,

Domači detergent za pranje perila: recept in primerjava cen

Pred časom sem od več ljudi dobil po e-pošti recept za izdelavo domačega detergenta za pranje perila iz marsejskega mila. Malo sem še pobrskal po internetu in našel obilo podobnih receptov. Pa sem malo skombiniral in si pripravil tale domači tekoči detergent za pranje perila, ki je precej ekološki in zelo poceni.

Sestavine + cena

 • Navadno milo za pranje perila (uporabil sem milo Encian, ki se ga dobi v drogeriji Mueller), količina/cena: 100 g/0,490 €,
 • Pralna soda (= natrijev karbonat, Na2CO3) (drogerija Mueller), količina/cena: 50 g (=2,5 veliki žlici)/0,099 €,
 • Voda, količina/cena: 2,4 l/0,000 €

Skupaj (količina/cena): 2,5 l/0,589 € (=0,236 €/liter)

OPOMBA: Glede na prvotno opisani recept sem opustil dodajanje ocetne kisline (kisa za vlaganje) in povečal količino pralne sode od 40 na 50 g.

Priprava

 • Milo naribaj na gospodinjskem strgalu na kosmiče. To ni prav nič težkega, ker se rado riba.
 • Segrej vodo do vrenja in vanjo vmešaj milne kosmiče. Jaz sem uporabil kar palični mešalnik. Nastane gel.
 • Vmešaj še pralno sodo.
 • Še preden se detergent strdi, ga vlij v plastično posodo (najbolje od kakega tekočega detergenta – ne kupujte nove!), ki naj bo precej večja kot je količina detergenta (da se lahko dobro premeša, če detergent postane malo bolj trd).

Opomba: Tekoči detergent je lahko malo bolj trd kot so kupljeni, a se ga da dozirati.

Uporaba

100 ml detergenta vlij v dozirni predalček. Če uporabljaš predpranje (za zelo umazano perilo), dodaj še 100 ml v dozirni predalček za predpranje.

Perilo se lepo opere, morda je samo malo manj belo, ker detergent ne vsebuje belilnih sredstev. Kemično so to oksidanti, ki so tako in tako škodljivi za cunje ali pa barve, ki cunje samo navidezno (optično) pobelijo. Mimogrede: ali ni zanimivo, da ljudje ne “padamo” samo na čistočo, pač pa tudi na optični učinek čistoče 🙂 ?

Primerjava cen*

OPOMBA: Primerjava je izračunana glede na prvotni recept, ki se je sedaj malo spremenil. Prej je bila cena za surovine za liter detergenta 0,27 €, sedaj (brez ocetne kisline) pa je 0,24 €.

*Primerjal sem samo tekoče detergente, ki vsebujejo 5-15% anionskih tenzidov in pod 5 % neionskih tenzidov. O zavajanju glede vsebnosti tenzidov v detergentih si poglej tale prispevek.

Kot se vidi iz tabele je domači detergent kar za 7,4 krat cenejši od najcenejšega in kar za 17 krat od najdražjega.

Če pereš po 4 žehte na teden porabiš letno okoli 21 litrov detergenta, kar znese:

 • 5,67 € za domači detergent
 • 42,00 € za najcenejši detergent (Tandil)
 • 96,39 € za najdražji deterent (Persil Color)

Razlika: 36 – 91 €

Ekološki učinek

Če uporabljaš domači detergent, seveda ne proizvajaš nikakršnih plastičnih odpadkov, ker uporabljaš stalno isto plastično posodo. Pri uporabi kupljenih pa odvržeš letno vsaj sedem 3-litrskih plastičnih posod (vsaka tehta 200 g), kar letno znese 1,4 kg nepotrebne odpadne plastike na gospodinjstvo in za Slovenijo (684.000 gospodinjstev) to pomeni neverjetnih 958 ton plastike letno. Pazite! – samo za pranje perila.

Poleg tega ni treba voziti težkih detergentov po Evropi, ki so tako ali tako sestavljeni večinoma iz vode – zmanjševanje emisij zaradi transporta.

OPOMBA: Kupil sem si tudi pralne oreške, ki jih ob priliki preizkusim in poročam.

122 odgovorov
 1. micka
  micka says:

  Hvala za recept, ga bom tudi sama preizkusila, saj se mi zdi dober način kako preprosto prispevati k manjši obremenitvi okolja, pa tudi prihranjeni evri bodo prav prišli za druge stvari.
  Sem prav navdušena nad idejo.

  Odgovori
  • joži
   joži says:

   Ajoj, jaz pa ga naredim, pa namesto kisa za vlaganje dodam kar domači jabolčni kis. Takoj, ko ga vlijem, pa me prešine, to pa ne bo dobro, ker bodo lahko madeži od sadja na perilu! In iz trikratne količine sem ga naredila, pa s takim navdušenjem. Res škoda.
   Naj se drugim kaj takega ne ponovi.
   Lep pozdrav!

   Odgovori
   • Aleš Čerin
    Aleš Čerin says:

    @Joži, brez panike. Po moje bo ravno tako dober. Ne bo madežev od sadja. Kisa je relativno malo. Da ne bi slučajo vrgli stran. Najmanj za pisane cunje bo dober.

 2. ana kos
  ana kos says:

  Hvala ti za tole, Aleš!

  Zadnje čase sem razmišljala, kako bi sama kaj zgruntala, pa še nisem. Sem pa že začela nalivat kis namesto calgona.

  Vse dobro!

  Odgovori
  • Barbara
   Barbara says:

   Je dokazano, da je kis boljši od Calgona. Poznam deklico, ki je zagovarjala raziskovalno nalogo na to temo. Tudi pralne kroglice je preizkusila, a so bile malo manj učinkovite. Priporočilo pol doze praška in pralne kroglice. Učinkuje.

   Odgovori
 3. Skalarjev
  Skalarjev says:

  Aleš, hvala.

  Mogoče bi bilo zabavno praktično preizkusiti pranje perila s takim in kupljenim detergentom (npr. umazana bela majica).

  Lep pozdrav.

  Odgovori
  • maja
   maja says:

   Aleš, mene pa zanima zakaj se meni nič ne strdi,vsi namreč opozarjate glede strjevanja,pri meni pa ni te reakcije.Dala sem
   -3l vode
   -125g mila
   -3 žlice sode

   Odgovori
  • Suzana
   Suzana says:

   Belilnega učinka pri tvojem pralnem sredstvu ni ker si na žalost kiksnil,ker si odstranil kis.Kis je naravno belilo.

   Odgovori
   • Igor
    Igor says:

    Mislim da se motite. Kis + Soda ne gresta skupaj, ker se med sabo nevtralizirata. Lahko se da kis na koncu v zadnje izpiranje namesto mehčalca, ne pa med omenjeni detergent.

    LP

 4. Sabina
  Sabina says:

  Ekološki pralni praški so še dražji od teh kemičnih, ki jih navajaš v tabeli.

  Jaz sem nekaj časa nazaj uporabljala ekološko marsejsko milo v kosmičih – par ur pred pranjem sem eno žlico mila namočila v vodi in malo premešala. Naredi se gel, ki ga vliješ v pralni stroj. Bom pa v kratkem probala dodati še sodo (tudi brez kuhanja), zato ker marsejsko milo ne opere dobro vseh madežev.
  Prednost te metode je, da ni treba kuhati, slabost pa, da moraš vsakič sproti “pripraviti” pralno sredstvo.

  Za kis sem pa razumela, da nadomesti mehčalec, zato sklepam, da se ga uporablja ločeno – da se ga nalije v tisti del, ki je predviden za mehčalce. Tudi to mam še namen sprobat.

  Odgovori
 5. ana kos
  ana kos says:

  Sabina, jaz sem enkrat brala na nekem blogu o raznih nedobrih dodatkih, ki so v šamponih in potem sem nekako prišla do vprašanja, ali je kalgon res tako dober, kot ga opevajo. In enostavno sem začela nalivati v stroj kis. Kar s praškom ga dam. Saj gre tudi zato, da varuje stroj, a ne, vsaj tako naj bi delal kalgon. In kalgon se daje na začetku.

  Vsekakor vse manj verjamem in zaupam raznim stvarem, ki sem jih včasih sprejemala kot nekaj normalnega …

  Odgovori
 6. Boris
  Boris says:

  Si uporabil pralno sodo (Na2CO3) s kakšnim posebnim namenom, namesto sicer večkrat za ta namen uporabljane sode bikarbone (NaHCO3)?

  Odgovori
  • nika
   nika says:

   Moje pralno sredstvo s sodo bikarbono je bilo odlično, lepe barve, mehko perilo, naslednjič sem dala namesto bikarbone pralno sodo in bila razočarana, na srajci so ostali madeži, kot da je mokra, soda je ostala v kepicah. Me zanima, kaj sem naredila narobe.Prala pa sem že tudi s pralnimi oreščki in tam, kjer sem zlila milnico, so pomrli vsi deževniki in verjetno še kaj drugega živega. Drugače pa je to pralno sredstvo zelo dobro tudi za čiščenje tal, stopnic, pohištva.

   Odgovori
 7. silva
  silva says:

  Bom poskusila. Hvala.
  Mehčalca ne uporabljam več odkar imam sušilni stroj, pa tudi likalnika ne. Oblačila dam v sušilca za nekaj minut, obesim na obešalnik (oblačila) , ostalo na stojalo in pustim…pozimi v dnevni, da vlaži zrak, poleti na terasi.
  Vse je zlikano in mehko.
  Mala malca-to s cunjami. Če bi imela sušilca dvajset let prej….No, ampak nikoli ni prepozno. Koliko časa v prazno v tistem dnevnem duetu z likalnikom…!
  Prihranek pri času in energiji.

  Odgovori
 8. Robson
  Robson says:

  Za sodo bikarbono pri pranju velja naslednje;Odstranjuje vodni kamen v pralnem stroju,doda se žlico ali dve sode bikarbone vsakemu pranju,pa tudi perilo postane veliko bolj mehko.Za beljenje perila se v boben pralnega stroja doda nekaj velikih žlic (3 – 5) sode bikarbone in kot v reklami »belo perilo bo zopet belo«. Bolje deluje pri višjih temperaturah. Pri trdovratnih madežih lahko predvsem belo perilo namočiš v vodi, ki ji dodaš sodo, in čez noč pustiš stati. Nato opereš.
  + pri pralnih oreških poveča učinek

  Tako Aleš, zdaj imamo vse za popoln domači pralni detergent;)))

  Odgovori
  • Vera
   Vera says:

   @Robson. Jaz že kar precej let uporabljam sodo bikarbono za dodatek k pralnemu prašku in od takrat naprej ne uporabljam več mehčalca. Kot dodatni mehčalec za brisače in posteljnino je sušilni stroj. Ko je perilo suhu, ga dam za cca 5 minut v sušilca in je popolnoma mehko.

   Imam pa dobro izkušnjoz zapacanim pralnim strojem od vodnega kamna. Tašča nam je dala na uporabo stanovanje na morju, katerega je kar nekaj let oddajala. Najemniki so uporabljali pralni stroj, kateri je kar v letih (star je sigurno 20 let). Ne da je samo slabo pral, tudi izpiral je slabo, ker je bilo vse zapacano. Najprej sem dala v stroj 2kg morske soli in poglana en od programov. Nato semm razmišljala kako bi še uporabila kis za vlaganje, vendar bi g arabila cca 10l, pa nisem. Rajši sem še enkrat pognala en program, vendar sem tokrat uporabila sodo bikarbono (kupujem jo v Eurospinu – 0,5kg je cca 0,70€). V stroj sem stresla 0,5kg. Potem sem pogledala filter in ven sem pobrala cele kose vodnega kamna.

   Od takrat naprej sem redno pri vsakem pranju dodala sodo bikarbono in stroj je v roku 3 mesecev začel hitreje prati (očitno se je stopil tudi vodni kamen na grelcu) in bolje je spiral perilo.

   Odgovori
 9. Andreja
  Andreja says:

  Vesela sem, da razmišljate o ekologiji in alternativi! Imam še eno, mogoče še preprostejšo in cenejšo … pralni oreški, pralna krogla, eokološko belilo na osnovi aktivnega kisika (za belo perilo) in ja, tudi sama uporabljam alkoholni kis, o katerem je že precej napisanega.

  Bistvo krogle/alkoholnega kisa je v tem, da mehca vodo. Trda voda zahteva vec pralnih sredstev.

  Najprej nekaj o kisu, za katerega me večkrat sprašujejo, kam in kdaj.

  Nic ni narobe, ce das kis v predal za prasek (lahko pa tudi v boben), ker se bo tam pomesal z vodo in jo se dodatno zmehcal in posledicno izboljsal njene pralne sposobnosti. Tko po kmecko povedano.

  In tudi nic ni narobe, ce das kis v predal za mehcalec, s tem da se v tem primeru ne izpere, ker po “mehcalcu” sledi samo se centrifuga/ozemanje.

  Sem sprobala ze vse mozne variacije in kombinacije. Kis v bobnu, kis v predalu za prasek, kis v predalu za mehcalec.

  Nekako sem se navadila, da dam kis v predal za prašek, razen pri belem perilu, pri katerem dodam v omenjeni predal malo eko belila na osnovi aktivnega kisika. V kombinaciji s kisom se peni in ne vem, ali je to dobro ali ne, zato dam v tem primeru kis raje v lonček in v boben. V bistvu dam kis samo k bolj umazanemu perilu, sicer pa niti ne (perilo je vseeno mehko – beri spodaj).

  Za aromo pa v predalček za mehčalec dodam par kapljic eteričnega olja. Da bi bilo kakrsnokoli vprasnje okrog mastnosti zaradi par kapljic etericnega olja nic bat sploh. Da bi perilo smrdelo zaradi kisa, se pa tudi ni treba bati.

  Kot pralno sredstvo uporabljam pralne oreške in pralno kroglo. Oreške se zdaj dobi že v Mercatorju, dm-u, sprva sem jih dobila samo na biosi.si ali v Sanolaborju. Mislim, da sem v štirih letih (ali še več?) kupila 3 ali štiri škatle, ena stane povprečno 7 EUR :). Sapos se imenujejo, modra škatla 500 g, jaz jih imam skoraj za eno leto. 5-7 polovičk oreška (lupine) je za 3 pranja. Perilo pride ful mehko in praktično brez vonja. V škatli je tudi bombažna vrečka z vrvico, v katero daš lupinice in vse skupaj daš v boben. V boben dam tudi kroglo.

  Pralnih krogel je zdaj že veliko na tržišču, baje so tudi ponaredki … Jaz imam tako, že 2. zapored:
  http://www.zdrava.si/za-dom/pralna-krogla
  Njena življenjska doba je 3000 pranj, priporoča se, da jo enkrat na mesec postavimo za nekaj ur na sonce.

  Perilo je mehko s kisom ali brez, ker ga oreski res ful mehkega naredijo. Definitivno je ful razlika in ko sva jih zacela uporabljat, sva dokoncno zacela opuscat likanje (se najde se kaka izjema, ker je zahteven material ali ker je susilec prepoln, sicer pa res FUL pripomorejo). Dajati mehcalec in nato susiti v susilcu je pa itak ena taka kontradiktorna varianta … mehcalec ohranja vlago v tkanini, zato je kao mehkejsa. Ti pa das susit, da bo suha, po moznosti cimprej …

  Odgovori
  • Aleš Čerin
   Aleš Čerin says:

   @Boris: Seveda ga še. Bolje žena ga in je z njim zadovoljna. Pa ona zlepa ni zadovoljna. Sedaj je zmanjkala že druga runda in naslednji teden bom naredil tretjo. Iz treh žajf, da bo dlje trajalo …

   Lep vikend.

   Odgovori
 10. ana kos
  ana kos says:

  Imam namen, a ko sem na hitro šla v Müllerja, nisem imela časa poiskat. A bom. In upam, da iznajdem domači šampon in še kaj. Zadnjič sem nekje zasledila, da bi bila lahko soda bikarbona za dezodorans.

  Vesela sem takih in podobnih sporočil.
  Vračajo nas k naravi!

  Odgovori
  • Boris
   Boris says:

   ja, sodo bi se dalo uporabiti za domači dezodorans, vendar bi ga morali v tem primeru hraniti v hladilniku (ker dodamo npr. karitejevo maslo)

   soda je sicer dobra še za tisoč drugih stvari… tudi za čiščenje…

   Odgovori
  • Nataša
   Nataša says:

   Soda bikarbona je odličen deodorant že sama po sebi. Jaz jo uporabljam kar kot tako – prašek. Malo si zmočim prste, “pomočim” v prašek, ki se prstov lepo prime in se pač namažem. Garantirano in preizkušeno deluje okrog 24 ur. Brez vonja sploh, tudi ob telovadbi. Ja in seveda ne ovira potenja. Jaz sem bila res presenečena nad učinkom in kar nisem mogla verjeti, da ni nobenega vonja. Super je, pa še po
   ceni 🙂

   Odgovori
 11. ana kos
  ana kos says:

  Boris, hvala za podatek (tudi o čiščenju), ne poznam pa tega masla. Tam, kjer sem brala o sodi bikarboni kot dezodoransu, ni bilo konkretnih navodil, le da če želiš, da diši, dodaš naravno eterično olje.

  Vse dobro!

  Odgovori
  • silva s
   silva s says:

   Soda bikarbona je zelo učinkovit deodorant, sama uporabljam jedilno – tista ki je tudi za peko. malce je naneseš na dlan, zraven malce vode in namažeš na določene dele telesa, kjer ne želimo neprijetnih vonjav. seveda potenja ne ustavi, je pa garantirano uspešna za cel dan, pa četudi je zelo stresen, tako pri moških kot pri ženskah. zelo priporočam!

   Odgovori
  • Aleš Čerin
   Aleš Čerin says:

   @Boris: In kaj je narobe z madeži od sadja na slinčkih? Saj zato pa so slinčki, da se umažejo. Za bodije velja skoraj isto. Sam se sploh ne bi sekiral.

   Važno je, da odstraniš sadje, da na slinčku ali bodiju ne poteka fermentacija. Pazi, to je samo moj pogled! Že žena se z njim ne bi strinjala 🙂

   Odgovori
 12. Boris
  Boris says:

  Ana: nekako se ne morem prepričati, da bi mleko (=hrano) uporabljal kot čistilo oz da bi ga potem stran metal… sicer imamo pa zastarane madeže ;(

  Aleš: ja, sto ljudi, sto poti; ampak za una 4 slinčke ne laufam stroja, tako da peremo (pri nižjih temperaturah) na 2 dni….
  Sicer pa uporabljamo pralne plenice in porabimo cca 10l domačega praška mesečno

  Odgovori
 13. Boris
  Boris says:

  vprašanje za bistre glave: kako odstraniti plesen z oblačil?

  limona, limona+sol, kis – vtiranje v tkanino oz kot dodatek k pranju – nič ne pomaga…

  Odgovori
 14. ana kos
  ana kos says:

  Boris, tudi jaz sem včasih tako gledala in tudi zdaj imam v glavi to, da ne mečemo hrane stran. Po drugi strani pa bi bilo nekaj oprati v mleku dosti bolj naravno kot v enih kemikalijah!
  Jaz zdaj dodajam v pralni stroj kis – včasih bi rekla, to je hrana, tega ne dam v stroj.
  Spomnim se, da sem enkrat brala, da so recimo v kakšnih čistilih prave limone, v sokovih recimo so pa kakšne snovi, narejene v laboratoriju …

  Vse dobro! 🙂

  Odgovori
 15. simona
  simona says:

  naredila sem ta detergent in drugi dan se je povsem strdil, ni več tekel. zakaj to? ali je imel kdo takše težave in kako jih je rešil?
  hvala

  Odgovori
  • Aleš Čerin
   Aleš Čerin says:

   @Simona: Ja, postane malo trd včasih, samo se ga da “sklompati”. Dobro pretresite plastenko. Plastenka naj bo samo do polovice napolnjena z detergentom. Lahko dodate tudi nekaj vode in dozirate malo več detergenta.

   Odgovori
   • Anita
    Anita says:

    Jaz imam za kuhanje praška kar 5l lonec in milo tam notri tudi pustim, ne postane trdo ko kamen, preden ga dam v pralni stroj ga v manjši posodici kar z roko zmešam z nekaj vode in ga nato brez problemov vlijem v predalček za detergent. Nikoli ni treba praška metati stran,če je preveč trd ga še zmeraj lahko s segrevanjem v vroči vodni kopeli zmehčamo. Preveč se strdi takrat, če damo pri kuhanju praška premalo vode.

 16. Grega
  Grega says:

  Z ženo sva porabila že cca. 3 runde domačega praška in sva z njim v principu zadovoljna. Malo sva eksperimentirala tudi z eteričnimi olji, pa tudi 10 – 12 kapljic nima učinka. Žena pravi, da “diši” celo bolj, če eteričnega olja ne doda, da vsaj malo voha aroma mila.

  Imate drugi drugačne izkušnje oz. nasvete?

  Še nekaj: prašek se nama ni najbolj obnesel pri pranju kakšnih malo bolj trdovratnih madežev (ki jih je običajen prašek oz. detergent brez problema odstranil). Kakšna ideja, kaj storiti? Povečati dozo, uporabiti običajni detergent, kaj tretjega?

  Aleš, drugače pa hvala za tvoj blog. Lepo, da so na svetu ljudje, ki jim ni vseeno.

  Odgovori
 17. Aleš Čerin
  Aleš Čerin says:

  @Grega: Ja, prašek je v redu. Kdo, ki je res nor na belo barvo belega perila je mora malo razočaran, ker cunje niso tako bele – zaradi tega ker nima oksidantov in vizualnih belil. Komur pa je dovolj čisto, je to to.

  Aroma: Po moje ni potrebna. Sam nimam rad umetnih vonjav v kupljenih praških. Eterična olja pa pač izhlapijo verjetno že v stroju.

  Za bolj trdovratne madeže predlagam, da zmočite in jih podrgnete z milom.

  Sem vesel, da vam je blog všeč.

  Vse dobro vam želim.

  Odgovori
  • Boris
   Boris says:

   @Aleš: pa pridemo do zanimivega vprašanja: kaj pomeni beseda “čisto”:
   – vizualno brez umazanije
   – dezinficirano
   – zmočeno in posušeno
   ….

   ?

   Odgovori
   • ana kos
    ana kos says:

    Boris, zelo zanimivo, ja! Enim je čisto to, da ni videti umazano, meni so čist slinčki recimo pomenili prekuhane in kolikor toliko bele cunje, ampak če je bil kakšen flek od hrane (npr. sadja, kakava), je pač bil … tisto pač ni bilo potem za talepo …
    Je pa zelo prijetno videti snežno bele cunje … ampak vsega nisem pripravljena narediti za to, ad bi bile …

   • Aleš Čerin
    Aleš Čerin says:

    @Boris: Res zanimivo vprašanje, s katerim smo se v farmaciji veliko ukvarjali. Z vprašanjem “Koliko čisto je čisto?” v povezavi s pomivanjem strojne opreme – da ne pride do navzkrižne kontaminacije zdravil. Tu je lahko življenjskega pomena. Pri cunjah pač ni tako. Madež od sadja na slinčku te pač ne ubije in ga jaz lahko prenesem. Kdo drug ga pa č ne more in naredi veliko (uporaba kemije) da ga odstrani. Ali pa ga celo vrže stran. Tu gre za mentalne procese in ne za procese pranja.

    Definitivno se ne zavzemam za dezinficiranje. S tem samo ustvarjamo nevarne seve bakterij. In nič okoli nas ni sterilnega.

    Zmočeno in posušeno? Tako delujejo pralne kroglice. Milo ima pralni efekt.

 18. simona
  simona says:

  mene pa zanima ali je kakšna možnost da bi zaradi tega detergenta ali pa morda kisa, barve rahlo zbledele? ne vem če je res ali imam samo tak občutek

  Odgovori
 19. alena
  alena says:

  Vaši “pralni” debati se priključujem malo pozno , a bolje kot nikoli.-Tudi jaz že dolgo za pranje uporabljam marsejsko milo ( 2 veliki žlici raztopim v 2 dl vode) in vsakič dodam 2 dl alkoholnega kisa.Perilo je lepo oprano , tudi barvasta oblačila – in niso razbarvana.Perilo je lahko slabo oprano ,če ga preveč nabašete v stroj ( jaz dam notri največ 12 brisač ali podobno velikih kosov v 6 kilogrramski stroj).
  Bolj trdovratne madeže ( sadje,kečap …) predhodno natrem s trdim milom Tre stelle ,ki ga dobite v Mercatorju.Preverjeno odstrani tudi stare madeže od sadja -sosedova mlada mamica je bila čisto obupana ,ker so bile vse hčerkine oblekice popacane (punčka obožuje vse vrste sadja) in ko jih je oprala še s tem milom , je šlo vse ven , tudi stari madeži !! Milo stane cca 3 eur , ga boste pa imeli vsaj za eno leto .
  Med mojimi prijatelji in znanci jih vedno več uporablja take domače praške , doma izdelujejo kreme , losione …Pa ne samo zaradi finančnega učinka , temveč tudi zato ,ker nočejo svojih otrok vsakodnevno izpostavljati agresivnim kemikalijam ,katerih dolgoročnih učinkov najbrž sploh še ne poznamo.
  Vsem želim še veliko uspeha in veselja pri “domači kemiji” – malo pobrskajte po netu in youtubu-boste presenečeni kaj vse je mogoče narediti doma.

  Odgovori
 20. VeSnA
  VeSnA says:

  Pravkar oprala perilo po receptu:
  – 3l vode
  – 1 naribano naravno milo
  – 1 žlica sode bikarbone

  Vodo zavreš, odstaviš dodaš naribano milo in mešaš da se vse stopi, dodaš na kraju 1 žlico sode bikarbone. Naliješ v plastično (obvezno mora bit plastična) posodo, v kateri naj ostane še za 1l liter prostora. V dveh dneh večkrat premešaš.
  Boben ne sme bit preveč polni. Domači detergent zliješ(30-40ml) v boben, ne v predalček, dodaš še 1dl alkoholnega kisa. Tudi v boben. Prej sem nekajkrat dala v predalček samo sodo bikarbono, namesto mehčalca pa jabolčni kis in eterična olja.
  To je veliko bolje. Zelo mehko pride perilo ven, vonja po kisu pa ni nič. Za madeže ne rabim vanisha. Namočiš čez noč v vodo kateri dodaš pralno sodo. In to je to. Pralna soda je bolj agresivna. Lahko se doda pri belemu perilu pri pranju.

  Odgovori
 21. ana kos
  ana kos says:

  Včeraj sem prvič naredila tale detergent (prej nisem našal pralne sode) in enkrat sem oprala. Prav zadovoljna sem.
  In ko sem končno naredila ta korak, bom upala tudi kaj eksperimentirati!

  Zelo si želim narediti detergent za pomivanje posode. Ima kdo kakšno idejo?

  Odgovori
 22. Tisa
  Tisa says:

  Za beljenje perila in dezinfekcijo uporabljam naravno belilno sredsto, ki deluje na podlagi aktivnega kisika, in sicer gre za percarbonato di sodio (ne vem kako je po slovensko). Za navadno pranje pa uporabljam pralno sodo in sodo bikarbono v razmerju 1 proti 1. Kis ne gre skupaj s pralno sodo, saj izniči njen učinek. Namesto mehčalca pa uporabljam raztopinio 15% citronske kisline (citronka zmešana z vodo). Ta mešanica se uporablja tudi namesto sredstva ta lesk v pomivalnem stroju.

  Odgovori
  • Andreja
   Andreja says:

   Lep dober dan vsem skupaj!
   Tisa, belilno sredstvo je natrijev perkarbonat. Ne vem, če je še v prodaji, a pred leti se je dalo kupiti Belinkin proizvod “Beli”, ki je bil zares odličen!
   Hvala vsem za domače recepte in delitev izkušenj!

   Odgovori
 23. Sussana
  Sussana says:

  Jaz uporabljam za madeže Gallseife, dobi se v dm-u tudi v mullerju,je poceni in mi res odstrani vse. Če ne s prvim pranjem pa dam prat še enkrat. To je trdo milo s katerim namažeš madež,prej madež zmočiš. Moj otrok se vsak dan umaže,da je groza 🙂 Se zgodi,da kdaj kaj ne gre ven pa potem tisto obleko pač uporabljamo samo za doma.
  Bom pa sigurna sprobala tudi ta domači detergent. Ampak včeraj sem glih kupla novi 3l detergent tak da moram zdaj to prej porabiti 🙁
  Sem pa pri prvorojenki uporabljala vedno kis namesto mehčalca in sem bila zadovoljna.

  Odgovori
 24. bogdan
  bogdan says:

  zdravo
  Sem vse prebral in naredil gel doma. me pa je zmotil komentar, ki piše:

  Kis ne gre skupaj s pralno sodo, saj izniči njen učinek

  Aleš, ti pa si uporabil kis, Tisa pa pravi ne.
  no hvala če kdo komentira tole nejasnost.

  Odgovori
  • VeSnA
   VeSnA says:

   Bogdan, že nekaj časa uporabljam doma izdelana sredstva za čisščenje. Ko dam prati belo, dam v predalček limonino kislino, razredčeno z vodo in sodo bikarbono ter pralno v prahu. Ko pa perem barvno, pa gel iz mila, vode in sode bikarbone ter alkoholni kis. Bom pa priznala, da me moti, da perilo ne diši, kot po mehčalcih. Enkrat sem oprala vmes po stari metodi, pa sem se toliko odvadila vseh kemikalij (hvalabogu) da prav v nos bode. Nekaj moram še izmislit za vsaj malo prijetnega vonja perila.

   Odgovori
   • andreja
    andreja says:

    Živjo vsem ljubiteljem naravnega,

    sama že več kot leto uporabljam doma narejen gel za pisano perilo po Aleševem receptu. Moti me edino to, da na kakšnem kosu oblačila včasih ostane sled nestopljenega praška, kot ena taka sluz in seveda je to potrebo dodatno sprati, če ne je grdo. Je pa res, da vwerjetno preveč nabašem stroj s perilom in potem je to rezultat. Ima še kdo podobne probleme. Drugače dajem ta domač gel v pralno okroglo posodico za doziranje praška v prahu. A za belo erilo tudi uporablajte ta domači gel?

    Iz foruma http://www.ringaraja.net/clanek/naredite-si-detergent-za-pomivalni-stroj_2202.html pa tale recept:

    4 enote soda bikarbona (Eurospin)
    4 enote boraksa (Samson, Metaloprema, pri zlatarjih)
    1 enota citronske kisline (Merkator, Spar, polkilske vreče)
    1 enota navadna sol.

    Za boljši učinek, oz. če vam rezultat čiščenja ni zadosten, lahko dodate še eno žličko navadnega tekočega detergenta za pranje posode. Prav tako lahko sodo bikarbono nadomestite z bolj alkalno navadno sodo (Natrijev karbonat, Na2CO3), ki naj bi se ga še vedno dalo dobit v čisti obliki med pralnimi sredstvi. Slednjega sem našel v Kaliji, po dobra 2 € / kilo.

    LP Andreja

 25. Sabina
  Sabina says:

  Jaz uporabljam v glavnem ekološke sestavine, saj se tudi milo od mila razlikuje po vsebini.

  Kreidezeitovo Marsejsko milo je že v kosmičih, tako da ga ni treba ribati in po mojih izkušnjah zelo izdatno http://gnezdo.si/page.php?72

  Sodo pa uporabljam natrijev karbonat (to je soda iz natronskih jezer in ni jedilna kot soda bikarbona) http://gnezdo.si/page.php?73 Mislim, da recepti priporočajo to sodo in ne sode bikarbone, če se ne motim.

  Zadnjič sem spet prebrala v Jani, da se soda (lug) in kis (kislina) medsebojno izničita. Je kdo kemik, da bi vedel kaj več o tem?

  Eterična olja pa prav tako uporabljam samo najbolj kakovostna (na pri. Primavera), saj so poceni eterična olja narejena sintetično in potem imaš pač umetne vonjave. Naravna pa so zgolj iz naravnih sestavin. Primavero se dobi v Kalčku in Vitaceru, pa verjetno še kje.

  Odgovori
  • Zmigovc
   Zmigovc says:

   Pozdravljeni.
   No po poklicu sem kemik in večina stvari ki jih tu omenjate so odlične in jih uporabljam doma. To da pa mešaš kislini v detrgent (katero koli citronsko ali ocetno) pa ni ravno produktivno, saj s tem ne mehčaš vode ampak nevtraliziraš sodo, katera je po naravi bazična. ideja z dodajanjem kisa v oddelek za mehčalec je verjetno bolj smiselna, saj po končanem pranju oz. pri izpiranju pa je efekt kisa zaželjen. Z nakisanjem vode se detrgent boljše izpere iz perila in tako je manj možnosti za kakšne madeže od detrgenta.
   LP

   Odgovori
 26. suzana
  suzana says:

  vse to že dolgo uporabljam pri pranju,me niti najmanj ne moti,da perilo kao ne “diši”,meni ind.mehčalci niso nikoli dišali.Aleš,v receptu ni cene za vodo,ne vem,iz katerega dela Slo.si,mogoče imaš celo svoj vodnjak.Pri nas vodo drago plačujemo,bi bil zanimiv izračun-pa ne mi odgovorit,da je to samo par centov.Aja,pa še nekaj-tisti,ki uporabljate sušilne stroje,no prosim vas lepo,ekološko to ravno ni.Sušilec porabi ogromno elek.energije,če le imate možnost,sušite na zraku.

  Odgovori
  • Aleš Čerin
   Aleš Čerin says:

   @Suzana: Se strinjam glede dišav. Po moje so nepotrebne, včasih povzročajo alergije.

   Voda: Ne vem katero vodo imate v mislih. Če imate tole v receptu, je strošek popolnoma zanemarljiv. Voda za take potrebe je izjemno poceni: 1000 litrov stane okoli 0,50 €. Voda za ta recept stane okoli 0,001 € ali desetinko centa. Če pa imate v mislih vodo, ki jo porabi stroj, pa je izračun malo večji. Stroji porabijo okoli 50 litrov vode, kar znese okoli 0,025 € ali 2,5 centa. Zaenkrat je voda poceni. Zato se pa tako norčujemo iz nje.

   Se strinjam glede sušilcev. Kar lahko posuši sonce, ni treba trošiti energijo.

   Odgovori
 27. andreja
  andreja says:

  Suzana,
  glede sušenja perila v sušilcu bi samo dodala, da veliko elektrike porabi tudi likalnik. Res je, da ga ni čez posušeno perilo na svežem zraku. Vendar mene je groza tistih kupov perila, ki nastanejo, če ne likaš čisto disciplinirano sproti. Zato si pmagam na tak način, da dam perilo v sušilca za ene 15 minut in potem še vročega in precej mokrega, vendar skoraj zravnanega lepo obesim na obešalnike in na vrv in lepo na zrak. Ko je posušeno pa samo zložim in to je to. Prihranek enrgije in predvsem mojega časa, ki ga raje uporabim za kaj bolj prijetnega.

  Odgovori
 28. Igor
  Igor says:

  Aleš, prav lepo pozdravljen!

  Res odličen prispevek tale zadeva, vse pohvale. Vseeno bi rad zastavil sledeče vprašanje(nisem kemik in se v te zadeve niti najmanj ne razumem):

  Kakšno funkcijo ima tukaj Natrijev karbonat (pralna soda)? Se to uporablja kot belila? In je morda v tem primeru za pisano perilo bolje da tega ne dodam?

  Iskrena hvala za odgovor, želim lep dan…

  Odgovori
  • Aleš Čerin
   Aleš Čerin says:

   Sabina, spodaj je prav odgovorila. Pralna soda (Na2CO3) mehča vodo. Trdoto vodi dajejo kalcijeve in magnezijeve soli, ki s pralno sodo tvorijo kalcijev karbonat, ki je bolj slabo topen in se izpere med pranjem. S tem se tudi prepreči, da bi se iz mila (ki je sestavljen v glavnem iz natrijevih soli maščobnih kislin) tvorile kalcijeve soli maščobnih kislin, ki ne delujejo kot detergent.

   Pralna soda je tudi nekoliko alkalna in to tudi pomaga pri odstranjevanju madežev. Pralna soda ne deluje kot belilo.

   Odgovori
 29. Sabina
  Sabina says:

  V navodilih za sodo http://gnezdo.si/page.php?73 piše naslednje

  “Mehčanje vode pri pranju perila (varčevanje z detergentom)
  Pri pranju z milnimi kosmiči v vodi, ki je bogata s kalcijem, t.i. trda voda ostane pomemben del mila pogosto neaktiven (tvorjenje apnenega mila).
  Za mehčanje vode se na liter in na nemško trdotno stopnjo (°dH) vodi doda 0,1 g sode.
  Primer: 20 litrov vode (22 ° dh), pomeni 20x22x0, 1 = 44g sode, ki jo dodamo vodi. Počakamo 10min in začnemo prati.”

  Me pa tudi zanima, ali se soda uporablja tudi kot belilo. Jaz jo uporabljam tudi s pisanim perilom, vendar nisem opazila, da bi barve zbledele.

  Odgovori
  • Vera
   Vera says:

   @Sabina Jaz sodo bikarbono uporabljam že nekaj let. Skoraj vedno jo dodam pralnemu prašku (razen kadar hitim in pozabim). To mi je povedala gospa, ki jo uporablja že nekaj desetletij in ker jo poznam ima obleke vedno sveže barve, čeprav so stare.

   Odgovori
 30. Igor
  Igor says:

  Hvala lepa za odgovor.

  Opral sem dva stroja in z veseljem ugotavljam in sporočam, da je detergent odličen. Ko perilo vzamem iz stroja, nima nikakršnih čudnih vonjav, kar se mi že dve leti dogaja pri pranju barvnih stvari s Perwoll Color Magic.

  Jaz pa sem sumil že ne vem kaj vse, da je stroj problem, vsega sem dezinficiral s praznim pranjem s pralno sodo na 95 stopinj in s pranjem s 4 litri ocetnega kisa na 95 stopinj. Poskusil sem tudi z drugim detergentom, in je še vedno bil nek vonj.

  Takoj ko sem vzel iz stroja, je res smrdelo prav po zatohlem. Ko se je perilo dobro osušilo, skoraj več ni bilo vonja. vendar se je kmalu povrnil ko sem te stvari oblekel. Nekako nisem pomislil, da je krivec Perwoll Color Magic, ker se prejšnje čase točno s tem detergentom to ni dogajalo. Očitno so novejše serije od dveh let zelo poslabšali.
  Sedaj sem dal Perwoll Color Magic kolegici na poizkus in poroča, da perilo tudi njej smrdi, kar se ji sicer ne dogaja.

  S tem Vašim detergentom pa perilo nič ne smrdi in čisto čisto na rahlo diši po svežem. Kar je za mene dokaz, da dobro opere in da nima z dišavo prikritega smradu.

  Skratka zelo sem zadovoljen, čestitam za odličen recept, za katerega se lepo zahvaljujem…

  Odgovori
 31. Petra
  Petra says:

  Glihkar sem nardila detergent za perilo, dodala pa sem še malo boraksa. Gledam, kako se pere in me malo skrbi, ker se nič ne peni. Ne vem, če sem dala dovolj mila. Vse sem nekako naredla od oka, ker sem pripravila za poskus okol 5-6 deci.
  Nisem pa počakala, da se shladi in je še čist tekoč. Upam, da se bo dobro opralo, perem pa belo perilo in se bo vidlo, če so ostali madeži.

  Odgovori
 32. Petra
  Petra says:

  Evo, še rezultat: Čez noč mi je postalo milo čisto trdo, tako da sem ga danes morala redčit. Perilo nič ne smrdi. Nekateri madeži so ostali, ampak bi bilo enako s kakim drugim praškom. Zdaj pa delam še en test: perem en kup perila, ki zelo smrdi, ker je stalo predolgo v stroju. Perem ga na 70 stopinj in upam, da bo smrad šel stran.

  Odgovori
 33. Igor
  Igor says:

  Petra, Me zelo zanima tale rezultat, glede na to, da se ze dolgo borim s smradom (morda samo po mojem vonju smrad).

  Sicer se je meni to dogajalo na 40 stopinj, 60 ali 70 pa sploh nisem poskusil.

  LP

  Odgovori
 34. Petra
  Petra says:

  Perilo je super, nima nobenega smradu, samo zelo blago diši po milu. NIsem pa glih šparala z detergentom, pa dala sem še na predpranje. Zelo sem zadovoljna z detergentom (moj ma še boraks, mogoče je zato še malo boljši :))

  Odgovori
 35. Petra
  Petra says:

  V drugem poskusu se mi je zgodilo nekaj čudnega: Ko sem naredila detergent in hotela zapret embalažo, sem jo morala takoj odpreti, ker se je začela močno napihovati in bi kmalu eksplodirala. Sem naredila kaj narobe?
  Notri sem dala trdo milo za pranje perila, kupljeno v dm, ne vem, katera znamka, žlico pralne sode in žlico boraksa. Upam, da se ven ne sproščajo kaki strupeni plini.

  Odgovori
 36. Igor
  Igor says:

  Aleš, če ne zamerite, bi imel eno vprašanje… Kako ste določili, koliko detergenta je potrebno dodati v pralni stroj?

  Je to “izračunano” s poskušanjem po gospodinjsko ali izračunano inženirsko?

  Namreč, če je v 2,5 l raztopljenega 100 g mila in če v pranje damo 100 ml detergenta, s tem dodamo 4 g mila in 1,6 g pralne sode.

  Sicer ne vem, koliko vode pralni stroj porabi za samo pranje brez izpiranj, recimo da 20 l(zelo na pamet). Je v tem primeru OK 4 g mila + 1,6 g pralne sode na 20 l vode? Verjetno je pomembna tudi trdota vode.

  Hvala za odgovor, LP

  Odgovori
 37. Martina
  Martina says:

  Že več kot pol leta pripravljam in uporabljam ta prašek, in sicer po količinah:

  – 4l vode
  – 110g marsejskega mila
  – 1 žlica pralne sode

  Naribano milo stopim v vreli vodi in mu dodam sodo. Ko se rahlo ohladi, prelijem v 5-litrsko plastično posodo (kanister) in v naslednjih urah nekajkrat pretresem (pozimi gre proces ohlajanja malo hitreje, ker ga hladim kar zunaj). Nekaj si ga prelijem v manjšo plastenko (včasih je bila od mehčalca), da lažje doziram.

  Pred vsako uporabo pretresem. Na en stroj dam cca. 1 dcl (v boben s perilom) – uporabljam za belo in pisano perilo. Namesto mehčalca uporabljam alkoholni kis (cca pol dcl v predalček za mehčalec in dodam še malo vode zraven).

  S praškom sem super zadovoljna. Odstrani tudi večino madežev na našem perilu. Umetnega vonja praškov in mehčalcev ne pogrešam več – se jih sčasoma odvadiš in ti smrdijo.

  Sedaj bom poskusila pripraviti iz marsejskega mila tudi tekoče milo za roke.

  Pa še ena eko stvar se mi dobro obnese v gospodinjstvu…. 100% limonin sok (kupujem v Šparu) gre v pomivalca namesto sredstva za sijaj.

  Lp, M

  Odgovori
 38. Sabina
  Sabina says:

  Mene pa zanima, ali je treba marsejsko milo res kuhati. Jaz namreč ob vsakem pranju stresem v stroj nekaj mila in nekaj sode. Res pa je, da mi ne odstrani trdovratnejših madežev. Mogoče tudi zato, ker sem včasih milo stopila, preden sem ga dala v stroj, zdaj dajem pa kar kosmiče.

  Odgovori
 39. Martina
  Martina says:

  Kuhati ne, pač pa stopiti v vroči vodi. Da bi stresala direktno v stroj, še nisem probala. Se mi pa zdi, da se pri 40 stopinjah malo težko stopi oz. ne vem, če se vse enakomerno premeša. Jaz raje pripravljam tole mešanico.

  Kakšen trdovratnejši madež bo pa vseeno ostal…

  Odgovori
 40. Kika
  Kika says:

  Sem naredila domač pralni prašek po zgornjem receptu, samo brez kisa. Zakaj se med pranjem sredstvo ne peni? Ali je to običajno?

  Odgovori
 41. vesna
  vesna says:

  Ne peni se pač, ker vsa kozmetika in detergenti, bolj kot se penijo, bolj so strupeni običajno. Moram rečt, da že nekaj časa delam ta domači detergent. Sedaj sem nabavila materijal v eni spletni trgovini na Hrvaškem (preselila sem se namreč u HR) ki jo toplo priporočam. Drugače imajo trgovino v Zagrebu. Ne vem, če je v Slo kaj podobnega. Evo stran: http://www.nanotehnologija.info/ Imajo tud MIRIS SIMPA, ki da perilu svežino. Je polsintetični, ampak spada med ekološke. Imajo naribano milo, boraks po ugodni ceni, skratka vse. In še kak dober nasvet dobiš. Imajo tud pakiranje po 5 kg. Kisa ne dajem, ker uniči delovanje sode. Sama soda mehča, tako da kis ni potreben. Še recept za pomivalni stroj. V predalček za tableto se da 1 žlica sode bikarbone in pol žlice citronske kisline, za sijaj pa 10% rastopina citronske kisline v vodi. Nikoli se mi posoda ni tako bleščala! Pa še stroj zasproti očisti. Mi imamo ogromno kamna v vodi. Za čistit kamen iz posode se da greti mala količina vode, dodate malo sode bikarbone in malo citronske kisline. Sjaj zagotovljen in to brez dotika! Tudi v kopalnici.

  Odgovori
 42. Igor
  Igor says:

  Pozdravljeni!

  Po dolgem času uporabe omenjenega detergenta, katerega sem izdeloval striktno po navodilih in tudi kupoval striktno zgoraj omenjenen stvari (milo Enzian, pralno sodo iz Muellerja), sem se odločil, da še malo pokomentiram svoja opažanja. Žal imam tokrat v večini slabe pripombe.
  Na začetku sem bil navdušen, zadnje čase pa sem vedno bolj razočaran. Koliko odstrani madeže, so že predhodniki komentirali, vendar zame to ni problem. Madež kot tak sem pred pranjem namilil z galskim milom.

  Vendar glede vonjav pa tale detergent ni tak kot bi moral bit. Ko perilo vzamem iz pralnega stroja, ima smrdeč vonj, če ga dobro povoham. Na začetku tega sicer nisem opažal. Tudi iz pralnega stroja je začelo zaudarjati, kar se mi prej ni dogajalo (pa čeprav tudi sedaj bele stvari perem na 95 stopinj). Očitno se ta detergent nalaga v stroju in bojim se, da ker je iz naravnih razgradljivih materialov, se posledično v stroju tudi razkraja. To pa pomeni bakterije, gljive – smrad.
  Nekako sem spoznal, da se umetne zadeve marsikje bolje obnesejo. Ekologom to ni všeč, vendar bodimo pošteni.
  Tudi z naravnim jogijem in naravnimi blazinami so problemi. Povsem logično je, da če se po takem jogiju ali blazini kaj polije, potem notranjost začne gniti. Ali če je zaradi kakega drugega razloga vlažen (kar tudi je).
  Konec koncev je tudi mušnica 100 % naravno, pa dajmo jo jest, saj je zdravo, če je naravno. 🙂

  Morda pa bi morali razmisliti, da bi se ta detergent naredilo iz kakega drugega mila in ne iz marsejskega, ki je očitno napačna izbira. Jaz sem se iz te šole nekaj naučil glede naravno/umetno.
  Kot se vidi za nazaj, sem poskusil ta detergent zaradi neprijetnega vonja opranega barvnega perila. Ker me je zadeva zelo motila, sem se odločil dokončno poiskati vzrok. Krivec je tekoči detergent, kar so mi potrdili tudi na Gorenju, še poudarili so mi, da tudi oni to opažajo in da tekoči detergenti niso to kar smo nekoč mislili. To je del njihovega odgovora:
  “Pri pogostem pranju perila pri nižjih temeperaturah ( 40 C, 30 C,…9 in s TEKOČIMI PRALNIMI SREDSTVI, se lahko v notranjosti pralnega stroja ( na kadi ali mehu…) razvijejo mikroorganizmi (kot so bakterije, glive.)Le ti povzročajo neprijetenj vonj v stroju in na vlažnem perilu.”

  in:
  “Tako , da tekoči detergenti niso ravno to, kar smo mi mislili, potrošniki, mastni in težko odstranljivi, slabo se spirajo.”

  Za test sem poskusil s cenenim praškom za barvno perilo (Hoferjev Tandil Color) in kot po čudežu ni bilo nobenih neprijetnih vonjav, pa čeprav sem zelo zelo dobro vse prevohal.

  Če ima še kdo problem s smradom stroja in predvsem perila, bo problem rešil, če bo uporabljal IZKLJUČNO pralne praške (ne pa tekočih detergentov). S tem da je potrebno vsaj enkrat na teden ali dva prati tudi na 95 stopinj, da se stroj dezinficira. Še boljši rezultati so, če izberemo višji nivo vode med pranjem. Sicer manj ekološko, vendar pa veliko bolje oprano, tako da se še kako splača. Tisti, ki imate dovolj let, se verjetno spomnite, da pri starejših strojih perilo niti pod razno ni smrdelo, bilo je lepo oprano, stroji pa so prali z več vode. Porabili so recimo 100 l na pranje, ne pa sedaj, ko stroj porabi samo tistih 45 litrov ali celo manj (z izpiranjem vred). Fizikalne zakonitosti na tak način ne omogočajo efektivnega pranja.

  Morda sem tudi malo zašel iz teme, vendar pa se bo vsak na tak način 100 % rešil smradu perila. Če je smrad zelo zažrt, bo morda moral večkrat pradi, da bo smrad v celoti odstranil. Z novim perilom pa zagotovo ne bo težav.

  Odgovori
  • Bernarda
   Bernarda says:

   Ubadala sem se z enakim problemom. V začetku navdušena nad rezultati, po cca enem letu ali še malo manj pa sem začela opažati neprijeten sladkast vonj perila, ki je sčasoma postajal še bolj intenziven in ga se ga nisem mogla znebiti na noben način.

   Tako sem tudi jaz spet postala uporabnica navadnih praškov. Uporabljam trenutno Hoferjev Aliomat in sem več kot zadovoljna. Perlo lepo blago diši po prašku, mehčalca ne uporabljam. Približno vsak mesec stroj očistim s kisom in soljo; sol v boben, kis v predalček za prašek in lavfam pralni strojna 90°.

   Sem tudi že zasledila, da glede problema tekočih pralnih praškov v kombinaciji s pranjem pri nizkih temperaturah; pralni stroj se zapacka. Pri doma narejenih pralnih sredstvih je pa še ta problem, da ni nobene kemije in se še raje začnejo nabirat plesni in podobe zadeve. Ena gospa, ki tudi sama izdeluje tekoče pralne praške za prodajo, mi je rekla, da naj bi se domače pralne praške izdelovalo ravno zato izdelovalo v majhnih količinah.

   Odgovori
  • Zmigovc
   Zmigovc says:

   No glede mikroorganizmov se nebi strinjal ker kljub temu da mi govorimo o naravnih sestavinah, so le te vseeno strupene za mikroorganizme in ne podpirajo rast le teh. Drugače so kupljeni geli ki že v osnovi vsebujejo encime, ki so biološke narave, kakšni bolj poceni pa še sledi fosfatov, ki so pa sploh raj za predvsem alge.

   Kakšna pa je trdota vode v tvojih krajih?

   Odgovori
   • Igor
    Igor says:

    Pozdravljen!

    Res lepo, da se javi tudi kak kemik (strokovnjak). Preveč smo že blodili v temi. Pri meni je trdota vode med 13 in 14 nemškimi stopinjami. Pri partnerki pa 9 nemških stopinj. Ampak prihajalo je do istih ugotovitev.
    V detergent nisva dodajala kisa.
    Če ste dobro prebrali, se je smrad pojavljal z vsemi tekočimi detergenti, dražjimi in cenejšimi, očitno iz razloga ki ga navajate.
    No, s tem detergentom, o katerem govorimo tukaj, je bil isti problem, morda še hujši. Pa čeprav se je vsaj enkrat na dva tedna pralo belo perilo na 95 stopinj in kljub temu, da sem ob začetku uporabe tega detergenta na prazno opral pralni stroj najprej s pralno sodo na 95 stopinj, nato pa še s 3 litri nearomatiziranega ocetnega kisa.
    Poskusil sem tudi dati več detergenta, kot tudi manj, pa ni bilo v redu.
    V izogib dvomu sem dal prati še v mamin pralni stroj, opral sem njeno in očetovo perilo. Ponovno smrad, pa čeprav se jima to sicer ne dogaja (uporabljata samo prašek).
    Pri partnerki sva s tem detergentom oprala njene majice, ampak vonjav pod pazduho ni odstranilo. Nato sva s tem detergentom takoj vse skupaj še enkrat oprala (še mokro), in še vedno ni bilo v redu. Nato še enkrat s Tekočim ARIELOM, bilo je bolje, v redu pa ne.
    Hofer prašek pa je te vonjave odstranil.
    Odstranil pa je tudi iz drugega kompleta majic, v prvem poizkusu.
    naj omenim še to, da stroj niti slučajno ni bil prepoln, napolnjen je bil do polovice, izbran pa program za bombaž.

    LP

   • Zmigovc
    Zmigovc says:

    No o strokovnjaku nebi :P, ker čeprav sem kemik pranje perila ni ravno moje področje…
    Podobne probleme sem imel oz. še imam v starem pralnem stroju. Po vsej verjetnosti je kriva plesen (vsaj pri meni) razlog pa je znan…. nizke temperature tar sestava tekočih detergentov. Poizkusil pa sem že vse mogoče in prišel do rešitve da menjam stroj, kajti tudi pranje z varekino na 95 stopinj ni povsem rešilo problema.

    Zanima pa me, če je detergent iz hoferja ki ga uporabljaš resnično rešil tvojo zagato ali ima samo tako močan parfum da ga lepo prikrije?

    Ne razumi me narobe ne zagovarjam ročne priprave detergenta, tudi sam prvič poizkušam kako se obnese iz zanimanja bolj kot iz kakšne potrebe samo sestavine niso ravno naklonjene rasti mikroorganizmov, niso pa dovolj močne da bi odstranile že nastalo nesnago.

    lp

   • Igor
    Igor says:

    Pozdravljen!

    Detergent iz Hoferja sicer ima rahel vonj, ko perilo vzameš iz stroja. Ko se perilo osuši, pa je brez vseh vonjav. Razen če seveda dodaš še mehčalec. Ko sem te stvari testiral, sem seveda pral brez mehčalca ravno zato, da mi ne bi prikril kake vonjave.
    govorim o hoferjevem pralnem prašku Tandil za barvno perilo (vijoličen – sivka 6.6 EUR za 64 pranj).
    Lahko potrdim, da je rešil problem smrdečega perila.
    Trenutno sicer uporabljam Ariel color iz Muellerja, Hoferjevega sem že porabil. Tudi čez ta ariel nimam pripomb, ima pa dišeče vonjave, torej možno da kaj prikriva. 🙂 Ampak če bi bil tak vonj kot ob tekočih detergentih in tem domačem, bi gotovo zaznal kljub parfumu.

    Pralni stroj pa sem očistil na ta način:
    http://druzina.enaa.com/Zdravje/Zdravo-zivljenje/Kako-ocistiti-stroj-za-pranje-perila.html

    Izstopno cev sem napeljal v banjo, da sem lahko na lastne oči videl, kaj vse je šlo ven. Po pranju s sodo je bila rjava sluz, po kisu pa droben pesek

   • Zmigovc
    Zmigovc says:

    Pozdravljen!

    Ja sem poizkusil in je veliko bolje ampak sumim da še ni povsem čisto. Prejšnja lastnica (stroj je prišel z stanovanjem) ga ni nikoli prala, in ko sem samo vzel ven dozirni predalček je bilo po stenah 5 cm na debelo plesni. Večino je šlo stran samo ne vse.

    Je pa stroj star 15 let in še pralno sušilni kar ponavadi pomeni da ni dober ne za pranje ne za sušenje…

    http://www.laundry-sustainability.eu/si/Module_4_-_1Sestava_pralnih_sredstev.pdf

    To si poglej. piše kaj dobiš v praških in notri je tudi ena zanimiv ekvivalent sodi, Nastijev silikat – vodno steklo

   • Igor
    Igor says:

    Sam sem sicer elektrotehnik, ljubiteljsko strojnik. Se pridružujem mnenju, da kombiniran pralno-sušilni stroj ni dober ne za eno ne za drugo. Potrebni so kompromisi.

   • Igor
    Igor says:

    Tale dokument je zame prezahteven. 🙂
    Si s tem vodnim steklom želel povdariti kaj posebnega?

    LP

   • Zmigovc
    Zmigovc says:

    Poudariti sem hotel da se lepše spira z perila kot soda, če tvoje vonjave izhajajo iz tu….

   • Igor
    Igor says:

    Lahko bi bil torej razlog, da je bilo v domačem detergentu preveč sode? Ali pa sem dodajal preveč detergenta. Morda. Morda vseeno še enkrat poskusim narediti ta detergent z občutno manj sode. v tem primeru seveda javim rezultat.

    LP

 43. ana kos
  ana kos says:

  Jaz dodajam večkrat tudi navaden prašek ali pa malo tekočega detergenta, mešam pač. Potem se mi zdi v redu glede vonja.
  Poleg tega se mi je zdelo, da bi morala dati veliko več detergenta, kot je po receptu.
  Tako da nisem bila več sploh gotova, kje sem ga polomila, ko sem ga delala. (Res je pa, da dajem tista mila za pranje na roke, ki jih imam – nekdo mi jih je dal in sem jih tako vsaj uporabila, sicer bi samo čakala.)

  Odgovori
 44. Petra
  Petra says:

  Živjo, jaz tudi že nekaj časa prizvajam ta detergent, ampak moj je bistveno močnejši od tega v receptu. Dodam malo več mila za pranje perila ali pa malo manj vode na to količino. Obvezno pa dam notri še tri zvrhane žlice boraksa, ki naredilo veliko spremembo. Za belo perilo dodam neposredno pred uporabo še vodikov peroksid, morda pol dl, da se perilo še bolj dezinficira in da ohranja belino. Kisa ne uporabljam. Marseillesko milo pa je preblago za to, morda je primerno za volnene ali krhke stvari.

  Odgovori
 45. ana kos
  ana kos says:

  Berem vse to in … Saj ne vem več, kaj bi. Bila sem silno navdušena – na začetku, ko sem začela s tem detergentom. Delala sem vedno približno po Aleševem receptu, nikoli s sodo bikarbono. Sprva sem dodajala kis, kasneje ne – ali kakor kdaj.
  Ampak res zadovoljna z opranimi cunjami sem bila samo sprva. Tedaj so tako lepo dišale po milu … Kasneje pa kar ne več. Tudi količina detergenta se mi je zdela vprašljiva, ker ni dišalo, sem mislila, da dajem premalo.
  Tako pač ugotavljam, da ne vem, pri čem sem.

  Odgovori
  • Igor
   Igor says:

   Ana, perite s praškom in problem bo rešen. Brisače na 95 stopinj, pred tem pa bo morda po navodilih iz zgornje povezave potrebno očistiti pralni stroj.
   Problemov ne bo več.

   Pa upam, da ne uporabljate morda tistih krogel, za njih so strokovnjaki že pokazali, da je njihov efekt pranja enak pranju v sami vodi. Torej ničen.

   Žal se potrebuje tudi kemikalije, ni vse v naravnem. Konec koncev je tudi mušnica naravna, pa naj jo potem jemo?

   LP

   Odgovori
 46. ana kos
  ana kos says:

  Igor, hvala za nasvet. Saj zdaj bolj ali manj tako delam, enostavno ne potegne me več kuhanje detergenta doma. Ampak v čem je ta problem, v pralnem stroju? Če bi kuhali v velikih loncih, kot so včasih, bi bilo milo čisto dobro, kajne? Bi bil tak detergent dober za ročno pranje, ne pa za strojno?

  Zelo bom vesela, če napiše kakšen stavek še Aleš, zanima me, če on še pripravlja ta detergent in če je še vedno zadovoljen.

  Odgovori
  • Aleš Čerin
   Aleš Čerin says:

   Ana, prav včeraj sem pripravil novo porcijo (6 litrov) tega detergenta. Kisa ne dodajam več v prašek, pač pa ga žena da v predalček za mehčalec, če se ji ljubi. Prašek delam sedaj tako, kot piše le pralne sode dodam sedaj 50 namesto 40 g.

   Kemija je tudi tole seveda, samo brez oksidantov, barv in dišav, ki s čistočo nimajo kaj opraviti. Samo vizualno obelijo in odišavijo. In ljudje na to padamo.

   Odgovori
 47. Tina
  Tina says:

  Ojla,

  mene pa zanima, zakaj imam tako zelo utekočinjen detergent :(. Kolikor sem brala nastane gel, moj je pa čisto tekoč pa sem delala točno po tem receptu.

  Lp,

  Tina

  Odgovori
  • Aleš Čerin
   Aleš Čerin says:

   Tina, nimam pojma zakaj ne bi nastal gel. Skušam poiskati nekaj vzrokov:
   1) Morda nimate pravega mila (mora biti navadno milo t.i. marsejsko milo in ne ono iz trgovine, ki ga kupimo za umivanje rok, kopanje, …),
   2) Morda dodate pomotoma preveč vode,
   3) Morda tekočine, ko vse skupaj zmešate ne prelijete v plastično posodo, pač v kakšno kovinsko, stekleno. Menda mora biti plastična, četudi ne vem zakaj.

   Drugega bolj pametnega se ne spomnim. Vse dobro.

   Odgovori
 48. ana kos
  ana kos says:

  Zakaj tekoč detergent? Tudi jaz ne vem, vendar imam izkušnjo, da mi je nekdo prinesel nekaj, kar sem imela za milo, pa se je obnašalo pri strganju malo drugače. No, tedaj se ni strdilo. Uporabila sem ga pa vseeno enako.

  Vendar zdaj ne perem več redno z domačim detergentom.

  Odgovori
 49. Aleksandra
  Aleksandra says:

  Jaz sem opustila izdelavo tekočega “praška”. Zdaj iste sestavine samo dobro naribam in zmeljem v starem kuhinjskem multipraktiku. Kot belilo dodam nekaj boraksa in imam praškast prašek za perilo. Hitreje in brez velikih plastičnih posod (prašek hranim v kozarcu za vlaganje). Uporabim 1-2 žlici, dodam kar v boben. Namesto mehčalca uporabljam kis, občasno z eteričnimi olji. Tako delam že par let in sem zelo zadovoljna.

  Odgovori
  • Tina
   Tina says:

   Igor hvala za napotek.
   Sem pa tudi sama opazila, da zdaj ko sma se začasno preselila nazaj k staršem, ko oblačila operem, da imajo tak smrdljiv vonj in je mama vedno krivila vodo češ, da imamo pač trdo vodo in bolj klorirano. Pri meni pa prej tega ni bilo ker sem pa res prala z naravnim praskom, pa čeprav sem imela zelo zelo star stroj in so imela oblačila vedno lep vonj po opranem.
   Definitivno pa danes to preizkusim, ker mi že kar malo najeda tale smrad na oblačilih 🙂

   Odgovori
   • Igor
    Igor says:

    Tina, ni problema, mi je v veselje. Trdota vode in klor nista problematična, to imamo tudi pri nas. 🙂
    Pa opravičujem se za pozen odgovor, vseeno sem bolj aktiven na navedenem forumu britev.si
    Če Vas bo še kaj zanimalo ali če boste želeli podati kakšen komentar, ga lahko tukaj, še bolje pa na britev.si. Namreč zelo aktiven član miha je doktor mikrobiologije in posledično so njegove trditve na tem področju zelo zanesljive.
    Komentarja pa bi seveda bil zelo zelo vesel, saj veste, da še kdo potrdi ali zavrže ugotovitve.

    Mislim pa, da če greste resnično natančno in počasi po opisanem postopku, ni razloga da ne bi uspelo.

    Pa morda bo v pomoč še podatek, da se pralno sodo dobi v Mullerju, katera je že navedena v tem članku. Bom pa to omenil tudi še na prej omenjenem forumu.

    Hvala Vam za odziv in LP

  • mavricnisvet
   mavricnisvet says:

   Tekoče milo je čisto je nekaj drugega, kot marsejsko milo. Poglejte sestavo tekočega mila. Pravo marsejsko milo je narejeno iz drevesnih olj. Tekoča mila pa so sestavljena iz vseh možnih sestavin, tudi sintetičnih.

   Odgovori
 50. Katarina
  Katarina says:

  naj se pridružim debati s svojimi izkušnjami.
  perilo perem z navadnim trdim milom iz trgovine kupala (1 kg = 10 eur). naribam ga in stresem po perilu. ker sem si pred več kot pol leta odklopila elektriko perem perilo na roke (brez ribežna). 🙂 moram povedati, da tako perem že sedem mesecev in je perilo vedno oprano, madeži se odstranijo, oblačila ne smrdijo. sodo dodajam le belemu perilu, pisanemu pa razen naribanega osnovnega mila čisto nič. milo je sestavljeno iz rastlinskih maščob in verjamem, da je razgradljivo. zdaj perem zunaj in z vodo zalivam tudi trato (prva in druga voda) ter zelenjavni vrt (tretja in včasih četrta voda). sama sem zelo zadovoljna s takim načinom pranja.

  Odgovori

Pusti komentar

Se želite pridružiti pogovoru?
Vabljeni ste, da prispevate!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja