Mladenič, ki “bi rad bil oče, pa ni imel žene” me je povabil na poroko!

Kako se pa tale zgodba lepo zaključuje. No, v bistvu se šele začenja. Hvala mladenič za tako proaktivno držo in naravnanost na akcijo. 

Nekaj zgodovine

Najprej sem v enem pogovoru poudarjal, da je lepo biti mlad oče. Potem pa mi je pisal mladenič, star 25 let: “Imam absolutno željo po očetovstvu in to čim prej. Ne morem pa izpolniti tega, ker sem trenutno še samski. Kakšen je vaš pogled na to situacijo? Vse dobro!”

Pa sem mu odgovoril v zapisu Rad bi bil oče, pa sem še samski, kjer sem modroval o tem kaj pomeni spoznati žensko – na oba načina, kaj pomeni spoznati sebe, kaj ženska pričakuje od moškega in mu dal še nekaj konkretnih napotkov. Recimo: “Če morda še nimaš dekleta, naj bo prvi korak, da se začneš gibati v družbi, kjer je velika “koncentracija” deklet, ki si želijo krščanske poroke. Kje pa je to? Ne vem točno in takega odgovora tudi ne moreš pričakovati od 58-letnega dedka :).”

Potem pa presenečenje

Leto kasneje mi je mladenič takole napisal: “Aleš, Bog daj. Zdaj je pa že kar nekaj časa preteklo od vašega članka “Rad bi postal oče, pa sem še samski” in sem vam dolžan že kakšen “update”, če se tako izrazim. Skratka, Bogu hvala za vas in ves vaš v to vložen trud. Na koncu je KatStik postal kraj srečnega srečanja tudi zame in sem trenutno že praktično 8 mesecev v čudoviti zvezi z mlado katoličanko, s katero si deliva tudi iste življenjske sanje tako o poroki kot ustvarjeni družini. Bo pa zdaj v času poletja možno izpolniti tudi moje vabilo na kakšen pohod po naši Sloveniji skupaj z vami, kjer vam pa z veseljem še kaj več v živo povem. Sam Bog ve, kakšno bi bilo sicer pri meni trenutno stanje v času covida …”

In sva šla na pohod na Storžič in imela kakšnih osem ur časa za pravi moški pogovor. Opazil sem, da mladenič strašno proaktiven in da ima zelo zdrave poglede na življenje.

Zdaj sem pa dobil vabilo na poroko

Prejšnji teden sem pa dobil tole vabilo: “Dragi Aleš! Ali bi se lahko dobila pred mojo poroko še za kakšno hojo in debato? Vse dobro!”

Tako sva se dobila in najprej mi je izročil vabilo na poroko, ki bo konec poletja. Neizmerno sem vesel! Poroke.

Potem sva pa šla na štiriurno pot po njegovi občini. Obiskala sva kotičke, ki so ljubi njemu. Lepe moške pogovore sva imela. Kako lepo je, ko se srečata mladostna zagnanost in starostna umirjenost, kjer je dovolj varnega prostora, da lahko spregovorita obe – vsaka s svojega zornega kota.

Modrost starcev

Opazil sem, da mladenič prav izbira “starce”, ki izkazujejo modrost in ki so jo pripravljeni dajati naprej. Nisem namreč edini “starec” s katerim se druži mladenič.

V resnici menim, da je pomembno, da se obdajamo z ljudmi, s katerimi je modro hoditi skupaj po poteh, s katerimi lahko stopimo v mentorski odnos. Ko bi jaz bil v njegovih letih tako pameten!

Na nas “starcih” pa je, da smo taki – bi rekel toliko ponižni – da se nam mladeniči lahko približajo, da so slišani in da vedo, da jim govorimo resnico. Ne pa da le “pametujemo” ali pa jih samo “božamo” in jim damo v vsem prav.

Vsak moški bi moral imeti mentorja, ki je vsaj kako desetletje pred teboj hodil poti po katerih hodiš zdaj ti, ki je v življenju reflektiral svoje poti in napake na njih, jih presojal v luči Božje besede, se pri tem izmodril in je pripravljen govoriti o vsem tem.

Dragi mladenič, vse dobro želim tebi in tvoji zaročenki. Mirne priprave na poroko, ki bo – z naravnanostjo in delovanjem, ki ju imata – začetek lepe skupne poti. Bog z vama.

Naj vaju varuje Božja mati Marija, ki “domuje” v znameniti Plečnikovi (Hafnarjevi) kapelici, mimo katere sva šla in molila za vajin zakon. Sveti Florjan naj pa pogasi ogenj, ko se bo kdaj zaiskrilo in vnelo med vama.

Hafnarjeva kapelica 46.1286022N, 14.4150944E

Marija Božja Mati v Hafnarjevi kapelici

Sveti Florjan v kapelici na Ladji pri Medvodah 46.1466361N, 14.3965828E

Foto: Aleš Čerin

0 odgovorov

Pusti komentar

Se želite pridružiti pogovoru?
Vabljeni ste, da prispevate!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja