Očistimo Slovenijo: Ponosen sem in vesel

Ponosen na svoja sinova, ki sta čistila skupaj z mano.

Ponosen sem na moje odrasle skavte, ki so trdo delali ves dan in po koncu akcije vztrajali še dve uri za nakladanje.

Ponosen sem na organizatorje, ki so se odlično, zavzeto in odgovorno lotili tako velike akcije in več mesecev življenja posvetili bolj čisti Sloveniji.

Ponosen sem na svoje sodržavljane, ki so se tako množično odzvali in prispevali k lepšemu in bolj zdravemu okolju.

Več kot 200.000 (10%!) se nas je danes zganilo, zavihalo rokave, se združilo v akciji, ki je poleg tega, da je zelo praktična, tudi povezovalna. Združila nas je v skrbi za našo skupno domovino. Pokazali smo, da nam ni vseeno in da nas prava reč lahko združi v dobrem. Dobro znamenje.

Foto: Aleš Čerin

21 odgovorov
 1. ana od srca
  ana od srca says:

  Živjo!

  Meni so poslali tale sms (skavti), morda pa niso mislili prehudo resno! 😀
  Zaradi vaše lastne varnosti vam sporočamo,

  da v soboto, 17. 4. 2010

  ne zapuščate vašega doma,

  saj se po Sloveniji pobirajo smeti!

  Vesela sem, da se kaj dobrega dogaja v naši ljubi državi!

  Odgovori
 2. Patrice
  Patrice says:

  Vesel sem, da sem bil zraven. Sicer nisem tok vn potegnu, ampak iz grmičevja sem pa vseen par flaš pa piksen ven potegnu (kar zamudno), moji frendi (tudi otroci) so najdl še kej druzga, tudi igle. Pa lepo smo se imel !!! Lahko pa rečem vsem Slovencem: Slovenija gre NAPREJ !!!

  Odgovori
 3. miro
  miro says:

  super. tudi Bratovščina iz Domžal smo lepo čistili in v dobri uri in pol nabrali za celo traktorsko prikolico nesnage. Dobro, da imamo našega SKAVTA Petra, ki ima kmetijo, da nam je takoj odpeljal smeti na zbirno mesto, kjer jih bodo pobrali komunalci. Filmček si lahko ogledate na spletni strani http://www.youtube.com/watch?v=apFFJw9wfgk
  bi pi
  miro plesoči gams

  Odgovori
 4. kolos
  kolos says:

  Zahvala in vsaka čast vsem organizatorjem in sodelujočim v akciji! Tudi na Štajerskem smo pridno odstranjevali človekarijo (po moje je svinjarija neprimeren izraz za to, kar počne in zapušča za SEBOJ t.i. moderni človek…) Količina odvržene nesnage je bila večja od pričakovane, že kmalu po poldnevu je začelo primanjkovati vrečk za zbiranje.
  Po prostovoljnem odstranjevanju pa ostaja naša dolžnost preprečevanje (npr. kupovanje čim manj zapakiranih izdelkov) – če ne drugače, tudi s prijavami brezvestnih tipov, ki odmetujejo v naravo in ustvarjajo divja odlagališča.

  Odgovori
 5. Peter
  Peter says:

  Vse pohvale. Potrebno je še spopdbuditi ali zbuditi politike in strokovnjake, da ne bodo imeli pogled le za štiri leta naprej. Tu mislim na miljardne projekte kot so gradnja novega bloka termo elektrarne. Gremo naprej! Očistimo spodaj in zgoraj!

  Odgovori
 6. Judita
  Judita says:

  Tudi sama sem ponosna na vse tiste, ki so sodelovali pri čistilni akciji Slovenije. Še posebej gre zahvala vsem tistim prvim, ki so se odločili da to akcijo organizirajo in so vztrajali do konca!!! Uau, kako le mora biti oroganizatorjem pri srcu, ko vidijo, kakšno množico ljudi jim je uspelo spraviti na noge – v akcijo – in to za nekaj, kar ni čisto nič “popularno”…… res iskrene čestitke vsem tistim!
  Meni sami je pa v čast, da sem imela priložnost sodelovati v tako veliki stvari.
  Sedaj, ko poznamo način, ko je osnovni mehanizem že vpeljan, bi lahko začeli tudi akcijo, v kateri bi kupovali samo tiste izdelke, ki imajo recimo čim manj plastične embalaže….. pijač v plastenkah, pijač v pločevinkah…..tega je bilo pri našem pobiranju ogromno…
  da bi “čistočo” naredili za moderno 🙂

  Odgovori
 7. Katra
  Katra says:

  Tudi pri nas smo bili zeloooooo pridni, na robovih navidezno čiste zelenice smo nabrali za tri kombije kosovnih odpadkov, tistega, kar je končalo v vrečah raznih barv niti nismo merili.
  Se pa sprašujem, kakšno sporočilo so včeraj dobili “proizvajalci smeti”? Bojim se, da jim dajemo potuho. In da smo čistili pretežno taki, ki ne smetimo.

  Odgovori
 8. Aleš Čerin
  Aleš Čerin says:

  Hvala vsem za komentarje. Iz njih razberem pravo navdušenje. Krasno ne?

  @Katra: Seveda smo bili nekaterim v spodbudo drugim v potuho. Po moje smo bili veliko bolj v spodbudo. Po moje se je začel premik v glavah. Je pa to seveda samo začetek procesa. Kolikor poznam organizatorje, to ni konec pač pa začetek.

  Odgovori
 9. Danilo
  Danilo says:

  Odlična akcija za mobilizacijo ljudi. Sploh ni enostavno pripraviti 12 % Slovencev, da gre v akcijo. Upam, da se bodo stvari nadaljevale, in to precej hitro in načrtno, sicer so bo tudi demobilizacija zgodila zelo hitro.
  Pozitiven pa je že sam učinek in seveda občutki, ki so se porodili v ljudeh.

  Odgovori
  • Aleš Čerin
   Aleš Čerin says:

   Danilo, ja res akcija bila izjemno motivacijsko zastavljena, odlično organizirana, pobudniki so resnično karizmatični, … predvsem pa vedo kaj delajo. In kot vidim delajo na dolgi rok. Sploh ne tako “horukarsko” kot bi jim nekateri radi pripisali.

   Sem vesel, da sem bil zraven malo bolj od blizu …

   Odgovori
 10. martin
  martin says:

  Saj lepo za to akcijo! A bila je taka bolj ad hoc varjanta, ki problema ne bo rešila. Zdaj je treba pritisniti na državo da se zadeve uredijo še inšpekcijsko (zakonodajno so že) in pri tem se ne sme popuščati niti za centimeter! To, da so se kazali na slikah ko so čistili in so se smehljali ni dovolj! Če jih je pucalo 12% sem ziher da jih je vsaj še 1x toliko podpornikov, ki se zaradi takšnih in drugačnih obveznosti niso udeležili akcije!

  Odgovori
  • Aleš Čerin
   Aleš Čerin says:

   @martin: Se strinjam. Ena akcija problema ne more rešiti v celoti. Je pa uspeh dobro pokazal kaj si ljudje mislijo o klobasanju o trajnostnih razvojih – tam nekje v oblakih. Verjetno se strinjava, da je bila velik in to praktičen korak v pravo smer.

   Se strinjam se vami, da so na vrsti politiki. In kot vem gredo koraki organizatorjev že od začetka tudi v to smer. In kot jih poznam ne bodo odnehali kar tako.

   Odgovori

Trackbacks & Pingbacks

 1. […] Meni je bilo hitro znano, da je dekle, ki je to akcijo organizirala in vodila, skavtka. Poznam veliko skavtov, čeprav sam nisem bil skavt, kajti katolik sem postal takrat, ko so skavti že odhajali iz […]

 2. […] This post was mentioned on Twitter by Aleš Čerin, Župnija Štepanja vas. Župnija Štepanja vas said: Očistimo Slovenijo: Ponosen sem in vesel Več kot 200.000. Pa to ni res! Poglejte si fotke iz našega smetišča. http://bit.ly/92M8aA […]

 3. Očistimo Slovenijo: Ponosen sem in vesel Več kot 200.000. Pa to ni res! Poglejte si fotke iz našega smetišča. http://bit.ly/92M8aA

 4. Aleš Čerin pravi:

  Očistimo Slovenijo: Ponosen sem in vesel Več kot 200.000. Pa to ni res! Poglejte si fotke iz našega smetišča. http://bit.ly/92M8aA

Pusti komentar

Se želite pridružiti pogovoru?
Vabljeni ste, da prispevate!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja