Sadni jogurt si lahko pripravite kar doma
Sadni jogurt vsebuje za moj okus preveč umetnih arom. Sadje nikoli nima toliko (niti ne takega) okusa kot ga ima sadni jogurt. Čudno kajne? Pa še relativno drag je in preveč embalaže se zmeče stran.
Predlagam, da sadni jogurt pripravite kar sami iz sezonskega sadja, ki ga imate na vrtu ali pa ga kupite na tržnici. Sami največ uporabljamo jabolka, borovnice, maline, banane, hruške.
Banane kupite vedno tiste, ki so “preveč” zrele; pikaste ali celo rjave – sam sem plačal zadnjič 0,5 €/kg, kar je več kot 50% ceneje kot stanejo “zelene” ali ravno prav zrele banane. Pa še bolj aromatične so.
Recept za sadni jogurt iz kupljenega navadnega jogurta
- 1 kg banan ali drugega sadja (=0,7€ velja za banane)
- 3 l navadnega tekočega jogurta (=5,22€)
- 250 g sladkorja (=0,21€) – sladkor lahko tudi izpustite in dobite lahki jogurt
Skupaj: 6,02€ za približno 4 l odličnega sadnega jogurta
Zmešajte s paličnim mešalnikom. Natočite nazaj v embalažo (mi kupujemo litrske jogurte od Ljubljanskih mlekarn) in hranite v hladilniku.
Finančna in ekološka plat
- Vedno kupujte jogurt v litrski embalaži. Tako vržete stran najmanj embalaže na količino jogurta.
- 4 litre doma narejenega sadnega jogurta (če ga pripraviš iz kupljenega navadnega jogurta) stane 6,02 €.
- 4 litre jogurta pomeni 25 jogurtov po 160 g in to znese 13,25€ , kar pomeni, 220% cene domačega jogurta.
- Pa še 25 lončkov, ki veliko močneje obremenjujejo okolje, kot trije tetrapaki, ki so vsaj delno narejeni iz papirja.
Da ne govorimo kakšna “natega” so takoimovani “protinapihnjenostni” jogurti, ki jih prodajajo skoraj kot zdravila, četudi so pravzaprav samo jogurti, podprti z agresivno in zavajujočo reklamo. Več o tem kasneje.
Foto: Ruben Joye, SXC
Jaz si včasih v jogurt zamešam marmelado, saj moja mama naredi veliko kozarcev marmelade. 🙂
Za pozimi pride prav tudi zmrznjeno sadje – tisto kar ostane od poletnega in jesenskega obilja.
Ce hoces uporabiti jogurt kot kulturo za svojega, ne sme biti pasteriziran. Uporabni so vsi, ki se oglasujejo, da imajo zive bakterije, zelo dobre rezultate dobivam z navadnim Egom iz LJ mlekarn.
Zimska varianta: eno jabolko, ena pomaranča, jogurt in po vrhu potresem eno žlico muslijev
Spomladanska varianta: jagode, češnje…
Poletna varianta: breskve, marelice, nektarine, borovnice, maline…
Jesenska: hruške, slive…
Enostavno, lahko in osvežilno – za zajtrk (z malo več muslija) ali večerjo :), pogosto na moji mizi (in v želodcu)
Odlično! Hvala, da si me dregnil!
Hvala vsem za dopolnitve. Očitno se tak način kar precej uporablja.
Sabina: Zmrznjeno sadje tudi “deluje” seveda. Samo jogurt je zelo mrzel, če sadja preje ne odtajaš. Marmeladke v jogurtu – tudi super. Zame še boljše, ker sem bolj sladkosned.
Slovon: Seveda jogurt ne sme biti pasteriziran, samo se mi zdim, da so taki itak redki.
Mimmy: Odlične variante!
Dani: Da te nisem preveč dregnil 🙂
Zdravo.
Tole me je kar presenetilo, ko sem bral, ker ravno želim naresti domači kozji jogurt.
Me pa zato zanima, če kdo ve kje se lahko kupijo Jogurtove kulture? Bi jih nujno potreboval in hvaležen bi vam bil za odgovor.
LP Rok
@Rok: Sam ne bi kompliciral. Ti namesto kulture bakterij dodaj kar pol jogurtovega lončka jogurta pa bo.
Ne vem kje bi se kulture dobile. Sam sem jih nekoč na mlekarskem inštitutu.