Nekaj kapljic olja in mleko se ne prime na posodo

Saj morda vi to že delate, sam sem pa pogruntal šele pred kratkim. Namreč, da se mleko ne prime na dno posode, če dno posode, preden vliješ vanjo mleko, namažeš čisto na tanko z oljem.

Vsak teden delam jogurt iz treh litrov super senenega mleka ekološke kmetije Kukenberger. Mleko je treba segreti na 92 °C, da se pasterizira. Pri tem se mi na dnu posode naredi ona zoprna skorja, ki moti “strukturo” jogurta in se valja po ustih. Meni je neprijetna 🙂 Pa še dno posode je treba stalno drgniti z mrežico.

Pa sem v dno posode vlil nekaj kapljic olja (sončničnega), ga s čistim robčkom razporedili po dnu in po stenah ter s tem rešil problem. Tako preprosto!

Kako doma narediti jogurt? Zelo preprosto je.

Razlaga: Z oljem se zapolnijo drobne, nevidne razpoke, mleko ne zaide vanje in med segrevanjem beljakovine, ki so v mleku, manj koagulirajo*, se ne primejo na dno in med seboj.

Koliko ton jogurta (lahko) vržemo stran?

*Pri povišani temperaturi se zgradba beljakovin poruši, kar se imenuje koagulacija ali denaturacija beljakovin. To včasih delamo tudi namerno s kislino, kar se recimo zgodi prav pri nastajanju jogurta. Kisline, ki jih bakterije, potem ko pojedo laktozo (mlečni sladkor) izločijo, koagulirajo beljakovine v mleku in mleko se zgosti.

Foto: Aleš Čerin,  Alexis AntoineUnsplash

0 odgovorov

Pusti komentar

Se želite pridružiti pogovoru?
Vabljeni ste, da prispevate!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja