Likerji ali kako porabiti “šnopc”

Večkrat dobim za darilo kakšno žgano pijačo, recimo domače žganje. Pa se mi ga je kar nekaj nabralo. Samo žganje mi ne gre in ne gre “dol”. Kar je sicer dobro, kajne. Pa sem se zmislil, da naredim kakšen domač liker. Tudi zato, ker sem letos nabral nekaj borovnic in zato, ker mi na vrtu raste veliko zdravilnih rastlin.

Zeliščni liker

– 200 g svežih zdravilnih rastlin v poljubnem razmerju (od razmerja bo seveda odvisen okus – sam rastlin točno ne odmerjam, ker mi je všeč, da je vsako leto malo drugačen okus). Letos sem uporabil meto, meliso, kamilico, žajbelj, rožmarin, sivko, ognjič, komarček, janež, dobro misel, timijan, celo malo cvetnih listov vrtnice.
– 300 g sladkorja
– 1 liter domačega žganja.

Priprava: V kozarec naberi čiste in suhe rastline, natehtaj sladkor in zalij z žganjem. Pusti stati v temnem prostoru kaka dva tedna. Vmes nekajkrat pretresi ali premešaj. Precedi skozi gosto cedilo. Hrani v čisti steklenici na temnem.

Borovničev liker

– 500 g sveže nabranih borovnic
– 500 g sladkorja
– 1 liter domačega žganja

Priprava: V kozarec dodaj po plasteh borovnice in sladkor, ter pusti na soncu kaka dva tedna, da se sladkor raztopi. Vmes nekajkrat premešaj. Precedi in dodaj 1 liter domačega žganja. Tak liker ima kar izrazit okus po sadju iz katerega je skuhan “šnopc”, zato nekateri zamenjajo žganje z vodko, ki je nevtralnega okusa.

Ne bi rad delal reklamo za alkohol, menim pa, da dober liker v zmerni količini in še to bolj poredko ne more škodovati.

OPOZORILO! Alkoholne pijače uživajte zmerno in nikoli takrat, ko vozite. Opozarjam tako kot je po zakonodaji“Minister za zdravje opozarja: Prekomerno pitje alkohola škoduje zdravju!“.

Foto: Aleš Čerin

0 odgovorov

Pusti komentar

Se želite pridružiti pogovoru?
Vabljeni ste, da prispevate!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja