Levkemija: Sem in bom

4. februar je Svetovni dan raka (World Cancer Day). 21. april pa je svetovni dan aktutne mieloblastne levkemije (AML). Nisem vedel do danes. Ko imaš raka, pa veš.

Svetovni dan raka

Dokler nimaš raka, te taki dnevi sploh ne zanimajo. Ko ga dobiš, “našpičiš” svoje senzorje na raka. Potem se zanimaš tudi za tak dan in kmalu ugotoviš, koliko ljudi je šlo skozi zdravljenje. In tak dan se ti kar naenkrat zdi pomemben.

Se mi zdi pomembno, da se o raku govori, da se malo razblini predsodke in stigme o tej bolezni. Pa tudi – kot pravijo na strani World Cancer Day – da se “spremeni negativna naravnanost in prepričanje, da se v zvezi z rakom ne da nič storiti”. Zato je naslov teme letošnjega leta, pravzaprav triletja: “Sem in bom” (I am and I will) in da se da marsikaj storiti za to, da se raka pozdravi, da se – ko je bolezen v remisiji (odsotnost znakov bolezni tako kot pri meni) – ne ponovi (v to upam jaz) in da se lahko živi tudi z njim.

Pesem Hvala v kapeli na Onkološkem inštitutu – Ida Semenič

Sem in bom kaj naredil

Tudi sam sem in bom kaj naredil za to, da bi dobro živel z rakom.

Sedaj grem – tako kot vsak dan – najprej na en dolg sprehod. Tudi če pada dež. Juhuhu!

Popoldne pa greva z ženo na prvo srečanje Okrepčilnice –  podporne skupine za bolnike s hemato-onkološkimi boleznimi in njihove svojce. Hvala Bogu za Združenje za limfom in levkemijo.

Sem in bom govoril in pisal o svoji izkušnji z rakom. Kjerkoli in kakorkoli bom mogel. V Družini recimo je bil intervju z menoj (povezava). O izkušnji raka.

Foto: Aleš Čerin

3 odgovorov
 1. Pavel Efez
  Pavel Efez says:

  Naj Bog v dobro obrne. Bogu hvala za Vaša pričevanja..

  Ps 66,10 – Zares, preizkusil si nas, o Bog, prečistil si nas, kakor prečistijo srebro.
  Zah 13,9 – Ta tretji del popeljem skoz ogenj, prečistim jih, kakor se prečiščuje srebro, preizkusim jih, kakor se preizkuša zlato. Klical me bo po imenu in jaz mu bom odgovoril, rekel bom: »To je moje ljudstvo« in on bo rekel: »GOSPOD, moj Bog!«
  Mal 3,3 – Sédel bo kakor topilec in čistilec srebra in očistil bo Levijeve sinove. Kakor srebro in zlato jih bo prečistil in darovali bodo GOSPODU daritev v pravičnosti.

  Odgovori
 2. Aleš Čerin
  Aleš Čerin says:

  Dragi Pavel Efez, draga Sara!

  Hvala lepa za dobre želje. In za “gorečo-ognjeno” Božjo besedo. Boga nas res prečiščuje, po navadi z ognjem. Drugače tako in tako ne gre. Sem hvaležen za to možnost.

  Midva z ženo že dolgo moliva tole: “Zmeraj se veselite, neprenehoma molite, v vsem se zahvaljujte, kajti to je Božja volja po Jezusu Kristusu glede vas.” (1 Tes 5,16-18). Sedaj se sprašujem kako naj se človek veseli levkemije. Levkemije ravno ne, lahko se pa veselim vseh okoliščin in dobrot, ki mi jih Bog pošilja preko levkemije. Bog je dober in ima dober načrt zame. Ne glede na končni izid in gledano s človeškimi očmi.

  Vse dobro obema.

  Odgovori

Pusti komentar

Se želite pridružiti pogovoru?
Vabljeni ste, da prispevate!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja