Botrstvo 2.0: Postala sva botra deklice iz Malavija


Spodbudila naju je Ana od srca, ki je pred časom pisala, kako njena družina podpira šolanje enega fanta v Braziliji.

Pa sva si z ženo rekla, da bi midva tudi “posvojila” kakšno siroto. Kar takoj sva šla v akcijo … in upava, da bova tudi midva koga spodbudila.

Včeraj sva dobila papirje, da sva botra 12-letni deklici Regini Banda, iz ene najrevnejših afriških držav Malavi. Skupaj z njeno sliko.

Regina je sirota. Mama ji je umrla kmalu po njenem rojstvu, oče pa je odšel. Zanjo skrbi stric, tudi vdovec, ki že ima štiri otroke. Rada hodi v šolo in njen najljubši predmet je matematika.

Kaj pomeni botrstvo?

 • Zavezanost, da boste gmotno (za Malavi 21€/mesečno) podpirali otroka, ki je ostal brez staršev in mu drugače ne bi bilo omogočeno šolanje in včasih tudi življenje. Ves denar je namenjen otroku (šolnina, šolske potrebščine, hrana, zdravila, …).
 • Ga spremljate v molitvi (ni obvezno).

Postopek posvojitve (botrstva)

Sam postopek je izjemno PREPROST, hiter in brez birokratskih ovir.

 1. Pojdite na internetno stran Misijonskega središča Slovenije in v levem menuju poiščite “Botrstvo”.
 2. Izberite si državo, kjer želite posvojiti otroka in si preberite kratko predstavitev (primer za Malavi).
 3. Izpolnite obrazec na strani “Botrstvo”. V nekaj dneh boste dobili vse papirje s podatki o otroku, o navadah in priporočilih za obnašanje botrov, ter sliko otroka.

Botrstvo 2.o

 • Vesela bova, če gre tale glas o možnosti botrstva naprej in da bo kdo od bralcev bloga tudi postal boter kakšnemu otroku.
 • Povejte o možnosti botrstvana vseh možnih internetnih straneh (blogi, forumi, socialna okolja – Facebook, Netlog, …). Včasih človek rabi samo idejo, PREPROSTO pot in že je pripravljen pomagati.
 • Oglasite se na blogu.

Aleš Čerin

32 odgovorov
 1. Žogca
  Žogca says:

  Jaz sem jeseni postala “starš otrokom sveta”. Vesela sem vsakokrat, kot vidim, da se ljudje odločijo pomagati. Če se vsak od nas odreče nečemu, česar v resnici ne potrebuje, se skupaj nabere veliko.

  Odgovori
 2. Aleš Čerin
  Aleš Čerin says:

  Super Žogca. Ja imaš prav: malo pa po malo, pa je nekaj. Ko bi vsako gospodinjstvo (teh je v Sloveniji okoli 680.000) tisoč posvojilo enega otroka (20€/mesec) je to več kot pol milijona ljudi. Da ne rečem, če bi se to razmahnilo v Evropi, …

  Odgovori
 3. Afnogunc
  Afnogunc says:

  Angleži so ugotovili, da so največji darovalci tisti, ki se zavedajo, da si svojega denarja niso sami prislužili (zaslužili). Zato so največji med njimi: plemiči, pojčkatorji, medijske zvezde, goljufi … Tako si dajejo obliže na svojo kosmato vest. Ne vem pa kako je pri nas.

  Odgovori
 4. Zuzzu
  Zuzzu says:

  Bravo! No, jaz pocnem nekaj podobnega. Le da ni versko pogojeno in se temu rece Sponzorstvo. Prav tako kot vidva nakazujem mali Boni v Juzni Afriki priblizno enako vsoto denarja (£15) mesecno, si dopisujeva, prav tako pa se dopisujem tudi z prostovoljci in delavci, ki tam delajo. Organizacija se imenuje Action Aid.
  Organizirajo tudi potovanja in iz tega prihodka tudi sponzorirajo svojo dejavnost, po drugi strani pa so ta potovanja organizirana ravno po teh delih (obicajno gre za “backpacking” po teh krajih… torej v gojzarjih, z ruzaki in sotori na pot), kjer so ti otroci, tako da lahko v njihovih vaseh prenocujes, malo delas, se druzis in se tudi seznanis s svojim “sponzorirancem”. Seveda pa so veseli tudi vsake prostovoljne pomoci. Recimo, da bi sla za pocitnice v Juzno Afriko in tam prezivela nekaj tednov v prostovoljnem delu in druzenju z Boni.

  Moznosti je veliko. Zelo, zelo priporocam.

  Odgovori
 5. alcessa
  alcessa says:

  Aleš, pa saj v Evropi je zadeva kar precej razširjena. Obstaja recimo Plan, ki je dejaven v več državah, pa še kakšna organizacija bi se našla.

  Sama s 25 EUR mesečno botrujem Radhi iz Rajahstana, z mojim denarjem pa v njeni regiji gradijo koristne zadeve za vse. Skrbi me le, ker šolanje deklic pri njih ni preveč priljubljeno in pri svojih 9 letih ne hodi v šolo, vendar sama na to na žalost nimam nikakršnega vpliva (razen fotk botre pred knjižno polico kot namig)…

  Odgovori
 6. Aleš Čerin
  Aleš Čerin says:

  Zuzzu, alcessa: Odlično, da je več možnosti. Jaz sem zvedel od Ane za tole in šel v akcijo. Pa še pristop se mi je zdel zelo enostaven.
  Se mi zdi potrebno o tem govoriti, da še koga privabimo v taka dejanja.

  Afnegunc: Pri nas ni tako. Poznam primere, ko ljudje dajejo od svoje skromnosti, ne od bogatije.

  Odgovori
 7. Zuzzu
  Zuzzu says:

  Afnogunc: No, malce posplosujes, bi rekla. Sama zelo malo sluzim (sem na angleskem minimumu), placujem si lastno solanje, najemnino in te stvari. Ampak se mi vseeno zdi, da se £15 funtom na mesec, ceprav s tezavo, lahko odrecem. Pac enkrat ne grem ven ali pa v kino. Medtem ko od tega lahko prostovoljci naredijo cuda.
  Je res, da je tudi veliko goljufije s tem (da vcasih denar ne pride tja, kamor je namenjen), da marsikdo to izkorisca za davcne olajsave…

  Sama sem si pac mislila, da ce jaz s svojimi £5/uro lahko sponzoriram enega otroka, koliko bi jih lahko Madonna, ali pa Brangelina? Verjetno pol Afrike..

  Odgovori
 8. Zuzzu
  Zuzzu says:

  Pa ko sem ze pri tem… poznam veliko ljudi, ki niso bogatasi, plemici ali kaj podobnega.. le normalni ljudje.. ki so se pac sami od sebe odlocili, da bodo storili nekaj dobrega. In ce to pozitivno vpliva na njihovo vest, obenem pa pomaga nekemu otroku, ki ima precej manj, kot imamo mi, v tem ne vidim nic slabega.

  Odgovori
 9. Karmen
  Karmen says:

  Se pridružujem tvoji pobudi. Jaz sem tudi botra, deklici Caren Kaluba iz Zambije.To se mi zdi še najmanj kar lahko storimo, da padejo kakšne drobtinice iz naše mize preobilja. Pred dvemi leti sem s pomočjo pesmi Phila Bosmansa nagovarjala ljudi, da se odločijo za botrstvo. No sedaj si me spomnil, da zopet kaj storim.

  ( Phil Bosmans – ROŽE SREČE MORAŠ SADITI SAM )

  KRUH, KI GA DELIŠ Z DRUGIMI,
  TEKNE MNOGO BOLJE
  Dandanes vsakdo ve,
  da na milijone ljudi trpi za lakoto –
  včeraj, danes, jutri.
  Ne morejo delati,
  ker nimajo kaj jesti.
  Zbolijo,
  ker nimajo kaj jesti.
  Umirajo mladi,
  ker nimajo kaj jesti.
  Milijonom je smrt zaznamovala
  obraz in telo.
  To je največji škandal dvajsetega stoletja!
  Ljudje negibno ležijo
  in umirajo, izčrpani od lakote,
  na isti zemlji.
  kjer mi, dobro hranjeni,
  hodimo, letamo, jahamo,
  se sprehajamo in korakamo,
  tekamo in drvimo
  kot športniki, politiki, poslovneži,
  turisti ali novinarji.

  Odgovori
 10. Aleš Čerin
  Aleš Čerin says:

  Zuzzu: Se popolnoma strinjam. Če da reven ali bogataš, samo da se da.

  Karmen: Nisem vedel. Ja res je potrebno govoriti o tem. Zato je naslov zapisa Botrstvo 2.0… Hvala za čudovito pesem.

  Odgovori
 11. Žogca
  Žogca says:

  Afnogunc, meni niti evra ni dal kdo drug. Pa tudi pleminja še nisem. Govori se, da ima princ William spet manjšo krizo s tisto svojo. Mogoče se mi nasmehne sreča. :mrgreen:

  Odgovori
 12. Afnogunc
  Afnogunc says:

  Priznam vrgel sem kost, ki pa je bila namenjena bolj rumenim medijem, ki propagirajo “humanitarna”dejanja medijsko zanimivih ljudi, ki skrbijo le za svojo promocijo.
  Tudi naši reveži vedo povedati, da pri nas dobijo največ od tistih, ki niso bogati, to pa zato, ker se ti lažje poistovetijo z njihovo stisko, kot pa vsega presita jara gospoda.
  Pa brez zamere.

  Odgovori
 13. Karmen
  Karmen says:

  Afnogunc, tudi moje izkušnje so podobne. Bogastvo zapira človeška srca, zaslepi ljudi, da ne vidijo več bližnjega v stiski.
  Doživela pa sem mnogokrat pri svojih karitativnih dejavnostih , da so ljudje dajali od svoje revščine z veliko ljubeznijo.

  Odgovori
 14. ana od srca
  ana od srca says:

  🙂

  Lepo je videti, da ljudje ne mislijo le nase.

  Zuzzu je pisala o svoji deklici, samo linka nisem poiskala. Se mi zdi lepo, ker se je oglasila tudi tukaj.

  Sploh je včasih ob tem, ko se ponekod dajejo z darili, kaj se spodobi, kaj mora biti, po drugi strani so pa ljudje, ki resnično nimajo niti za osnovne stvari …

  Vesela sem za to vašo Regino!

  Kateri jezik imajo tam? Naš Silvester je govoril portugalščino, tako s pisanjem ni bila ne vem kakšna povezava. So prevedli v slovenščino. Je pa bilo lepo prebati, da za nas moli en fant nekje v daljni deželi.
  Vse dobro!

  Odgovori
 15. Aleš Čerin
  Aleš Čerin says:

  Ana od srca: uradni jezik v Malaviju je angleščina, pa še lokalni jezik imajo. Mislim, da se bomo razumeli – itak je sedaj Google translate. Četudi je slab, deluje nekako.

  Ja, resnično pretiravanje s temi darili – itak otroci dobijo sam “šodr”, ki je 5 minut zanimiv, potem pa ponikne nekam v omare…

  Ja res dobro, da si nas spodbudila. Naši skupni prijetelji (saj veš kateri) tudi imajo dečka iz Zambije, tako, da sva premišljevala, … tvoj blog je bil pa odločilen. Ko bi vedela, da je tako preprosto, bi se že preje odločila.

  Odgovori
 16. Blitz
  Blitz says:

  Aleš, potem pa imamo zdaj oboji pet otrok. 😆 Naši punci sta iz Paragvaja in Zambije. 🙂 V neposrednem stiku še nismo bili, če sem prav razumel, to tudi ni najbolj zaželjeno, a mogoče se mi to samo dozdeva. No, nas pa obveščajo, kako jima gre. Prav te dni se v Ljubljani mudi sestra Tadeja iz Paragvaja in upam, da bomo našli čas za obisk srečanja z njo.

  Odgovori
 17. ana od srca
  ana od srca says:

  Oj!

  Jaz sem pa ravno odkrila še eno fotko našega Silvestra pa eno pismo v portugalščini, mislila sem, da ga prepišem za na blog, toda nisem uspela razvozlati pisave, dečko ni ravno “lepopisen”! Bom pa fotografirala – navsezadnje je njegov rokopis … so pa dali prevod zraven …

  Vse dobro, tudi Blitzu lp! 🙂

  Odgovori
 18. Bučka
  Bučka says:

  Pozdravljeni !
  Sem slučajno padla na vašo stran, ko sem iskala
  možnosti botrstva.
  Tudi naša družina je razširjena, smo botri deklici iz
  Ugande.Zato bi vas rada opozorila tudi na stran
  http://www.edirisa.org in njihov projekt Nasmehov.
  Vse dobro in lp.

  Odgovori
 19. ana od srca
  ana od srca says:

  Sem šla zdaj dopisat prav to: Ernesto Saksida je zrasel na Primorskem pod Italijo, torej se je uradno učil le italijanščino, mislim, da sem slišala, da je v Braziliji ene 60 let!!!

  Glede na to smo lahko veseli, da je tak jezik, kot je! 🙂

  Pismo fanta, ja, vem le, da je original, da je njegovo, konkretno. Dobili smo tudi prevod, samo ne vem, kje je zdaj …

  🙂

  Odgovori
 20. Tomaž
  Tomaž says:

  Aleš, tole tvoje pisanje je šinilo v moje oči v pravem trenutku, ko me je žulilo pretirano lagodje našega razkošnega življenja (mene se kriza ni tako zelo dotaknila, da bi imel probleme z eksistenco).

  Pa sem šel takoj v akcijo, včeraj pa sva se z Darjo razveselila kuverte s sliko najinega novega varovanca, Manuela iz Angole.

  Vame se je naselil dober občutek, da delam prav in da je to šele začetek …

  Odgovori

Trackbacks & Pingbacks

 1. Aleš Čerin pravi:

  New blog post: Botrstvo 2.0: Postala sva botra deklice iz Malavija http://tinyurl.com/8uvuv6

Pusti komentar

Se želite pridružiti pogovoru?
Vabljeni ste, da prispevate!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja