,

Tomaž Sokol: Ženi daj vsak dan vedeti, da se je prav odločila, ko se je zate odločila. (PODKAST)

Tomaž Sokol je podjetnik, mož in oče dveh otrok – najstnice in malega fantka, ki sta ga z ženo Polonco vzela v rejništvo. Predvsem pa je Tomaž pokončen mož, ki naredi – takrat ko je treba, to kar je treba.

Papež Frančišek je leto 2021 razglasil za posebno leto svetega Jožefa. Precej podkastov v letu 2021 bom namenil pogovorom z možmi, ki živijo po zgledu in v duhu tega velikega svetnika. Tudi z “marijami” o tem kaj jim pomeni njen “jožef”.

Največji problem smo očetje, ki se umikamo iz vzgojnega procesa. Očetova beseda pa zaleže in je ful močna.

Sveti Jožef, Jezusov zemeljski oče, ni veliko govoril, bil je – kot pravi Sveto pismo – pravičen mož, bil je bolj v ozadju, daleč od središča pozornosti, potrpežljiv, stalno prisoten, delaven, zagotavljal je preživetje svoji družini, obenem pa je poslušal Boga in tudi naredil – takrat ko je treba to kar je treba. In to je prav. Tomaževa ravnanja me spominjajo na svetega Jožefa.

Če bi povedal definicijo sočutne vzgoje, bi rekel, da je sočutna vzgoja opazovanje mame, kako bo oče narobe vzgajal svojega otroka.

Teme

  • V Svetem pismu je štirikrat zapisano: Zaradi tega bo mož zapustil očeta in mater, se pridružil svoji ženi in bosta eno meso. (1 Mz 2, 24)
    Kako je to šlo pri njem: zapuščanje očeta in matere, pridruževanje ženi in kako se trudita postajati eno?
  • “Očetje se ne rodijo, očetje postanejo”, pravi papež Frančišek, ker “sprejmejo skrb za otroka, ko prevzamejo odgovornost za njegovo življenje.” S Polonco sta lansko leto sprejela v družino, v rejništvo, hendikepiranega otroka. Govoriva o njegovi vlogi pri tem.
  • O njegovem odnosu do Boga.
  • “Ko govorimo o vzgoji otrok in s tem o vlogi očeta, pravimo, da ima oče vlogo postavljanja meja otroku, ga mora učiti kaj je prav in da mu mora znati umakniti pretirano čustvovanje in zamerljivost”, pravi papež Frančišek. Kako to dela Tomaž?
  • O vlogi moža v odnosu do žene in kako biti zgled dobrega moža najstniški hčerki.
  • Tomaž ima dober vpogled v svet mladih. Z ženo Polonco snemata vloge na temo vzgoje za odnose. Govoriva o tem s kakšnimi skušnjavami se mladi danes srečujejo in kako naj delujemo starši.

#letosvetegajozefa

 


Oglejte si vloge Tomaža in Polonce na temo vzgoje za odnose.

Foto: osebni arhiv Tomaža Sokola

0 odgovorov

Pusti komentar

Se želite pridružiti pogovoru?
Vabljeni ste, da prispevate!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja