Imamo jajca. Na fasadi parlamenta. (FOTO, VIDEO)

Danes sem bil kot nadebudni bloger v prvih vrstah med mladimi protestniki na Prešernovem trgu in pred parlamentom. Celotne demonstracije sem spremljal zelo od blizu. Toliko od blizu, da sem dobil nekaj jajc po hlačah in bil deležen solzivca.

Zakaj sem šel med mlade? Da bi jih začutil od blizu, da bi dobil njihovo sporočilo. Da bi od blizu zaznal kaj nam hoče mladina danes sporočiti. In kaj mi ti mladi protestniki sporočajo? Predvsem to, da se jih da zelo lahko zavesti, da ne mislijo s svojo glavo. Če bi preštudirali predloge vlade, ki jo v tem primeru podpiram, in če bi kot bodoči intelektualci znali pogledati malo naprej od študentskega obdobja, bi sploh ne protestirali. Predlogi so dobri, stopajo pa na prste študentskim politikom, študentskim servisom in različnim goljufijam v zvezi s študentskim delom.

Študentski politiki celo na odru niso znali povezati dveh stavkov v smiselno celoto, niso znali izraziti kaj sploh želijo. Do tega kako bi kaj dosegli pa sploh niso prišli. Predsednica študentske organizacije Katja Šoba je z odra tvezila o seksu, drogah in rokenrolu: “Oni so imeli seks, droge in rock’n’roll, mi pa malo delo in kredite”. So pa z odra znali odlično nahujskati mlade nad parlament. Oglasil se je tudi veliki in večni sindikalist Semolič, ki je s svojo demagogijo prav tako podpihoval.

Organizatorji so celo uradno natisnili majice z vprašanjem “Imaš jajca?” in mnogo mladih jih je razigrano metalo v policiste, ki so stoično prenašali njihovo “razigranost”, pravzaprav objestnost in huliganstvo. Metali so jih tudi v fasado parlamenta, pa ne samo jajca, tudi granitne kocke. In poškodovali stavbo slovenske demokracije.

Organizatorji so na svojih spletnih straneh pozivali k neuživanju alkohola. Pa ni pomagalo. Veliko mladih je bilo opitih, v znanem lokalu na Prešernovem trgu so točili alkoholne pijače celo med samo prireditvijo. Toliko o resnosti poziva. Dragi organizatorji, besede niso dovolj, ni dovolj pozivati, treba je ukrepati. Nisem videl nikogar, ki bi dijake preverjal glede alkohola.

Tudi škodo za poškodovano stavbo parlamenta, izruvane količke, škodo za poškodbo ceste in pločnikov bo treba povrniti. Predlagam, da iz žepa hujskačev.

Zaskrbljen sem. Zgodila se nam je Grčija.

28 odgovorov
 1. Anže Frantar
  Anže Frantar says:

  Sam protest pred parlamentom se je začel zelo mirno, kultivirano. Očitno, pa je zadeva kar nenkrat “ušla” iz rok. Ko sem se izpred parlamenta sprehodil po Slovenski cesti do Name, se je -dobro opazno – DZ-ju bližala dokaj podivjana množica ljudi, ki pa ni bila opremljena z propagando, ki sta jo priskrbela ŠOS in DOS. Osebno mislim, da je bil današnji izgred nastavljen ali pa sprožen iz vrst ljudi, ki jim zahteve protesta niso bile v prvem planu (zadnje čase je vse več ljudi, ki se za sprostitev radi izživljajo nad tujo lastnino, nek delež je tudi t.i. obritoglavcev).
  Sicer pa, http://anze.frantar.com/2010/05/19/protest-ko-niti-chuck-norris-ne-more-vec-pomagati/ – nekaj bolj zgodnih foto utrinkov.

  Odgovori
  • Aleš Čerin
   Aleš Čerin says:

   @Anže: Sploh ne. Protest sem spremljal od začetka do nekako 15.30. Že na Prešernovem trgu se je z govori, predvsem pa s tonom govorcev ljudi podžigalo, pravzaprav hujskalo. Kaj pa pomendi majica organizatorjev “Imaš jajca?” kot to, da naj ljudje pač prinesejo jajca s seboj in jajca (ter plastenke) so začela takoj padati po policistih in varnostnikih.

   Čez nekaj časa so bili to že koli od transparentov in tako naprej, do kock. Sam sem bil (da bi bolje fotografiral) v prvi vrsti in pri meni se je kar dogajalo. In verjemi okoli mene so bili mladeniči in mladenke, opiti, …, ki jim ne bi prisodli da so kakšni obritoglavci.

   Z megafončki so sicer nekaj pozivali, pa niso uspeli. Ko je množica razkurjena od večurnega podžiganja, gre po svoje.

   Ne kupim tega, da organizatorji niso krivi za izgrede. Sem bil preblizu in vse videl. Kar plačajo naj za škodo. Ni dovolj samo pozivati, treba je tudi kaj storiti. Gobezdači so dobri, pri dejanjih se jim pa zatakne.

   Odgovori
 2. Rado
  Rado says:

  Takšen koncert bi si lahko študentje pripravili na kakšnem primernejšem kraju. Najbolje na kakšni gozdni jasi, saj s takšnim obnašanjem ne sodijo drugam kot v gozd. Če so demonstracije, naj bodo demonstracije, ne pa vsesplošno popivanje in huliganstvo ob rokerski glasbi. Predvidevam, da je nekaj študentov, ki še znajo pametno in tezno razmišljati, (če so takšni sploh bili na demonstracijah) in prav takšni bi bili dovolj primerni za dogovarjanje z vlado, takšni bi lahko dosegli več. Res je, da novi zakon preveč posplošuje študentske “pravice”, vendar sem mnenja, da se s pamentnim dialogom lahko doseže več konsenza. Morajo pa se študentje zavedati, da nimajo samo pravic, pač pa tudi obveznosti, ki pa jih na ulici s popivanjem in huliganstvom prav gotovo ne izplonjujejo. Če bi redno študirali in manj mislili na zabavo, potem ne bi bilo potrebe, da bi si morali iskati delo 8 ali pa celo več let. Naj malo prevetrijo svoje študentske organizacije in naj “študente” (nekateri so stari že krepko čez trideset) v njihovih odborih naženejo, saj so takšni tam le zaradi zaslužka in pririotet, ki jih s pridno izkoriščajo v svojo korist. Le ti so pravi husjkači, kateri kvarno vplivajo na ostale, jih počasi spreminjajo v pijančke in vandale. In takšni naj bi v bližnji prihodnjosti vodili podjetja, bili zgled otrokom, ali celo nekateri vodili državo?
  Pa lep pozdrav.

  Odgovori
  • Aleš Čerin
   Aleš Čerin says:

   @Rado: Sam pravim, da niti demonstrirati ni treba. Študentsko delo je pravzaprav v Evropi unikum. Sploh ko se ga podaljšuje v nedogled.

   Zelo se strinjam s Harisom v prispevku na Drugem svetu, ko pravi: “Čisto nobenega razloga ni, zakaj bi bilo delo študentov in dijakov subvencionirano. Drugače bi bilo, če bi bili gibalno omejeni ali imeli kakšne druge psihofizične okoliščine, ki bi jih naredile manj konkurenčne.

   Tako pa ne smemo olajševati dela ljudem, ki so v najbolj produktivnem delu življenja, ki imajo celo končano srednjo šolo in ki so popolnoma delovno spodobni. Ne smemo, ker to delamo na škodo vsem mladim, ki so brez tako imenovanega statusa in ki bi radi že začeli si ustvarjati družino pa nimajo službe, in na škodo delavcem v tovarnah, ki delajo za minimalno plačo.” Preberi do konca.

   Odgovori
 3. Nejc
  Nejc says:

  Sam sem sicer študent, vendar se demonstracij nisem udeležil ravno iz razlogov, ki so jih navedli fantje zgoraj (da malo delo ni tako slaba zadeva, da sami sebi kopljemo tla pod nogami s študentskim delom,…)

  Mislim da večina demonstrantov sploh ni vedela proti čemu demonstrira! Na TV-ju so videli kaj se dogaja v grčiji in se jim je ta protest zdel super priložnost da to izkusijo tudi sami!

  Aleš, zelo dober članek!

  l.p.

  Odgovori
 4. Karmen
  Karmen says:

  Aleš, všeč mi je tvoje razmišljanje. Tukaj je bilo res obilo hujskanja in dezinformacij, baje naj bi vlada vzela študentom in dala Grčiji ipd.

  Mladi, ki so že itak precej nezadovoljni zaradi družbenega vpliva, ki mu zapoveduje trend potrošniške mrzlice “MUST HAVE”, mislijo, da imajo vsega premalo ter hočejo samo več in več. Od nezadovoljstva do nasilja pa ni daleč.

  Odgovori
  • Aleš Čerin
   Aleš Čerin says:

   @Karmen: Hvala. Ma kot sem opazil, je bilo mlade lahko nahujskati kar tam z odra. Malo je dodala še muzika, veliko pa alkohol. Pa je.

   “Must have” mrzlico pa privzgajamo kar starši. Tako, da si del krivde lahko kar pripišemo.

   Odgovori
 5. donkarlos
  donkarlos says:

  Vse je dovoljeno. To je posledica marksistične vzgoje.

  Marksisti so obljubili osvoboditev v imenu bratstva, a uspela jim je samo osvoboditev najbolj primitivnih vzgibov človeške nature.

  SREČNO

  Odgovori
  • Aleš Čerin
   Aleš Čerin says:

   @Donkarlos: Ne strinjam se povsem, da je to rezultat marksistične vzgoje. To je rezultat permisivne vzgoje, to je kot pravi mag. Branko Cestnik “rezultat politike, ki je odrivala vzgojo in poudarjala izobrazbo”.

   Tale Cestnikov članek je vreden ogleda.

   Odgovori

Trackbacks & Pingbacks

 1. Naša mladina: verjame v poštenost: http://skrci.me/k5GnO, je ustvarjalna: http://skrci.me/elastomobi in tudi razbija: http://skrci.me/W2sP3

 2. Aleš Čerin pravi:

  Naša mladina: verjame v poštenost: http://skrci.me/k5GnO, je ustvarjalna: http://skrci.me/elastomobi in tudi razbija: http://skrci.me/W2sP3

 3. […] Aleš Čerin 24. 05. 10 ob 9:39 am Sem bil na študentskih in dijaških protestih. V prvih vrstah. Da bi začutil mladino današnjega dne. Da bi dobil sporočilo. In sem ga […]

 4. jAKOB pravi:

  RT @AlesCerin: Imamo jajca. Na fasadi parlamenta. http://bit.ly/dm7xXM

 5. Aleš Čerin pravi:

  Fotoreporter z bojišč. Moj blog: http://bit.ly/dyxX5B na Časniku: http://bit.ly/b3T6pW na Politikusu: http://bit.ly/bX7zRZ Žalostno …

 6. Fotoreporter z bojišč. Moj blog: http://bit.ly/dyxX5B na Časniku: http://bit.ly/b3T6pW na Politikusu: http://bit.ly/bX7zRZ Žalostno …

 7. Aleš Sušnik pravi:

  RT @GercarMatjaz: "Imamo jajca. Na fasadi parlamenta. | PREPROSTOST" – http://bit.ly/aR10GK (via @Apture)

 8. Imamo jajca. Na fasadi parlamenta. http://bit.ly/dm7xXM (via @AlesCerin)

 9. RT @AlesCerin: Imamo jajca. Na fasadi parlamenta. http://bit.ly/dm7xXM

 10. "Imamo jajca. Na fasadi parlamenta. | PREPROSTOST" – http://bit.ly/aR10GK (via @Apture)

 11. Aleš Čerin pravi:

  Imamo jajca. Na fasadi parlamenta. http://bit.ly/dm7xXM

Pusti komentar

Se želite pridružiti pogovoru?
Vabljeni ste, da prispevate!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja