjer vam pa z veseljem še kaj več v živo povem. Sam Bog ve, kakšno bi bilo sicer pri meni trenutno stanje v času covida …”

Moški pogovori: Mladenič me je povabil v hribe in res sva se – 19.6.2021 – odpravila na popoldansko turo na Storžič. Imela sva kakšnih osem ur časa za pravi moški pogovor. Opazil sem, da je mladenič strašno proaktiven in da ima zelo zdrave poglede na življenje.

Mladenič mi je razkril, da je šel kar v akcijo na KatStik, pogovarjala sva se kaj pomeni poroka, kakšno življenje je živel. Sam pa rad pohvalim njegovo mamo, ki je kljub težkim okoliščinam vzgojila mladeniča, ki je šel v svet, ki zna vstopiti v zvezo in jo tudi obdržati. Hvala, gospa za odličen zgled.

Vabilo na poroko: Čez malo več kot leto me je mladenič še enkrat poklical: “Dragi Aleš! Ali bi se lahko dobila pred mojo poroko še za kakšno hojo in debato? Vse dobro!”

Zmenila sva se da greva – 2.7.2022 – na še en pohod, tokrat po lepih kotičkih njegove občine in izročil mi je vabilo na poroko. Lepe moške pogovore sva imela. Kako lepo je, ko se srečata mladostna zagnanost in starostna umirjenost, kjer je dovolj varnega prostora, da lahko spregovorita oba – vsaka s svojega zornega kota.

Poroka: Septembra 2022 sta se mladenič in mladenka poročila. Z Marinko sva se udeležila poroke. Z veseljem.

Vesela novica: V decembru 2022 me je mladenič poklical in me povabil na pijačo v Staro Ljubljano. Res sva – 15.12.2022 – odšla na eno pivo in mladenič mi je razkril, da pričakujeta otroka. Evo, ‘mladenič, ki je želel postati oče, pa je bil še samski’ je v manj kot treh letih naredil tole pot. Bogu hvala zanj!

Manj kot tri leta od besede (e-maila) preko poroke do veselega pričakovanja.

Mladenič (in njegova mama), ki dela(ta) stvari prav

Vloga mame: Iz pogovorov sem razbral, da je mladenič šel skozi otroška leta samo z mamo, brez očeta, ki ga skoraj ni poznal. Razbral sem, da je mama naredila vse kar je mogla, da ga je “spustila v svet” z mišicami discipline in samostojnosti. Skratka, mladenič je bil že kot fant pripravljen na življenje. Mladeniču je mama omogočila dobro izobrazbo, ima krasno službo, že kot fant je živel samostojno in plačeval svoje položnice. Mama ga ni – kot se pogosto zgodi – priklepala nase, pač pa ga je potisnila v samostojnost življenja. Opazil sem, da je mladenič strašno proaktiven in da ima zelo zdrave poglede na življenje. Čestitke, draga gospa.

Proaktivnost: Mladenič ne čaka, pač pa deluje. V veri in upanju. In molitvi. Verjamem, da Bog tako naravnanost blagoslavlja. Opazil sem tudi, da ne “čepi doma za računalnikom”, pač pa ima take – družabne in atraktivne hobije. Mladenič je tudi telesno, duševno in duhovno “fit”.

Izbira modrih starcev: Opazil sem, da mladenič prav izbira “starce”, ki izkazujejo modrost in ki so jo pripravljeni dajati naprej. Nisem namreč edini “starec” s katerim se druži mladenič. Menim, da je pomembno, da se pravzaprav vsi obdamo z ljudmi, s katerimi je modro hoditi skupaj, z ljudmi s katerimi lahko stopimo v mentorski odnos. Vsak moški bi moral imeti mentorja, ki je vsaj kako desetletje pred teboj hodil poti po katerih hodiš zdaj ti, ki je v življenju reflektiral svoje poti in napake na njih, jih presojal v luči Božje besede, se pri tem zmodril in je pripravljen govoriti o vsem tem.

Sam sem včasih v pogovorih z mladim možem tudi trd in direkten. Posluša, premisli, oporeka, … – in verjamem – vzame, kar se mu zdi prav. Ko bi jaz bil v njegovih letih tako pameten!

Na nas “starcih” pa je, da smo taki – bi rekel dovolj ponižni – da se nam mladeniči lahko približajo, da so slišani in da vedo, da jim govorimo resnico. Četudi je za njih ostra. Ne pa da le “pametujemo” ali pa jih le “božamo” in jim damo v vsem prav.


Draga mlada zakonca, želim vama lep in blagoslovljen čas pričakovanja deteta. Naj vaju spremlja Božji blagoslov in varstvo Božje matere Marije. Čakam vabilo na krst 🙂

Foto: Aleš Čerin

0 odgovorov

Pusti komentar

Se želite pridružiti pogovoru?
Vabljeni ste, da prispevate!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja