Na “ta mau” Blegoš

“Ta mau” Blegoš leži v Selški dolini, njegov bolj znani veliki “brat” pa med Poljansko in Selško dolino.”Ta mau” je tudi za kar nekaj glav nižji, pravzaprav za 916 m. Kljub temu, da sem veliko hodil po teh krajih, ga doslej še nisem srečal. Preprosto premajhen je in preveč odmaknjen od znanih poti (npr. Sveti Mohor – Čepulje), četudi je s svojo golo glavo – tako kot ta veliki – lepo razgleden. Prav lahko je dostopen iz Ševelj, iz vasice Pozirno ali vasice Zabrekve.

Slovenska treking liga

“Ta mau” Blegoš sem “srečal” na prvi tekmi Slovenske treking lige. To je nekakšno orientacijsko tekmovanje, ko tekaški in planinski navdušenci iščemo najboljše poti med točkami na poti. Tekmovalni kategoriji sta dve: 20 km – pohodniška in 40 km – ultra, netekmovalna pa je dolga 10 km – aktivna.

Škofjeloški treking je bila prva tekma letošnje lige in tudi moja prva. Lepo speljana trasa nas je vodila s Križne gore skozi vas Lavtarski vrh, na razpotegnjeni Hrastnik (799 m), od koder smo se spustili v Selško dolino – v Ševlje. Iz Ševelj se je začel kar dolg vzpon na Blegoš (646 m), skozi vas Pozirno na Sveti Mohor (949 m), od koder je trasa vodila mimo Špičastega vrha v vas Čepulje, potem pa spet kratek vzpon do cerkvice Sv. nadangela Gabrijela na Planici (823 m), ter dol do izhodišča na Križni gori.

Naredil sem 20,6 km, 1300 m vzpona in za to porabil 3:17,50.

Klikni na zemljevid za povečanje

GPS zapis moje poti: Škofjeloški treking Pohodniška (20 km)

Slovensko treking ligo (20 ali 40 km) priporočam treniranim gorskim tekačem in zagnanim planincem, 10 km varianto (ki je netekmovalnega značaja) pa vsem.

Za orientacijske tekače pa je tak treking kar malo orientacijsko dolgočasen, ker so točke izredno lahko “najdljive”. Še zame so bile prelahke. Tako in tako pa dobiš zemljevid s točkami večer pred tekmo in si že v naprej lahko poiščeš najboljšo pot. Če ti pa še kaj ni jasno, ti razložijo pred štartom. Sam bi tole dvoje kar izpustil in bi dal tekačem zemljevid tik pred štartom – za malo več adrenalina in spodbujanje hitrosti iskanja najboljših prehodov na poti.

Na kratko (za na “ta mav” Blegoš)

  • Dolžina in višina: 1 ura lahne hoje v eno smer; zmeren klanec, kakšna dva kilometra luštnih gozdnih poti; 246 m višinske razlike;
  • Pot: Ševlje – hrib Škofnica – vas Hudi laz – Blegoš
  • Primernost: Tura je primerna za lep popoldanski sprehod z majhnimi otroci.
  • Zemljevid: Škofjeloško hribovje (1:50.000)

Avto parkirajte nekje v vasi in v levem delu vasi poiščite tablo za “Oglarsko pot”, ki ji sledite do vrha Blegoša. Zelo PREPROSTO.

2013-03-23 22_52_32-Treking liga - Galerija – Google ChromeMožnosti prilagajanja poti

1. Pot prav lahko podaljšate do cerkvice Svetega Mohorja na 949 m visokem hribu, kar vam pot podaljša za dobro uro v eno smer. Z Blegoša se malo spustite do vasice Pozirno in se mimo kmetije Rebernik po markirani Flandrovi poti zlagoma vzpnete na Sveti Mohor. Po isti poti se vrnite nazaj v Ševlje (glej GPS zapis moje poti).

2. Če vas mika daljša varianta, se od Svetega Mohorja spustite do kmetije Gaber, po kolovozih do vasi Laško, do vasi Pozirno in se po isti poti vrnite v Ševlje (glej GPS zapis moje poti).

3. Lahko pa “spravite skozi” kar celotno traso tekme Slovenske treking lige in Blegoš pač samo “srečate” na 20 km dolgi poti (če spustite del do Križne gore in nazaj skrajšate pot za približno 3 km). To vam vzame ves dan – gotovo kakih 6 ur – zmerne hoje (glej GPS zapis moje poti).

Foto: Spletna stran Slovenske treking lige, obdelava zemljevida na “QuickRoute” Aleš Čerin

0 odgovorov

Pusti komentar

Se želite pridružiti pogovoru?
Vabljeni ste, da prispevate!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja