Preprosta kresnička rešuje življenja

Pri vožnji v temi se velikokrat izogibam naseljem, misleč, da na nenaseljenih področjih ni pešcev. Tako sem včeraj lepo počasi vozil od Črnuč proti Brodu. Ravno ko sem ženi razlagal, da sem šel malo po “daljšnici”, da ne bi koga povozil, bi kmalu zadel pešca, ki je hodil ob cesti v trdi temi, v rahli megli, v temni obleki, brez kresničke.

K sreči sem vozil zelo počasi in pravočasno odvil. Kaj ko bi več uporabljali PREPROST in poceni izdelek, ki ga poznamo že leta in leta in ki izjemno uspešno povečuje vidljivost: KRESNIČKO.

Potem pa še danes dobim povabilo od Gregorja Reharja v Facebook skupino Bodi preVIDEN! – uporabljaj kresničko!

Sem se vključil in to me je spodbudilo, da sem poiskal podjetje S-PLAST, ki pri nas izdeluje kresničke (vse v skladu s standardi). Za svoje podjetje sem zaenkrat naročil 200 kresničk po ceni 0,45 €/komad – skupaj s tiskom. Si morete misliti, da je potrebno samo 0,45€  (polovica kave!), da lahko rešimo kakšno življenje?

Kresničke bom razdelil skavtom, otrokom svojh partnerjev, prijateljev, vsem, ki jih srečam in vem, da kresničko potrebujejo. Če bi jo imel pri sebi, bi ustavil in jo dal pešcu z začetka zgodbe.

Kaj pravijo o uporabi kresničk:

Na strani Sveta za preventivo in vzgojo v cestnem prometu Republike Slovenije:

Voznik ponoči ali ob slabši vidljivosti opazi pešca s kresničko ali odsevniki veliko prej (na razdalji 136 metrov) kot tiste, ki nosijo temna (šele na razdalji 26 metrov) ali svetla oblačila (na razdalji Kresničke različni oblik38 metrov).

Kresnička je eden izmed odsevnih predmetov, ki ga morajo pešci uporabljati med hojo po robu cestišča v pogojih slabše vidljivosti, t.j. v mraku, ponoči, v megli ali dežju, zato da bi bili bolj vidni in bi jih vozniki tako prej opazili ter se jim varno izognili. Kresnička je lahko različnih oblik, pomembno pa je da ima v notranjosti satovjasto obliko in zato odbija svetlobo pod zelo različnimi koti in tako zagotavlja dobro odsevnost.

Kresničko nosimo tako, da prosto binglja ob desnem boku ali kolenu (oz. ob tistem boku ali kolenu bliže cestišču), saj tako najbolj zagotavljamo, da bo odbita svetloba opozorila voznika, da je tam pešec. Kresnička je najbolj razširjena med šolskimi otroci, lahko pa jo uporabljajo tudi odrasle osebe.

Pa še kaj pravi o kresničkah Zakon o varnosti cestnega prometa, ki o odbojnih telesih govori v 97. členu:

(5) Z globo 80 eurov se kaznuje za prekršek organizator skupine pešcev, če skupina ni osvetljena, kot to določa tretji odstavek tega člena.

(2) Pešec, ki ponoči hodi zunaj naselja ali v neosvetljenem naselju, kjer ni pločnika ali pešpoti, po vozišču ali tik ob njem, mora nositi na vidnem mestu na strani, ki je obrnjena proti vozišču, svetilko, ki oddaja belo svetlobo, ki je vidna s sprednje in zadnje strani ali odsevni telovnik živo rumene ali oranžne barve z vdelanimi odsevnimi trakovi bele barve, ali odsevnik iz prvega odstavka 93. člena tega zakona.
(3) Ne glede na določbe prejšnjega odstavka mora organizirana skupina pešcev, ki hodi ponoči zunaj naselja ali v neosvetljenem naselju po vozišču, uporabljati na začetku in na koncu skupine najmanj po eno svetilko, ki oddaja belo svetlobo. Svetilke morajo biti nameščene tako, da jih lahko drugi udeleženci v cestnem prometu pravočasno opazijo.
(4) Z globo 40 eurov se kaznuje za prekršek pešec, ki ravna v nasprotju z določbami tega člena.

Veliko zdravja smo si želeli v teh dneh. Kaj ko bi še kaj sami naredili kaj za večjo varnost nas in naših otrok!

Aleš Čerin

14 odgovorov
 1. Danilo
  Danilo says:

  Če nisi šofer, si ne moreš predstavljati, kako slabo se vidijo pešci ponoči. Resnično je nujno, da imamo kot pešci nekaj svetlečega oz svetlobo odbijajočega.

  Dobra ideja te tvoje kresničke.

  Odgovori
 2. Blitz
  Blitz says:

  Zdaj pa je res že skrajni čas, da se kaj vidiva. Bom kar vso familijo pripeljal 😉 Se čisto strinjam – že večkrat sem prišel do ugotovitve, da so najbolj ogroženi udeleženci v prometu tudi najbolj brezvestni – pešci in kolesarji. “Počasneži” namreč za svoje gibanje potrebujejo veliko manj svetlobe, pri tem pa sploh ne pomislijo, da so kresničke in luči na kolesu prvenstveno namenjeni “videnosti”

  Odgovori
 3. Aleš Čerin
  Aleš Čerin says:

  Dragi Blitz. Kar celo familijo pripelji. Boste dobili vsak po eno; tudi zate, ki si po moje bolj po redko pešec.

  Imaš prav glede pešcev in morda tudi kolesarjev, vendar moraš po moje ločiti tiste pešce in kolesarje, ki so tudi šoferji. Ti vedo kaj pomeni vidnost.

  Tudi veliko tekačev, vidim z odbojnimi telesi, lučkami, svetlečimi supergi ali hlačami.

  Res pridite kaj na obisk. Sedaj je pravi čas. Da se malo pomenimo, gotovo bo veliko tem.

  Odgovori
 4. Aleš Čerin
  Aleš Čerin says:

  Eva: Tudi sam jih nikjer ne vidim v trgovinah. Sem jih kar naročil 200 in jih bom delil. Se mi zdi, da bi jih morali imeti v vsaki trgovini – pa bi jih človek brez problema kupil. S tem bi varnost otrok in odraslih (tudi kužkov 🙂 ) zelo povečali.

  Ali bi bilo mogoče, da bi takšno reč trgovine morale imeti na vidnem mestu – obvezno? Kaj če bi to zapisali v zakon?

  Odgovori
 5. Ivan
  Ivan says:

  Pred nedavnim se je moja mama zvečer po neosvetljeni cesti vračala domov. Hodila je ob robu ceste oblečena povsem v črno (žaluje za možem), zato jo je voznik opazil zelo pozno. Ker ni vozil hitro se je ob njej ustavil in jo opozoril, da naj si zaradi lastne varnosti nabavi kresničko. Kje je mama kupila kresničko ne vem. Vem pa, da jo sedaj vedno vzame s sabo.
  Po tvojem opisu sodeč si se verjetno peljal po tako imenovani »nemški« cesti. Te ceste, ki je dokaj ozka se zadnje čase raje izogibam ker je nevarna tako za pešce kot kolesarje. Sedaj grem raje po razbremenjeni celovški. Enkrat sem se s kolesom peljal po omenjeni »nemški« cesti pa nisem bil prepričan, da jo bom živ prevozil . Sedaj grem raje s kolesom po daljši poti čez Gameljne je manj neverno.

  Odgovori
 6. br.Gregor
  br.Gregor says:

  Osebno sem pred kakim letom, po hudi suši, najprej opazil kresničke naprodaj v loškem Tops – u, to je ena zasebna papirnica na Šolski ulici v Škofji Loki, po ceni 0,85 evra /kos. Nato so mi eno podarili, sem pa jih pred par dnevi opazil tako na Petrolu v Vipavi (0,95 evra / kos – medvedek) in v DZS v Mercator centru v Ajdovščini, tisto ta okroglo, kakršna je bila v TOPS – u (1, 25 evra če se ne motim).
  Ko sem pred dvemi leti iskal kaj odsevnega za hodit po cesti ponoči sem v IGLU Športu v Škofji našel kar en dražjo zadevo, neke vrste fluoroscentni svetlobni obroč na baterije, ko je dioda utripala ali gorela. Po nekajkratni uporabi je tista dioda za vedno padla ven in je bil izdelek veliko manj učinkovit.

  Kot pešec sam opazim eno težavo pri srečavanju z avtomobili in jo kot voznik pogosto tudi sam naredim pri srečevanju s pešci. Namreč, ko vidim da se nekaj premika v temi, prižgem dolge luči ali pa če je cesta prazna, jih ne ugasnem pravočasno, tako da pešca zaslepim, kar pa ni prijetno. Vendar, če je kresnička. hitro spoznam, da je pešec in še pravočasno zastrem luči.

  Odgovori
 7. Aleš Čerin
  Aleš Čerin says:

  Ivan: Lepa poteza šoferja. Jaz bom delal isto, samo da bom še delil kresničko.

  Br. Gregor: Hvala za dodatne informacije. Zaslepljevanje pešcev, je res težava mnogih voznikov – to sam občutim kot tekač. Se moram prav ustaviti.

  Odgovori
 8. Grega
  Grega says:

  Aleš, res pohvale za to tvojo akcijo, pešci (in živali poleg njih, kot si prej rekel) so pogosto slabo ali sploh neoznačeni. Bo treba slediti tvojemu zgledu pa bo 🙂

  Odgovori

Trackbacks & Pingbacks

 1. Aleš Čerin pravi:

  Kratek tek (6 km) s sinom po cesti. Ja, v tem času je takoj noč. Ponoči vzemite kresničko, odsevnik ali baterijo! http://bit.ly/7RZxj5

 2. Aleš Čerin pravi:

  New blog post: Preprosta kresnička rešuje življenja http://tinyurl.com/88p8la

Pusti komentar

Se želite pridružiti pogovoru?
Vabljeni ste, da prispevate!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja