Starši in varnost v prometu


Takole pravijo na Varna-vožnja.si (zanimiv portal, kjer se lahko preizkusite v virtualnem svetu varne vožnje – POSKUSITE):

Leto 2008 je bilo na slovenskih cestah usodno za 209 žrtev prometnih nesreč. Leto poprej pa za 287. Potrudimo se, da bo letošnja številka še nižja!

Za 27% manj mrtvih na naših cestah! K temu je pripomogel po moje tudi tako silovito kritizirani, bolj restriktivni Zakon o varnosti cestnega prometa o katerem sem že pisal.

Tudi sam imam občutek, da se je hitrost na naših cestah malo umirila. Še vedno je neprilagojena htrost najpogostejši vzrok  nesreč (glej še malo statistike). Seveda, da so še ekstremi in ti vedno bodo. Predvsem me skrbijo mladi, ki imajo vedno večji dostop do hitrih avtomobilov (morda pa bo gospodarska kriza tudi tu pomagala?).

Kaj pa lahko starši naredimo za večjo varnost nas in naših otrok?

 1. Avto (in tudi druga prevozna sredstva) vozite zelo striktno po predpisih. Otroci vas opazujejo, če komentirajo ali ne, se od vas učijo. Tudi nekatere na videz nelogične omejitve hitrosti so del zakonodaje, ki jih je treba spoštovati.
 2. Če avto posojate otroku (jaz vsak kilometer vožnje svoji hčerki zaračunam – avto pač ni zastonj in s tem tudi spodbujam uporabo javnih prevoznih sredstev), mu ga dajte za “normalne” vožnje in ne za pot na nočne zabave. To kar kliče po nesreči: malo alkohola, objestnosti, važenja, tekmovalnosti, ….
 3. Kot kolesar se držite predpisov in poskrbite za varnost – z zaščitno čelado. Veliko vidim (ne sedaj pozimi seveda) družin na kolesih, ko imajo otroci čelado, odrasli pa ne. Najkasneje v puberteti bodo vsi otroci brez čelade. Tudi ne vidim nobene logike tu: ali je odrasla glava kaj trša kot otroška, ali jo je manj škoda?
 4. Kot pešec se obnašajte zgledno. Veliko vidim v našem okolju odraslih, velikokrat tudi z otrokom, ko prečkajo cesto, četudi imajo podhod (prišparajo seveda nekaj časa: 2 minuti!). Otroci se seveda učijo od nas, kje se zares prečka cesto.
 5. Kot pešec poskrbite za vidnost (kresnička, odsevni trakovi, odsevni jopiči, luč) in striktno zahtevajte od otrok uporabo odsevnih teles. Ali vam življenje otroka pomeni toliko, da se zanimate za njegovo obnašanje na cesti?

Srečno na poteh v letu 2009!

Aleš Čerin

5 odgovorov
 1. *maxika
  *maxika says:

  Absolutno sem za varnost in vse… Ampak – zaračunavati hčeri vsak kilometer vožnje z avtom?! Predvidevam, da je to, če se sama vozi… Mi (ali sosedi) peljemo otroke praktično vsak dan v šolo in nazaj, ker je vmes odsek glavne ceste, ki je brez pločnika in nepregleden, pa še v hribih smo… No, zdaj bom imela pa slabo vest!

  Odgovori
 2. Aleš Čerin
  Aleš Čerin says:

  *maxika: Ja seveda, če se sama vozi po svojih poteh. Ali je vtem kaj spornega zate? Avto stane, otroci (pri 24ih letih) se pa tudi lahko osamosvojijo tudi glede avta. Brez tega se mi zdi sploh ne razumejo, da avto sploh kaj stane…

  Seveda ej treba otroke voziti. To smo (in še delamo) tudi mi. Še posebej ko gre za varnost. Bodi brez slabe vesti.

  Odgovori

Trackbacks & Pingbacks

 1. Edusatis pravi:

  Plundra, plundra, … Pa vendar se da teči po cestah v mraku. Z odbojnimi telesi seveda (trakovi, kresnička, …). 6 km http://bit.ly/60EiPD

 2. Aleš Čerin pravi:

  Plundra, plundra, … Pa vendar se da teči po cestah v mraku. Z odbojnimi telesi seveda (trakovi, kresnička, …). 6 km http://bit.ly/60EiPD

 3. Aleš Čerin pravi:

  Včeraj smo se ujezili na pešce, ki niso vidni. Pa smo jim začel deliti kresničke. Kako so bili presenečeni! http://bit.ly/5dCbZ

Pusti komentar

Se želite pridružiti pogovoru?
Vabljeni ste, da prispevate!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja