Plenilec mahu

Letos sem z več koncev slišal, da je nabiranje mahu letos omejeno na 2 kg na osebo na dan. Drugače sledi kazen. Slišati je bilo, kot da se je sprejel nek nov zakonski akt, ki prepoveduje ropanje mahu iz naših gozdov in teži – pač nam kristjanom, ki postavljamo jaslice. Tako sva z ženo v nedeljo s prav slabo vestjo nabirala mah za naše male družinske jaslice in se počutila kot dva ekološko neosveščena plenilca slovenskih gozdov. Pa sem v izogib vaši slabi vesti malo raziskal tole “kristjanofobno” zakonodajo.

V resnici je eden od tiskanih medijev že pred časom (v začetku septembra) v zvezi z ropanjem gob iz slovenskih gozdov objavil, da “zakonske omejitve veljajo tudi za nabiranje drugih gozdnih sadežev in zelnatih rastlin. Posamezni obiskovalec gozda lahko za lastne potrebe na dan nabere največ dva kilograma kostanja, maha ter plodov, kot so borovnice, gozdne jagode in robidnice, medtem ko količina nabranih zelnatih rastlin v gozdu, na primer čemaža, ne sme presegati enega kilograma”. Tole napeljuje na to, da človek v resnici ne sme odnesti iz gozda več kot 2 kg mahu.

Kaj v resnici pravi zakonodaja?

Pravilniku o varstvu gozdov iz decembra 2009 v resnici na dveh mestih govori o mahu. V 41. členu piše, da se “šteje, da se gozd opustoši oziroma se v njem ogrožajo njegove funkcije, če se: …nabirajo mahovi tako, da se odstranijo z več kot 20 % površine, ki jo mahovi poraščajo in … če je predhodno nabiranje na določenem kraju že doseglo mojo iz desete alinee prejšnjega odstavka (opomba: ta velja za mah), nadaljevanje nabiranja ni dovoljeno.”

Aha, paziti je treba, da z nabiranjem mahu lokalno ne opustošimo določenega področja. Na nekem mesto torej lahko naberemo mah samo s petine površine in če je to kdo to naredil že pred nami, se malo sprehodimo in ga naberemo drugje. Logično in tako je tudi prav.

V 43. členu, ki govori o ‘rekreativnem nabiranju gozdnih dobrin’ pa piše da »posamezni obiskovalec gozda lahko v smislu rekreativnega nabiranja za lastne potrebe nabere dnevno največ 2 kg gob, razen gob, ki jih je prepovedano nabirati na podlagi predpisa, ki ureja varstvo samoniklih gliv, plodov, mahov in kostanja ter 1 kg zelnatih rastlin, razen rastlin, ki jih je prepovedano nabirati na podlagi predpisa, ki ureja varstvo zavarovanih rastlinskih vrst.«

Tole je pa pravna dikcija, ki je zame malo zamotana, a zdi sem , da govori predvsem o gobah in zelnatih rastlinah. Gob torej posameznik ne sme nabrati več kot 2 kg na dan, sploh pa ne sme nabirati gob, ki jih je prepovedano nabirati v skladu s predpisom, ki ureja varstvo samoniklih gob, plodov, mahov in kostanja. A predpisa s takim imenom nisem našel, obstaja le znamenita Jelinčičeva uredba o varstvu samoniklih gliv, ki pa ne govori o mahovih.

Tudi na spletni strani Zavoda za gozdove Slovenije sem našel podobno razlago.

Koliko je dva kilograma mahu?

Tudi če zakonodaja ne govori o količini nabranega mahu in je ne omejuje na dva kilograma, se te prav lahko držimo. Dva kilograma mahu namreč zadoščata za več kot dvoje družinske jaslice, razen, če jih postavite čez celo dnevno sobo. Midva z ženo sva oba skupaj nabrala okoli dva kvadratna metra in to je zneslo točno 1,75 kg mahu. Predpis, če bi sploh obstajal, torej ne bi bil preoster – oba skupaj bi namreč lahko nabrala 4 kg mahu.

Sem govoril tudi z gozdarskim strokovnjakom in velikim poznavalcem gozdnega življenjskega okolja. Pravi, da je inšpektorjev, ki naj bi nadzirali uresničevanje Pravilnika o varstvu gozdov odločno premalo in da je pravilnik napisan tudi zato, da se ljudje zavemo raznolikosti bogastva naših gozdov, to spoštujemo in z največjo pozornostjo uporabljamo. Ja res, Slovenija ima namreč toliko gozdov, da nam je gozd tako samoumeven, da včasih “neugledne rastlinice” – kot bi si kdo predstavljal, da so mahovi, pa tudi gobe, ki jih ne poznamo in so celo strupene – namerno uničujemo. A prav vse v gozdu ima smisel in prispeva k pestrosti življenjskega okolja.

Tega se veselimo in to spoštujemo. Tudi tako, da mah, ki bo nudil zeleno okolje za ponazoritev rojstva našega Odrešenika, naberemo spoštljivo in ne v pretirani količini. Še tole: mah lahko reciklirate, tako, da ga uporabite večkrat.

Članek je bil najprej objavljen na Časnik.si.

Foto: Aleš Čerin

0 odgovorov

Pusti komentar

Se želite pridružiti pogovoru?
Vabljeni ste, da prispevate!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja