Moj pogled na 2010: Kako polno leto!

Študij na socialni akademiji, politična besedila

Še vse do aprila 2010 sem študiral na Socialni akademiji. Zanimiv študij o družbenih vprašanjih, filozofiji, pravu, politiki, zgodovini, ekonomiji, pa tudi o javnem nastopanju. Precej novega za mene kot naravoslovca.

Tu sem srečal veliko zanimivih ljudi, med njimi tudi Milana Matosa, dolgoletnega direktorja Mladinske knjige, ki je ravno v lanskem letu dobil priznanje Združenja Manager za življenjsko delo na področju managementa. Pa sem z njim naredil zanimiv intervju.

Tako sem tudi kakšne blogovski zapis posvetil temam o katerih smo govorili na Socialni akademiji, konkretno sem pisal o načelu subsidiarnosti.

Naš profesor dr. Anton Stres je ravno v času predavanj na naši akademije postal ljubljanski nadškof. Mož je imel odlična predavanja, navduševal sem se tudi nad njegovo pridigo (poglejte si miselni vzorec pridige), nad Čušinovim govorom in na Drugem svetu sem izrazil pričakovanja svojemu novemu dušnemu pastirju.

V letošnjem letu sem – tudi zaradi študija na Socialni akademiji – začel pisati tudi bolj politične članke. Predvsem na spletnem magazinu Časnik.si in tudi na Drugem svetu. Nekaj značilnih:

Smučarski tek, nočni pohod, s kolesom, dolga pot po Loški planinski poti

S sinovoma smo spet začeli teči na smučeh. Proge v okolici našega doma so odlične, malo smo šli pa tudi okoli (na Bloški in na Trnovski maraton), kjer sem ugotovil, da s klasičnim korakom nisem več konkurenčen, da sem pravzaprav čisto iz mode.

Pozimi smo se s skupino odraslih skavtov odpravili na legendarndi nočni pohod na Blegoš (še fotke), pa še s sinom na Komno. Tokrat sva naredila krog preko Bogatina.

S kolesom sem se odpravil od doma preko Žirovskega vrha, na Poljansko in še na Selško. Precej dolga pot me je kar izmučila. Jo pa priporočam.

Sem se tudi pripravljal na tek trojk, pa sem se poškodoval. Upam, da mi letos uspe. Grem s sinovoma.

Poleti smo se kot vsako leto odpravili na dolgo pot. Tokrat je bila še posebej dolga: 8 dni na poti, 203 km, 7.800 m vzponov: “Loška planinska pot: 200 km polhograjskega, cerkljanskega in loškega sredogorja” (poglejte si tudi lepe fotografije s poti).

Še tri krasne ture bi tule omenil: Kalška gora po lovski s prijateljem Sašo Leskovškom, Debeli vrh in Ogradi (sam) ter Zaplata nad Preddvorom s sinovoma.

Očistimo Slovenijo v enem dnevu in trening za voditelje “Vodim, torej sem”

Tale akcija me je pa navdušila že v fazi iskanja divjih odlagališč. S sinom sva jih najprej iskala preko računalnika po Geopediji, v naravi pa za Savo, potem smo jih pa še nekaj očistili.

Akcija je kot veste neverjetno uspela, na Drugem svetu sem zato analiziral vzroke za ta uspeh in Petro Matos, voditeljico projekta, povabil kot predavateljico na trening za voditelje “Vodim torej sem”, ki sva ga pripravila skupaj z Matejem Cepinom.

Balkan in Grčija

Z ženo sva se udeležila potovanja po Balkanu in Grčiji. Lepo, balkansko, prijazno, luštna skupina, odlična vodiča: Opažanja in občutki z Balkana

Časnik.si in Družina

Že od začetka sodelujem v projektu postavitve medijske platforme, ki smo jo poimenovali Časnik.si, spletni magazin z mero. Po moje v našem medijskem prostoru manjka širine in sicer v konzervativno, katoliško in klasično – liberalno usmeritev. Pa smo ga s skupino zanesenjakov kar postavili. Tam redno pišem članke. Nekaj primerkov:

Ostale članke si lahko ogledate na Časnik.si.

Za tednik Družina sem napisal uvodnik o Preprostih počitnicah.

Skavtska akademija

S prijateljem Tonetom Lesnikom sva ustanovila Skavtsko akademijo, sistem izobraževanja za odrasle skavtinje in skavte, ki gre letos v drugo leto. Pridobila sva novega in zagretega trenerja Tonija Rozmana, ki je že zagnal nov cikel treningov. Prav lepo smo preživeli vikend na Kneževem nad Robanovim kotom.

Knjižica “Bolj preproste izbire” in Socialni teden

Prijatelj Matej Cepin, direktor Socialne akademije me je že kar nekaj časa nazaj spodbudil, da bi na temo preprostosti napisal knjižico za zbirko v okviru Socialne akademije. Kar dolgo je trajalo, da sem projekt zaključil. Najprej sem jo izdal v obliki internetne strani, kjer je BREZPLAČNO na razpolago v obliki PDF. Konec septembra je izšla tudi v papirni obliki.

V septembru sem bil precej aktiven tudi pri praipravi Socialnega tedna, ki je bil tokrat na temo Preživeti ali zaživeti?”. Nekaj predavanj po Sloveniji, skrb za internetno stran in za blogerje.

Vnuček

V začetku septembra sva z Marinko postala dedek in babica. Veselje!

1 € na dan

Septembra sem se lotil zanimivega projekta, ki sem ga poimenoval “1 € na dan”. Dva meseca sem se prehranjeval za 1 € an dan (v poprečju). Medijski odziv me je popolnoma presenetil. Sodelovanje z mediji mi je bilo zanimivo, sam projekt pa mi je dal pa neverjetno veliko zanimivih spoznanj. Vse članke o projektu najdete tule.

2 odgovorov
 1. Marko
  Marko says:

  Spoštovani Aleš

  Čestitke za bogato leto, katerega sadove tako lepo deliš.
  Užival sem ob Golici na Brdu, v Cankarjevem domu in sedaj ob tvojem voščilu. Nič tako veselega ne znam prispevati s svoje strani.

  Lahko pa podelim s teboj spoznanja konca tela o “filozofiranju”, ki ga je dopolnila misel:
  Murray Gell-Mann, who received the Nobel Prize in physics in 1969, affirms that: “it is vitally important that we supplement our specialized studies with serious attempts to take a crude look at the whole.” in še moj grobi prevod …Murray Gell-Mann, ki je prejel Nobelovo nagrado za fiziko leta 1969, opozarja da: “je zelo pomembno, da naše specializirano znanje dopolnjujemo z resnimi prizadevanji vsaj »grobo« videti na celoto.”

  Seveda nam ni dano, da bomo celoto (takoj) videli in razumeli jasno in v vsem. Naša prizadevanja so večinoma prisiljena v manj jasna-točna-konkretna izražanja in potem se mnogokrat najde kdo, ki nas hitro obtoži filozofiranja v slabem pomenu besede. A ne dajmo se.
  Tudi otroški koraki in besede so najprej opotekave in negotove.
  Brez ideje o celotah ni možno koščkov smiselno povezovati v zdrave povezave. Še posebej je potrebno tako razmišljanje in delovanje v času, ko mnogi s svojim interesom, prirejenimi polresnicami uspevajo ropati po tem našem prostoru in času. Ko pa so pozvani k širšemu pogledu se branijo, da filozofirali že ne bojo.

  Zato želim tebi in tvojim bralcem veselja in uspeha pri prizadevanju za razumevanje celot in hrabrosti za uveljavljanje upoštevanja le teh.

  Marko

  Odgovori
  • Aleš Čerin
   Aleš Čerin says:

   @Marko: Hvala za te dragocene misli. Sem vesel, da si se oglasil. Sem se spomnil nate ko smo na Brdu pred nekaj leti razpravljali, pa si načel tole o nejasnosti videti v prihodnost (“sfumato” se je menda izrazil Leonardo Da Vinci).

   Ja, prizadevati si videti celoto, morda tako, da se malo umakneš in oddaljiš od podrobnosti, pa da se srečaš z dragocenimi ljudmi, ki želijo s teboj deliti svoje izkušnje. Morda ima prav človek, ki ga boš naslednjega srečal, košček v mozaik spoznanja, ki ti manjka, da slika ni bistra. Včasih kakšen delček, četudi majhen prav nesorazmerno – glede na njegovo velikost – poveča jasnost.

   Marko, hvala ker deliš svoje modrosti tako na široko. Nikoli ne bom pozabil tvojega filozofiranja na presoji o spremembah, ki ko si rekel priložnost – za razvoj ali pa krizo.

   Vse dobro ti želim.

   Odgovori

Pusti komentar

Se želite pridružiti pogovoru?
Vabljeni ste, da prispevate!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja