Preluknjana pisava porabi 20% manj črnila

Vsi gotovo od časa do časa, nekateri pa verjetno prav vsak dan, kaj natisnete. Pri tiskanju ne rabimo samo papirja, pač pa tudi črnilo, ki je pravzaprav nesramno drago. Komplet tonerjev za moj tiskalnik (OKI C5800) stane skoraj toliko kot tiskalnik sam.

Nizozemsko podjetje Spranq je tako “pogruntalo” ekološke črke, ki porabijo 20 % manj črnila. Črke so – PREPROSTO preluknjane.

Odlična ideja, ki skoraj simbolizira bistvo PREPROSTOSTI: “Smiselno odvzeti nepotrebno (v tem primeru črnilo) in ohraniti bistveno (v tem primeru čitljivost).”

Očitno se lahko odvzame okoli 20% črnila, pa se še vedno ohrani čitljivost besedila. Čitljivost je seveda malo odvisna od kakovosti ekrana in tiskalnika. Sam sem poskusil in natisnjeno besedilo pri velikosti 12pt ostane popolnoma čitljivo. Poskusite.

Črke si lahko BREZPLAČNO NALOŽITE.

Kratka navodila za namestitev črk na vaš računalnik:

1. Klikni Start in nato Poženi.

2. Vpiši naslednji ukaz in klikni OK:  %windir%fonts

3. V meniju Datoteka, klikno Namesti novo pisavo.

4. V Pogonu poišči mapo kjer se nahaja pisava, ki jo želiš dodati.

5. V Mapi poišči pisavo in klikni OK.

8 odgovorov
 1. Di-zajner
  Di-zajner says:

  To je larifari.
  1) kakšnih 20 % neki? Lepo so napisali, da je to približna ocena, ki izvira zgolj iz preračunavanja površine črk -> v digitalni obliki. Poglej sprintane črke pod lupo, če ne verjameš. Poleg tega je cifra v zadnjih dveh tednih zgleda narasla, saj v nekaterih člankih omenjajo le do 15 %.
  2) Sam sem poskusil in natisnjeno besedilo pri velikosti 12pt ostane popolnoma čitljivo.
  a) tele “eko” črke so kao namenjene uporabi okrog 9 pt, kjer je rezultat bojda optimalen. In res se skoraj ne opazi razlike. Pogled pod lupo pojasni, zakaj.
  b) pizda, če bi namesto 12pt uporabil 8, 9 ali 10 … Si predstavljaš prihranek črnila šele takrat? Mater, pa še pri papirju bi prišparal!
  c) čitljivost besedila je napačen izraz. Besedilo je navsezadnje čitljivo tudi, če mu rahlo premečemo črke, ga spraskamo itd.

  In pazi res dober eko nasvet – ne printaj po nepotrebnem.

  Odgovori
 2. Aleš Čerin
  Aleš Čerin says:

  Di-zajner: Ti dam popolnoma prav: najbolje je ne tiskati – to je gotovo najbolj ekološko. In sam sem u ogibam kolikor se da. Pa je treba tiskati in včasih veliko.

  Ja, približna ocena. Kaj pa potem, če je 15% ali še manj. Karkoli je bolje kot nič.

  Kateri izraz predlagaš namesto “čitljivost”?

  Odgovori
 3. En Kovač
  En Kovač says:

  Ja, najbolje je ne tiskati, če se le da.

  Če pa je že potrebno nekaj natisniti, je skoraj vedno dovolj dobro tudi v kakšnem draft načinu. Pravzaprav lahko to že nastavite kot privzeto opcijo pri večini tiskalnikov. Jaz čisto vsa besedila tiskam tako! Tisk ni čisto črn, ni pa velike razlike v kakovosti. Pa še dosti hitreje se zadeva natisne.

  Odgovori
 4. Aleš Čerin
  Aleš Čerin says:

  En Kovač: Imaš prav, da se največ prišpara, če se ne tiska. Včasih pa je le treba. Včasih celo veliko.

  Tudi glede nastavitev tiskalnikov imaš prav, samo pri meni ne dela. Ko primerjam različne načine izgleda čisto enako. Pri meni sploh ni razlike med načini – Fine, Normal, Toner save. Eko črke pa imajo pikice – tam pač ni črnila.

  Odgovori
 5. En Kovač
  En Kovač says:

  @Aleš Čerin
  Če ne dela, uporabi kakšen drug gonilnik. Za bolj razširjene znamke tiskalnikov, recimo Epson, HP, Lexmark, Canon ne bi smelo biti težav z izbiro (tudi za omenjenega OKI-ja verjetno obstaja kakšna alternativa). Niti ni nujno, da originalni gonilnik vržeš dol, namesti si še en podoben tiskalnik in pri tistem nastavi kakšen draft, econo ali kaj že ima način. Ko boš želel lepo tiskanje, boš natisnil na originalni tiskalnik, če boš pa želel šparat, pa na tega novega.

  Pa preveri, če res ne dela, ali pa se samo ne vidi razlike v tisku? Pri meni med načinom “Normal” in “Super fine” ni prav nobene razlike, pa lahko z lupo iščem. S tem, da “Super fine” tiska enkrat dlje. Po drugi strani način “Fast draft” natisne stran besedila okrog 5x hitreje od načina Normal. Je pa tudi izpis slabši. Vendar bi za tak izpis pred par leti dal levo roko in ne vem, zakaj mi zdaj ne bi ustrezal vsaj za večino stvari. In način Fast draft preverjeno požere okrog pol manj črnila (z isto kartušo natisnem okrog 2x toliko strani, kot sem prej).

  Ecofont se mi zdi le še en primer greenwashing-a. Tudi, če je font brezplačen, podjetje pod pretvezo njegove “zelenosti” reklamira svoje ime in svoje druge storitve.
  Sploh pa bi bilo precej težavno v vseh obstoječih dokumentih zamenjevat fonte – drugače pa si luknjastega tiskanja ne predstavljam.

  Sicer pa je že tudi izpis na zelo starem igličnem tiskalniku bil čitljiv. Tam smo imeli za vsako črko pač natisnjeno z matriko pik (v začetku 5×7 in 8×8, kasneje več pik za posamezen znak). Če bi danes z novimi tiskalniki še vedno tiskali na enak način, skoraj ne bi porabili črnila.

  Odgovori
 6. Aleš Čerin
  Aleš Čerin says:

  En Kovač: Hvala za obširen komentar. Bom upošteval nasvet, ko pride moj računalničar. Sem bolj bos pri teh rečeh.

  Ecofont: Ja, saj vem, da podjetje reklamira tudi sebe, pa mi je v redu, če na ta način spodbujajo tudi “zelen odnos” do tiskanja. Na strani, kjer si lahko naložiš črke, imajo tudi kar nekaj nasvetov glede tiskanja. Vsak se pač reklamira po svoje – in tole je pravzaprav kar “zeleno reklamiranje”, ki ga tudi podpiram.

  Še enkrat hvala in oglasi se še kaj. Ali bi morda lahko kot gostujoč avtor napisal kaj o “zelenem tiskanju”?

  Lep dan ti želim.

  Odgovori

Trackbacks & Pingbacks

 1. […] ko sem pisal o eko črkah, se mi je oglasil Robert Kovač iz Murske Sobote in obljubil, da bo na svojem blogu pisal o […]

Pusti komentar

Se želite pridružiti pogovoru?
Vabljeni ste, da prispevate!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja