Kompulzivno zapravljanje na Ministrstvu za šolstvo

Na dnevniku RTV Slovenija so poročali, da je Ministrstvu za šolstvo ostalo nekaj milijonov € denarja, ki ga je treba zapraviti (no ne vem sicer zakaj) do konca leta. Šolam so enostavno poslali sklep o sofinanciranju računalniške opreme. Šole si tako morajo kupijo prenosne računalnike, internetne dostopne točke in pa digitalne projektorje. Kar za tri miljone € so nakupili te robe. Marsikatera šola bi raje ta denar porabila za kaj drugega, pa ne gre.

Na OŠ v Prulah so jim kratko malo z Ministrstva poslali 5 prenosnih računalnikov. Gospod ravnatelj Dušan Merc je povedal, da računalnikov sicer ne bodo zavrnili, da so nekako veseli Dedka Mraza in da bodo to robo sicer nekako porabili, da pa ne razume zakaj je to potrebno. Da mu izgleda kot nekakšno kompulzivno nakupovanje.

Srednje šole so morale kupiti vsaj sedem prenosnih računalnikov, poleg tega pa še en projektor in eno internetno dostopno točko. Kar na ukaz, pa če imamo te robe dovolj ali pa ne.

Novinarka v Dnevniku pravi, da na številnih šolah ne vedo kaj bi s tem sploh počeli in da ne ve zakaj so dobili tako majhne prenosnike in ne to kar resnično potrebujejo. Pa jim odgovori vrli uradnik z ministrstva (pazite izražanje!): “Saj ravno zato, ker mi mislimo, da to potrebujeo, pa se niso za to odločili.” Gospodje ali ste sploh že kdaj učili v razredu in tudi če ste, kako bi vi lahko vedeli kaj potrebuje npr. učiteljica v osnovni šoli Poljane v Poljanski dolini? Ali smo res še v obdobju centralno-planskega gospodarstva?

Poglejte si prispevek v celoti.

Ministrstvo za šolstvoTako so šole skupaj kupile 4.500 prenosnih računalnikov, 660 internetnih vstopnih točk in 800 projektorjev. Država pa je porabila več kot 3.000.000 (z besedo trije milijoni!) €. Res ne razumem ali se v tej socialni stiski res ne da izstopiti iz okvirov, ki smo jih navajeni v javnem sektorju, kjer velja pravilo, da je denar treba do konca leta zapraviti, če ne ga drugo leto ne dobiš več.

Gospod minister Igor Lukšič, ki za pojasnila sploh niste imeli časa, verjamem, da vam je težko razumeti, da 3.000.000  €, ki vam padejo “z neba” (iz davkoplačevalskega denarja bolj natančno), ne pomenijo veliko. Verjetno kot profesor še niste postavljali podjetja pokonci, ni vam bilo treba ničesar prodati za vašo plačo in tudi nikoli niste bili odvisni od proizvodnega ciklusa (razvoj – proizvodna – prodaja). Pa vendar: Ali se res ne bi dalo nekako “stopiti v čevlje” delavk v Muri, ki so na socialnih transferjih, pa v čevlje delavca, ki zasluži 400€ mesečno? To pomeni 7.500 takih plač ali drugače 625 ljudi, bi imelo kruh (pravzaprav nič drugega) za celo leto.

Ali na Ministrstvu res ne premorete nekaj občutka in dejanj solidarnosti in razumevanja? Sem ogorčen in žalosten, a niti ne presenečen. Pa da vidimo kako bo odreagiral g. predsednik vlade, ki si kave plačuje sam. Da bo zgled drugim, je rekel.

Foto: PhotoXpress, RTV Slovenija

11 odgovorov
 1. Sandi
  Sandi says:

  To je samo posledica načina financiranja v podobnih organizacija. Ta način se uporablja v večini držav. To ni nič novega. Obstoječ način način financiranja je sicer moč prilagajati in izboljševat. V Sloveniji teh izboljšav nisem zasledil. Menim, da so članki kot je zgornji, malce za časom. Če pa je že potreba po tovrstnih člankih pa je pomembno, da stvar razumemo in predlagamo izboljšave, če ne je sam članek čisto brezpredmeten in kakih 20 let prepozno objavljen :). Tovrstne bedarije se dogajajo v vseh zavodih in državnih ustanovah in to že več kot 20 let.

  Odgovori
 2. Aleš Čerin
  Aleš Čerin says:

  @Sandi: Hvala za vaš komentar. Seveda vem, da je tako v večini organizacij, ki ne zaslužijo svojega denarja na trgu in nimajo jasnega lastnika. Te stvari se v takih sistemih dogajajo in se še bodo. Pomembno je, kako odločevalci ukrepajo. V demokratičnih državah takemu ravnanju sledi odstop oziroma zamenjava ministra, kar je jasen opomin nasledniku.

  Vseeno je treba na te stvari opozarjati. To je naredila RTV Slovenija in to sem naredil jaz.

  Sam nisem odločevalec, pa vendar imam vsake 4 leta svoj glas. In pri volitvah je treba take reči tudi upoštevati, kajne? To so naše možnosti kot volivcev.

  Sam se s tezo, da če “itak vsi tako delajo”, kar nekako sledi iz vašega komentarja, da potem ni treba opozarjati na napake, nikakor ne strinjam. Tudi če sem 20 let prepozen.

  Tudi s tezo, “če ti ni všeč, pa predlagaj izboljšave”, se ne strinjam, ker nisem na mestu premierja Pahorja. Če bi pa bil na njegovem mestu, bi takega ministra zamenjal, še posebno ker je v tako skrajnem nasprotju s tem kar premier Pahor hoče povedati s svojim zgledom (ki ga sicer zbanaliziral v samoplačevanje kave).

  Moč rešiti in v naprej (se strinjam, da samo delno) preprečevati take zadeve je v jasnih vrednotah, ki bi jih moral komunicirati premier (pa saj delno jih) in v ukrepanju (tega pa ni).

  Tudi s predsednikom države, ki se je za 89.000 € peljal v Bosno in nazaj je bil tak primer. Ni ukrepal. In ob neukrepanju se nepravilnosti razpasejo.

  Saj ni problem v tem, da se take reči 100% ne smejo dogajati. Se dogajajo, zaradi sistema in se bodo, je pa razlika, če se zaradi ljudi, ki imajo moč in je ne uporabijo, preveč razpasejo. Glejte, to je tako kot z birokracijo (se poslovno veliko ukvarjam z zmanjševanjem pretirane birokracije): Če se zelo aktivno in načrtno ne boriš proti njej, se kar razpase, se kar krepi in na koncu zamori vse kar je zdravega.

  Upam, da sem bil jasen glede rešitev. Itak bi te rešitve morali ljudje na pomembnih mestih poznati, kajne?

  Odgovori
 3. Don Marko M
  Don Marko M says:

  Sem gledal tudi sam tisto izjavo “modrijana” iz ministrstva. Če se mene vpraša bi to bila zadnja njegova službena izjava, ker bi nadaljevanje kariere izvajal na terenu, kjer bi zbiral in sortiral tehnične odpadke, tudi pc-je, projektorje,itd. in to toliko časa, da bi povrnil te milijone. Sem šel brskat, če je ministrstvo objavilo kje razpis za to zadnjo tehniko, pa ga nisem našel. Mogoče zato, ker nisem tam na ministrstvu in nimam ljubice, ki ima trgovino s tehničnim materialom.

  Naslednji korak naših ministrsko izobraženih bo verjetno, ko bodo na ministrstvu za kmetijstvo ugotovili, da morajo še letos porabiti sredstva in zato bo vsak državljan dobil 20 litrov vina. Iz istega razloga pa bodo na notranjem ministrstvu ugotovili, da vsak državljan pod nujno potrebuje eno pištolo in jih bodo razdelili. Normalno zaradi tega, ker….”Saj ravno zato, ker mi mislimo, da to potrebujejo, pa se niso za to odločili.”

  Odgovori
 4. Aleš Čerin
  Aleš Čerin says:

  @Don Marko M: Hvala za duhovit komentar.

  Ja, tale prispevek se splača še enkrat pogledati in malo analizirati izjavo ministrskega “modrijana”.

  Kaj praviš kaj blogerji še lahko naredimo, razen, da takole objavljamo?

  Odgovori
 5. Don Marko M
  Don Marko M says:

  ma sem prispevek več kot pozorno gledal in poslušal, čeprav nerad zgubljam čas za nepotrebno…..vidim pa, da si se odločil Čač-u narediti prepotrebno reklamo…. 🙂
  o, blogerji lahko marsikaj naredimo, povzdignemo ali zagrenimo…..vsekakor odličen začetek so takšni zapisi, čeprav bi sam dosti raje, kot takšne naslove, bral tiste….”ministrstvo za medije od danes do preklica ukinja tv dnevnike, zasedanja parlamenta in ostale politične talk kmetije”…..zdaj, če ti začnem tukaj pisati, kaj mislim kaj vse blogerji lahko, obstaja vsa verjetnost, da si bo kdo izposodil ideje….brezplačno seveda….pa ti bom raje na mailu več o tem….

  Odgovori
 6. javni kulturnik
  javni kulturnik says:

  Se v osnovi strinjam, da je to res krizni ukrep (beri-ukrep, ki vzpodbuja krizo).
  Tudi, ce denarja ne bi uporabili, bi se po vsej verjetnosti s kaksnim sklepom vlade dal preusmeriti v bolj “edukativne in humanitarne” namene.
  Denar, ki se ga ne porabi, se vedno ostane v drzavnem proracunu. Tako, da trditev, da se ne da, je samo izraz razmisljanja in dejanske usposobljenosti odgovornih na doticnem ministrstvu.
  (pardon za sumnike)

  Odgovori
 7. Sabina
  Sabina says:

  Ja, če sam ne rabiš zaslužiti denarja, ga z lahkoto zapravljaš, kot dela naša vlada. In to dostikrat za nekoristne stvari.
  Kaj če bi denar raje namenili temu, da korenito prenovijo šolski sitem!

  Odgovori
 8. GREGA
  GREGA says:

  No še en lep dokaz več kako vlada govori eno, dela pa povsem nekaj drugega, in po vsem tem bi nas( državljane, ki za razliko od njih živimo od tistega kar sami ustvarimo) radi še dodatno obdavčevali, bravo vlada???!!!
  Zanima pa me, če obstajajo kje podatki kdo oz. katera firma je dobila posel leta, na kakšen način, ker mi vse preveč diši po tisti satari korupciji, ko vlada podari posel firmi, ki je tako ali drugače povezana z vladujočo elito!!

  Odgovori
 9. janka
  janka says:

  Na žalost se to dogaja na vseh ministrstvih in javnih službah.
  Po drugi plati pa poslušamo in beremo kakšen je primanjkljaj v proračunu. Vsi se bojijo, da bodo naslednje leto dobili manj denarja. Vladajoča koalicija pa tako kot vse prejšnje, podpira in spodbuja tako početje. Tudi mi vsi, ki vemo za te zadeve in smo tiho, ker se bojimo kako bomo šikanirani, če na glas in po pravici povemo .
  In ne nazadnje bomo od istega ministrstva poslušali o vrednotah, kako moramo vzgajati in podoben bla, bla, bla.

  Odgovori

Pusti komentar

Se želite pridružiti pogovoru?
Vabljeni ste, da prispevate!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja